Serwujemy burgery
Proste i sycące, a dzięki pysznym dodatkom także wyraziste w smaku oraz pełne witamin. Lepsze i dużo zdrowsze niż te gotowe!

Drobiowe na sposób azjatycki
Składniki
- 60 dag mięsa drobiowego (np. mięso z udek oraz filety z kurczaka)
- 2 małe dymki
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 1 jajko
- 2 kolorowe papryki
- 1 mała cebulka
- 1 op. rukoli
- mielony imbir
- sos sojowy
- suszone płatki chili
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 4-5 łyżek oleju do smażenia
- 4 bułki z sezamem do hamburgerów
Sposób przygotowania
1. Zetnij wierzch papryk, usuń pestki i gorzkie w smaku białe błonki. Strąki opłucz, osusz, pokrój w paski. Cebulkę obierz, posiekaj. 1 ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. 2. Warzywa duś 7 minut na 2 łyżkach oleju. Od czasu do czasu zamieszaj. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz imbirem. Mięso zmiel i przełóż do miseczki. Wbij jajko. 3. Dymki i obrany drugi ząbek czosnku posiekaj, wrzuć do mięsa, wyrób z mąką i kolendrą. Przypraw solą, pieprzem, imbirem, chili i sosem sojowym. Uformuj 4 kotlety. 4. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Włóż kotlety. Smaż je po 2-3 minuty z każdej strony, aż ładnie się zrumienią. Bułki rozetnij, przełóż rukolą, kotletami i papryką

Wołowy po farmersku
Składniki
- 50 dag mielonej wołowiny
- 1 łyżka musztardy
- 1 żółtko
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki masła
- po 4 plastry ananasa, żółtego sera i boczku
- 4 jajka
- 1 marynowany burak czerwony
- po 4 łyżki majonezu i keczupu
- olej l 4 bułki
- 4 plastry pomidora
- 4 listki sałaty
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Mięso wymieszaj z 2 łyżkami wody, musztardą i żółtkiem. Masę przypraw posiekanym czosnkiem oraz solą i pieprzem. Wyrób. Uformuj 4 kotlety. Spłaszcz je i posmaruj olejem. Smaż po 3 minuty z każdej strony na patelni grillowej. Bułki rozetnij.
2. Na maśle usmaż jajka sadzone. Wysmaż plasterki boczki. Na koniec na patelni grillowej usmaż ananasy. Burak pokrój w plastry. Majonez wymieszaj z keczupem. Posmaruj tym spody bułek. Potem połóż sałatę i plastry pomidora oraz hamburgery. Gorące kotlety przykryj serem, boczkiem oraz ananasem i buraczkami. Na tym połóż jajka sadzone oraz wierzchy bułek.

Jajeczny z groszkiem
Składniki
- 6 jajek
- 1 bułka kajzerka
- 1/2 szkl. mleka
- 1 szkl. zielonego groszku (z puszki)
- 2 dymki ze szczypiorkiem
- 3 łyżki + 1/2 szkl. bułki tartej do panierowania
- olej
- 8 małych bułek
- 1 op. różnych sałat
- 1 mały ogórek sałatkowy
- 4 plasterki wędliny sojowej
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Kajzerkę porwij i namocz ją w mleku. W tym czasie jajka gotuj 6-7 minut w posolonej wodzie. Potem wyjmij je, przestudź, obierz ze skorupki i poczekaj, aż wystygną. Groszek osącz z zalewy. Dymki oczyść, cebulki wraz ze szczypiorkiem posiekaj.
2. Zimne jajka zetrzyj na tarce o dużych otworach. Dodaj do nich 3 łyżki bułki tartej, namoczoną i odciśniętą kajzerkę oraz posiekane dymki i groszek. Masę przypraw solą oraz pieprzem. Wyrób. Uformuj z niej 8 kotlecików. Spłaszcz je dłonią.
3. Jajeczne burgery panieruj w bułce tartej i smaż na złoty kolor na oleju (razem ok. 10 minut). Ogórek pokrój w plasterki. Bułki rozetnij, przełóż listkami sałat, plasterkami ogórka, burgerami (po 2 do każdej bułki) oraz wędliną sojową.

Łososiowy z koperkiem
Składniki
- 30 dag filetu z łososia
- 4 suszone pomidory
- 1/3 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
- 4 bułki
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- mielona ostra papryka
- sok z cytryny
- oliwa
- sałata
- sos tatarski
- plasterki pomidora i czerwonej cebuli
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Delikatnie odetnij skórę z łososia i sprawdź, czy nie ma w nim ości. Potem mięso opłucz, osusz i bardzo drobno posiekaj. Tak samo drobniutko posiekaj suszone pomidory i dodaj je do łososia. Dołóż kaszę i musztardę. Wbij jajko. Wrzuć koperek. Masę przypraw sokiem z cytryny, szczyptą ostrej papryki, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą i pieprzem. Dobrze wyrób. 2. Z masy uformuj 4 kotlety, spłaszcz je dłonią. Posmaruj z obu stron oliwą i włóż na rozgrzaną patelnię grillową. Smaż po ok. 2 minuty z każdej strony. Bułki rozetnij, przełóż sałatą, pomidorami, hamburgerami oraz cebulą i sosem tatarskim.