Sezonowe przepisy na letnie dania
Smaczne i zdrowe!

Łosoś pieczony z ziemniakami
Składniki
- 1 filet z łososia
- 1 cukinia
- 1 szalotka
- 1 ziemniak
- 1 plasterek cytryny
- 20 g świeżego koperku lub tymianku
- pieprz i sól do smaku
- łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Duży kawałek pergaminu złóż na pół, uformuj z niego kieszonkę i zwiąż końce. W kieszonkę rozłóż ziemniaki, cukinię i szalotkę. Dopraw do smaku koperkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Umieść łososia na warzywach, dopraw pieprzem i solą, a następnie skop oliwą. Robiąc małe zakładki złóż i zamknij pergaminową kieszonkę pozostawiając przestrzeń pomiędzy łososiem, a pergaminem. Piecz przez 15 - 20 minut.

Brokułowy quiche
Składniki
- 500 g brokułów
- 8 jaj
- 150 g jogurtu
- szczypta soli i pieprzu
- szczypta czosnku w proszku
- 150 g sera cheddar
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ugotowane wcześniej brokuły rozdrobnij w blenderze kielichowym (np. Beko). W dużej misce wymieszaj brokuły, jajka, jogurt, czosnek pieprz i sól do smaku, a następnie dodaj cheddar. Przelej do przygotowanej wcześniej formy i piecz przez 25 -30 minut. Podawaj ciepłe!

Smoothie
Składniki
- 500 ml soku pomarańczowego
- 200 g jogurtu naturalnego
- Łyżeczkę proszku waniliowego
- 4 garście mrożony i świeżych jagód i jeżyn
Sposób przygotowania
Przygotuj sok z miąższem ze świeżych owoców używając do tego wyciskarki wolnoobrotowej (np. Beko) dzięki, której zachowasz więcej witamin i mikroelementów dostępnych w pomarańczach. Następnie do blendera kielichowego (np. Beko) wsyp jagody i jeżyny i wlej jogurt. Całość polej świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym i miksuj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelej do szklanek i udekoruj kawałkami pomarańczy. Podawaj schłodzone. Smacznego!