Sezon na rodzinne pikniki – przyjęcie w zgodzie z naturą

Kuchnia piknikowa nie musi być nudna. Może zaskakiwać formą, kolorem i przede wszystkim smakiem. Powinna być apetyczna i zachwycać niebanalnymi składnikami. Takie właśnie są bakalie, które będą zdrowym dodatkiem do piknikowych dań.

Pikniki wywodzą się ze Stanów Zjednoczonych, choć idea spożywania posiłków na świeżym powietrzu znana była już w XV wieku w Europie. Niektórzy twierdzą, że jedzenie na łonie natury sprzyja apetytowi. Coś w tym musi być! Pikniki z roku na rok cieszą się coraz większa popularnością. Rodziny chętnie spędzają czas w parkach siedząc na bogato zastawionych kocach. Co raz częściej wiosenno-letnie wypady z przyjaciółmi kończą się na leśnych polanach z koszykami pełnymi pysznego jedzenia. Bakalland przygotował przepisy właśnie na takie spontaniczne wypady za miasto.

Kanapki z pastą z awokado i orzechami oraz złotymi owocami

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 50 g orzechów włoskich np. Bakalland
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Pieprz i sól do smaku
  • Zioła według uznania (kolendra, pietruszka, koperek, tymianek)
  • Pieczywo na zakwasie

Przygotowanie:

Reklama

1. Wszystkie składniki na pastę blendujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ziołami według naszych upodobań. Następnie smarujemy pastą żytnie pieczywo i do dekoracji możemy dodać orzechy włoskie, pestki dyni oraz koperek. Kanapki można posypać Złotymi owocami.

2. Pastę można też zapakować do oddzielnego pojemnika i wykorzystać jako dip do kromek z bagietki.

Sałatka z wiśnią soczystą i kurczakiem

Składniki:

  • 150 g świeżego szpinaku
  • 2 piersi z kurczaka
  • 100 g wiśni soczystej np. Bakalland
  • 20 g pistacji prażonych np. Bakalland
  • Sól, pieprz oraz zioła do przyprawienia kurczaka (tymianek, oregano, bazylia cytrynowa)

Składniki na dressing:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sok z cytryny
  • Łyżka musztardy
  • Łyżeczka płynnego miodu

Przygotowanie:

1. Kurczaka marynujemy z naszymi ulubionymi ziołami oraz z solą i pieprzem. Następnie smażymy go na łyżce oliwy z oliwek aż uzyska złoty kolor. Ostudzone piersi z kurczaka kroimy w paski. Szpinak mieszamy z kurczakiem, wiśnią oraz rozdrobnionymi pistacjami. Do smaku doprawiamy wszystko pieprzem i solą.

2. Następnie przygotowujemy dressing z oliwy z oliwek, soku z cytryny, łyżki musztardy i łyżeczki miodu. Dodajemy go do pozostałych składników przed podaniem.

Słodki słoiczek

Składniki:

  • 150 g musli np. BA! 5 ziaren z miodem
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 50 g świeżych truskawek
  • 50 g świeżych borówek amerykańskich

Przygotowanie:

1. Przygotuj słoiczki o pojemności 80 ml. W każdym układaj warstwami: jogurt, musli np. BA! oraz świeże owoce. Taka przekąska sprawdzi się podczas majowych rodzinnych pikników.

2. Słoiczek jest pełen zdrowia i słodyczy.

Mini serniczki na zimno na spodzie z musli BA!

Składniki:

  • 250 g Musli Chrupiącego np. BA! 5 ziaren z miodem
  • 150 g miękkiego masła
  • 300 ml śmietanki kremówki 36%
  • 2 łyżki żelatyny
  • 50 ml gorącej wody
  • 300 g twarogu do sernika
  • 70 g cukru pudru
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 100 g Moreli całych owoców np. Bakalland
  • 75 g Migdałów w płatkach np. Bakalland

Przygotowanie:

1. Miksujemy musli np. BA! 5 ziaren z miodem z miękkim masłem. Przekładamy masę do foremek na muffinki dobrze dociskając ją do dna. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia na minimum pół godziny. Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie. Ubijamy śmietankę. Ser miksujemy  z cukrem pudrem, a następnie mieszamy z ubitą śmietaną. Do masy serowej dodajemy powoli ciepłą żelatynę i wszystko dokładnie mieszamy.

2. Suszone morele zalewamy ciepłym sokiem pomarańczowym i lekko podgrzewamy by zmiękły następnie blendujemy. Przekładamy masę serową do formy i kładziemy morele oraz delikatnie polewamy powstałym sosem pomarańczowym. Sernik wkładamy do lodówki by stężał. Przed podaniem posypujemy płatkami migdałów. 





Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje