Reklama

Reklama

Serwujemy burgery

Proste i sycące, a dzięki pysznym dodatkom także wyraziste w smaku oraz pełne witamin. Lepsze i dużo zdrowsze niż te gotowe!

Drobiowe na sposób azjatycki

Składniki

  • 60 dag mięsa drobiowego (np. mięso z udek oraz filety z kurczaka)
  • 2 małe dymki
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 1 jajko
  • 2 kolorowe papryki
  • 1 mała cebulka
  • 1 op. rukoli
  • mielony imbir
  • sos sojowy
  • suszone płatki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 4-5 łyżek oleju do smażenia
  • 4 bułki z sezamem do hamburgerów

Sposób przygotowania

1. Zetnij wierzch papryk, usuń pestki i gorzkie w smaku białe błonki. Strąki opłucz, osusz, pokrój w paski. Cebulkę obierz, posiekaj. 1 ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. 

2. Warzywa duś 7 minut na 2 łyżkach oleju. Od czasu do czasu zamieszaj. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz imbirem. Mięso zmiel i przełóż do miseczki. Wbij jajko. 

3. Dymki i obrany drugi ząbek czosnku posiekaj, wrzuć do mięsa, wyrób z mąką i kolendrą. Przypraw solą, pieprzem, imbirem, chili i sosem sojowym. Uformuj 4 kotlety. 

4. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Włóż kotlety. Smaż je po 2-3 minuty z każdej strony, aż ładnie się zrumienią. Bułki rozetnij, przełóż rukolą, kotletami i papryką

Reklama

Wołowy po farmersku

Składniki

  • 50 dag mielonej wołowiny
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 żółtko
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki masła
  • po 4 plastry ananasa, żółtego sera i boczku
  • 4 jajka
  • 1 marynowany burak czerwony
  • po 4 łyżki majonezu i keczupu
  • olej l 4 bułki
  • 4 plastry pomidora
  • 4 listki sałaty
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Mięso wymieszaj z 2 łyżkami wody, musztardą i żółtkiem. Masę przypraw posiekanym czosnkiem oraz solą i pieprzem. Wyrób. Uformuj 4 kotlety. Spłaszcz je i posmaruj olejem. Smaż po 3 minuty z każdej strony na patelni grillowej. Bułki rozetnij. 

2. Na maśle usmaż jajka sadzone. Wysmaż plasterki boczki. Na koniec na patelni grillowej usmaż ananasy. Burak pokrój w plastry. Majonez wymieszaj z keczupem. Posmaruj tym spody bułek. Potem połóż sałatę i plastry pomidora oraz hamburgery. Gorące kotlety przykryj serem, boczkiem oraz ananasem i buraczkami. Na tym połóż jajka sadzone oraz wierzchy bułek.  

Jajeczny z groszkiem

Składniki

  • 6 jajek
  • 1 bułka kajzerka
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1 szkl. zielonego groszku (z puszki)
  • 2 dymki ze szczypiorkiem
  • 3 łyżki + 1/2 szkl. bułki tartej do panierowania
  • olej
  • 8 małych bułek
  • 1 op. różnych sałat
  • 1 mały ogórek sałatkowy
  • 4 plasterki wędliny sojowej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Kajzerkę porwij i namocz ją w mleku. W tym czasie jajka gotuj 6-7 minut w posolonej wodzie. Potem wyjmij je, przestudź, obierz ze skorupki i poczekaj, aż wystygną. Groszek osącz z zalewy. Dymki oczyść, cebulki wraz ze szczypiorkiem posiekaj. 

2. Zimne jajka zetrzyj na tarce o dużych otworach. Dodaj do nich 3 łyżki bułki tartej, namoczoną i odciśniętą kajzerkę oraz posiekane dymki i groszek. Masę przypraw solą oraz pieprzem. Wyrób. Uformuj z niej 8 kotlecików. Spłaszcz je dłonią. 

3. Jajeczne burgery panieruj w bułce tartej i smaż na złoty kolor na oleju (razem ok. 10 minut). Ogórek pokrój w plasterki. Bułki rozetnij, przełóż listkami sałat, plasterkami ogórka, burgerami (po 2 do każdej bułki) oraz wędliną sojową.

Łososiowy z koperkiem

Składniki dla: 10 sztuk

Składniki

  • 30 dag filetu z łososia
  • 4 suszone pomidory
  • 1/3 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
  • 4 bułki
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • mielona ostra papryka
  • sok z cytryny
  • oliwa
  • sałata
  • sos tatarski
  • plasterki pomidora i czerwonej cebuli
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Delikatnie odetnij skórę z łososia i sprawdź, czy nie ma w nim ości. Potem mięso opłucz, osusz i bardzo drobno posiekaj. Tak samo drobniutko posiekaj suszone pomidory i dodaj je do łososia. Dołóż kaszę i musztardę. Wbij jajko. Wrzuć koperek. Masę przypraw sokiem z cytryny, szczyptą ostrej papryki, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą i pieprzem. Dobrze wyrób. 

2. Z masy uformuj 4 kotlety, spłaszcz je dłonią. Posmaruj z obu stron oliwą i włóż na rozgrzaną patelnię grillową. Smaż po ok. 2 minuty z każdej strony. Bułki rozetnij, przełóż sałatą, pomidorami, hamburgerami oraz cebulą i sosem tatarskim. 


Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy