Serowe placki z musem jabłkowym i cynamonem
Pomysł na pyszny, słodki obiad.
Składniki:
- pół kg mielonego twarogu
- 4 łyżki cukru pudru
- duża szczypta proszku do pieczenia
- pół szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka, olej do smażenia
Mus jabłkowy:
- 3-4 jabłka
- szczypta cynamonu
- cukier
Przygotowanie:
1. Białka ubij na sztywną pianę. Twaróg zmiksuj z żółtkami. Dodaj cukier puder, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, połącz. Dodaj ubitą z białek pianę, delikatnie wymieszaj.
2. Usmaż placki na niewielkiej ilości oleju. Osącz z tłuszczu.
3. Mus: jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne, pokrój. Włóż do rondla, podlej wodą, dodaj cukier do smaku. Gotuj, aż zaczną się rozpadać. Posyp cynamonem. Podaj z plackami.