Serwujemy burgery
Proste i sycące, a dzięki pysznym dodatkom także wyraziste w smaku oraz pełne witamin. Lepsze i dużo zdrowsze niż te gotowe!
Drobiowe na sposób azjatycki
Sposób przygotowania
1. Zetnij wierzch papryk, usuń pestki i gorzkie w smaku białe błonki. Strąki opłucz, osusz, pokrój w paski. Cebulkę obierz, posiekaj. 1 ząbek czosnku przeciśnij przez praskę.
2. Warzywa duś 7 minut na 2 łyżkach oleju. Od czasu do czasu zamieszaj. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz imbirem. Mięso zmiel i przełóż do miseczki. Wbij jajko.
3. Dymki i obrany drugi ząbek czosnku posiekaj, wrzuć do mięsa, wyrób z mąką i kolendrą. Przypraw solą, pieprzem, imbirem, chili i sosem sojowym. Uformuj 4 kotlety.
4. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Włóż kotlety. Smaż je po 2-3 minuty z każdej strony, aż ładnie się zrumienią. Bułki rozetnij, przełóż rukolą, kotletami i papryką
Wołowy po farmersku
Sposób przygotowania
1. Mięso wymieszaj z 2 łyżkami wody, musztardą i żółtkiem. Masę przypraw posiekanym czosnkiem oraz solą i pieprzem. Wyrób. Uformuj 4 kotlety. Spłaszcz je i posmaruj olejem. Smaż po 3 minuty z każdej strony na patelni grillowej. Bułki rozetnij.
2. Na maśle usmaż jajka sadzone. Wysmaż plasterki boczki. Na koniec na patelni grillowej usmaż ananasy. Burak pokrój w plastry. Majonez wymieszaj z keczupem. Posmaruj tym spody bułek. Potem połóż sałatę i plastry pomidora oraz hamburgery. Gorące kotlety przykryj serem, boczkiem oraz ananasem i buraczkami. Na tym połóż jajka sadzone oraz wierzchy bułek.
Jajeczny z groszkiem
Sposób przygotowania
1. Kajzerkę porwij i namocz ją w mleku. W tym czasie jajka gotuj 6-7 minut w posolonej wodzie. Potem wyjmij je, przestudź, obierz ze skorupki i poczekaj, aż wystygną. Groszek osącz z zalewy. Dymki oczyść, cebulki wraz ze szczypiorkiem posiekaj.
2. Zimne jajka zetrzyj na tarce o dużych otworach. Dodaj do nich 3 łyżki bułki tartej, namoczoną i odciśniętą kajzerkę oraz posiekane dymki i groszek. Masę przypraw solą oraz pieprzem. Wyrób. Uformuj z niej 8 kotlecików. Spłaszcz je dłonią.
3. Jajeczne burgery panieruj w bułce tartej i smaż na złoty kolor na oleju (razem ok. 10 minut). Ogórek pokrój w plasterki. Bułki rozetnij, przełóż listkami sałat, plasterkami ogórka, burgerami (po 2 do każdej bułki) oraz wędliną sojową.
Łososiowy z koperkiem
Sposób przygotowania
1. Delikatnie odetnij skórę z łososia i sprawdź, czy nie ma w nim ości. Potem mięso opłucz, osusz i bardzo drobno posiekaj. Tak samo drobniutko posiekaj suszone pomidory i dodaj je do łososia. Dołóż kaszę i musztardę. Wbij jajko. Wrzuć koperek. Masę przypraw sokiem z cytryny, szczyptą ostrej papryki, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą i pieprzem. Dobrze wyrób.
2. Z masy uformuj 4 kotlety, spłaszcz je dłonią. Posmaruj z obu stron oliwą i włóż na rozgrzaną patelnię grillową. Smaż po ok. 2 minuty z każdej strony. Bułki rozetnij, przełóż sałatą, pomidorami, hamburgerami oraz cebulą i sosem tatarskim.