Sezon na orzechy
Warto je chrupać przez całą zimę! Są świetne na przekąskę, np. w pracy czy szkole, i jako składnik różnych pyszności.

Najpopularniejsze w Polsce
1. Orzechy włoskie to owoce orzecha włoskiego. Pokarbowane, podzielone wewnątrz cienkimi, zdrewniałymi błonkami (łatwo rozdzielić ćwiartki). Dekoracyjne. Wspaniałe same lub do ciast, deserów i dań wytrawnych, np. sałatek, farszów, makaronów.
2. Orzechy laskowe to owoce leszczyny. Słodkawe w smaku, idealnie nadają się do jedzenia same i jako składnik łakoci (ciast, kremów), ale można je dodawać też do potraw pikantnych.
Czy wiesz, że..
1. Są pełne wartości. Orzechy włoskie i laskowe są znakomitym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, zawierają wiele witamin i składników mineralnych, takich jak magnez, fosfor i potas. Warto je jeść zwłaszcza, gdy się uczymy i pracujemy umysłowo - korzystnie wpływają na funkcjonowanie mózgu (pamięć).
2. Służą urodzie. Dzięki dużej zawartości wit. E, orzechy poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci.