Reklama

Reklama

Sezon na rodzinne pikniki – przyjęcie w zgodzie z naturą

Kuchnia piknikowa nie musi być nudna. Może zaskakiwać formą, kolorem i przede wszystkim smakiem. Powinna być apetyczna i zachwycać niebanalnymi składnikami. Takie właśnie są bakalie, które będą zdrowym dodatkiem do piknikowych dań.

Pikniki wywodzą się ze Stanów Zjednoczonych, choć idea spożywania posiłków na świeżym powietrzu znana była już w XV wieku w Europie. Niektórzy twierdzą, że jedzenie na łonie natury sprzyja apetytowi. Coś w tym musi być! Pikniki z roku na rok cieszą się coraz większa popularnością. Rodziny chętnie spędzają czas w parkach siedząc na bogato zastawionych kocach. Co raz częściej wiosenno-letnie wypady z przyjaciółmi kończą się na leśnych polanach z koszykami pełnymi pysznego jedzenia. Bakalland przygotował przepisy właśnie na takie spontaniczne wypady za miasto.

Kanapki z pastą z awokado i orzechami oraz złotymi owocami

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 50 g orzechów włoskich np. Bakalland
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Pieprz i sól do smaku
  • Zioła według uznania (kolendra, pietruszka, koperek, tymianek)
  • Pieczywo na zakwasie

Przygotowanie:

Reklama

1. Wszystkie składniki na pastę blendujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ziołami według naszych upodobań. Następnie smarujemy pastą żytnie pieczywo i do dekoracji możemy dodać orzechy włoskie, pestki dyni oraz koperek. Kanapki można posypać Złotymi owocami.

2. Pastę można też zapakować do oddzielnego pojemnika i wykorzystać jako dip do kromek z bagietki.

Sałatka z wiśnią soczystą i kurczakiem

Składniki:

  • 150 g świeżego szpinaku
  • 2 piersi z kurczaka
  • 100 g wiśni soczystej np. Bakalland
  • 20 g pistacji prażonych np. Bakalland
  • Sól, pieprz oraz zioła do przyprawienia kurczaka (tymianek, oregano, bazylia cytrynowa)

Składniki na dressing:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sok z cytryny
  • Łyżka musztardy
  • Łyżeczka płynnego miodu

Przygotowanie:

1. Kurczaka marynujemy z naszymi ulubionymi ziołami oraz z solą i pieprzem. Następnie smażymy go na łyżce oliwy z oliwek aż uzyska złoty kolor. Ostudzone piersi z kurczaka kroimy w paski. Szpinak mieszamy z kurczakiem, wiśnią oraz rozdrobnionymi pistacjami. Do smaku doprawiamy wszystko pieprzem i solą.

2. Następnie przygotowujemy dressing z oliwy z oliwek, soku z cytryny, łyżki musztardy i łyżeczki miodu. Dodajemy go do pozostałych składników przed podaniem.

Słodki słoiczek

Składniki:

  • 150 g musli np. BA! 5 ziaren z miodem
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 50 g świeżych truskawek
  • 50 g świeżych borówek amerykańskich

Przygotowanie:

1. Przygotuj słoiczki o pojemności 80 ml. W każdym układaj warstwami: jogurt, musli np. BA! oraz świeże owoce. Taka przekąska sprawdzi się podczas majowych rodzinnych pikników.

2. Słoiczek jest pełen zdrowia i słodyczy.

Mini serniczki na zimno na spodzie z musli BA!

Składniki:

  • 250 g Musli Chrupiącego np. BA! 5 ziaren z miodem
  • 150 g miękkiego masła
  • 300 ml śmietanki kremówki 36%
  • 2 łyżki żelatyny
  • 50 ml gorącej wody
  • 300 g twarogu do sernika
  • 70 g cukru pudru
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 100 g Moreli całych owoców np. Bakalland
  • 75 g Migdałów w płatkach np. Bakalland

Przygotowanie:

1. Miksujemy musli np. BA! 5 ziaren z miodem z miękkim masłem. Przekładamy masę do foremek na muffinki dobrze dociskając ją do dna. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia na minimum pół godziny. Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie. Ubijamy śmietankę. Ser miksujemy  z cukrem pudrem, a następnie mieszamy z ubitą śmietaną. Do masy serowej dodajemy powoli ciepłą żelatynę i wszystko dokładnie mieszamy.

2. Suszone morele zalewamy ciepłym sokiem pomarańczowym i lekko podgrzewamy by zmiękły następnie blendujemy. Przekładamy masę serową do formy i kładziemy morele oraz delikatnie polewamy powstałym sosem pomarańczowym. Sernik wkładamy do lodówki by stężał. Przed podaniem posypujemy płatkami migdałów. 





materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje