Reklama

Reklama

Sindbad żeglarz - ciasto pomarańczowo-kardamonowe

Jak z bajki.


Składniki:

  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 175 g mąki orkiszowej (typ 630)
  • 60 g cukru pudru
  • 50 g miodu
  • Płat żelatyny
  • 350 ml soku pomarańczowego
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 75 g cukru
  • 1 owoc kardamonu
  • 4 łyżeczki śmietany
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • Kakao
  • Tłuszcz i bułka do formy

 

 Przygotowanie:

Masło pokrojone na kawałki, mąkę, cukier puder i miód wyrobić najpierw za pomocą robota kuchennego, a następnie ręcznie. Ciasto zawinąć w folię i umieścić w lodówce na 30 minut.

Reklama

Foremki w kształcie łódki (12 cm długości, 5 cm szerokości) natłuścić i wysypać bułką tartą.

Ciasto rozwałkować, wyciąć 5 prostokątów (5x7 cm). Przeciąć je po przekątnej, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

 Pozostałe ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować. Przykładać foremki i docinać ciasto nożem do kształtu foremki. Ciasto umieścić w foremkach, docisnąć. Ponakłuwać widelcem. Foremki ułożyć na blasze. Wstawić do gorącego piekarnika 200 st. C na 17 minut.

 Wyjąć, po 5 minutach wybić z foremek.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. 2 Łyżki soku pomarańczowego zmieszać z mąką ziemniaczaną. Pozostały sok zagotować z cukrem i kardamonem. Kardamon wyjąć, wlać rozrobioną mąkę ziemniaczaną. Gotować 1 minutę cały czas mieszając. Żelatynę odcisnąć i wmieszać. Dodać śmietanę, wymieszać. Krem odstawić w chłodne miejsce.

Czekoladę roztopić w gorącej kąpieli i dekorować nią żagle oraz statki. Krem nałożyć do statków. Żagle oprószyć kakao i wstawiać do stateczków.


Smacznego

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje