Sezon na rodzinne pikniki – przyjęcie w zgodzie z naturą
Kuchnia piknikowa nie musi być nudna. Może zaskakiwać formą, kolorem i przede wszystkim smakiem. Powinna być apetyczna i zachwycać niebanalnymi składnikami. Takie właśnie są bakalie, które będą zdrowym dodatkiem do piknikowych dań.
Pikniki wywodzą się ze Stanów Zjednoczonych, choć idea spożywania posiłków na świeżym powietrzu znana była już w XV wieku w Europie. Niektórzy twierdzą, że jedzenie na łonie natury sprzyja apetytowi. Coś w tym musi być! Pikniki z roku na rok cieszą się coraz większa popularnością. Rodziny chętnie spędzają czas w parkach siedząc na bogato zastawionych kocach. Co raz częściej wiosenno-letnie wypady z przyjaciółmi kończą się na leśnych polanach z koszykami pełnymi pysznego jedzenia. Bakalland przygotował przepisy właśnie na takie spontaniczne wypady za miasto.
Kanapki z pastą z awokado i orzechami oraz złotymi owocami
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 50 g orzechów włoskich np. Bakalland
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Pieprz i sól do smaku
- Zioła według uznania (kolendra, pietruszka, koperek, tymianek)
- Pieczywo na zakwasie
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki na pastę blendujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ziołami według naszych upodobań. Następnie smarujemy pastą żytnie pieczywo i do dekoracji możemy dodać orzechy włoskie, pestki dyni oraz koperek. Kanapki można posypać Złotymi owocami.
2. Pastę można też zapakować do oddzielnego pojemnika i wykorzystać jako dip do kromek z bagietki.
Sałatka z wiśnią soczystą i kurczakiem
Składniki:
- 150 g świeżego szpinaku
- 2 piersi z kurczaka
- 100 g wiśni soczystej np. Bakalland
- 20 g pistacji prażonych np. Bakalland
- Sól, pieprz oraz zioła do przyprawienia kurczaka (tymianek, oregano, bazylia cytrynowa)
Składniki na dressing:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sok z cytryny
- Łyżka musztardy
- Łyżeczka płynnego miodu
Przygotowanie:
1. Kurczaka marynujemy z naszymi ulubionymi ziołami oraz z solą i pieprzem. Następnie smażymy go na łyżce oliwy z oliwek aż uzyska złoty kolor. Ostudzone piersi z kurczaka kroimy w paski. Szpinak mieszamy z kurczakiem, wiśnią oraz rozdrobnionymi pistacjami. Do smaku doprawiamy wszystko pieprzem i solą.
2. Następnie przygotowujemy dressing z oliwy z oliwek, soku z cytryny, łyżki musztardy i łyżeczki miodu. Dodajemy go do pozostałych składników przed podaniem.
Słodki słoiczek
Składniki:
- 150 g musli np. BA! 5 ziaren z miodem
- 100 g jogurtu greckiego
- 50 g świeżych truskawek
- 50 g świeżych borówek amerykańskich
Przygotowanie:
1. Przygotuj słoiczki o pojemności 80 ml. W każdym układaj warstwami: jogurt, musli np. BA! oraz świeże owoce. Taka przekąska sprawdzi się podczas majowych rodzinnych pikników.
2. Słoiczek jest pełen zdrowia i słodyczy.
Mini serniczki na zimno na spodzie z musli BA!
Składniki:
- 250 g Musli Chrupiącego np. BA! 5 ziaren z miodem
- 150 g miękkiego masła
- 300 ml śmietanki kremówki 36%
- 2 łyżki żelatyny
- 50 ml gorącej wody
- 300 g twarogu do sernika
- 70 g cukru pudru
- 100 ml soku z pomarańczy
- 100 g Moreli całych owoców np. Bakalland
- 75 g Migdałów w płatkach np. Bakalland
Przygotowanie:
1. Miksujemy musli np. BA! 5 ziaren z miodem z miękkim masłem. Przekładamy masę do foremek na muffinki dobrze dociskając ją do dna. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia na minimum pół godziny. Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie. Ubijamy śmietankę. Ser miksujemy z cukrem pudrem, a następnie mieszamy z ubitą śmietaną. Do masy serowej dodajemy powoli ciepłą żelatynę i wszystko dokładnie mieszamy.
2. Suszone morele zalewamy ciepłym sokiem pomarańczowym i lekko podgrzewamy by zmiękły następnie blendujemy. Przekładamy masę serową do formy i kładziemy morele oraz delikatnie polewamy powstałym sosem pomarańczowym. Sernik wkładamy do lodówki by stężał. Przed podaniem posypujemy płatkami migdałów.