Sindbad żeglarz - ciasto pomarańczowo-kardamonowe
Jak z bajki.
Składniki:
- 100 g masła
- 1 żółtko
- 175 g mąki orkiszowej (typ 630)
- 60 g cukru pudru
- 50 g miodu
- Płat żelatyny
- 350 ml soku pomarańczowego
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 75 g cukru
- 1 owoc kardamonu
- 4 łyżeczki śmietany
- 50 g gorzkiej czekolady
- Kakao
- Tłuszcz i bułka do formy
Przygotowanie:
Masło pokrojone na kawałki, mąkę, cukier puder i miód wyrobić najpierw za pomocą robota kuchennego, a następnie ręcznie. Ciasto zawinąć w folię i umieścić w lodówce na 30 minut.
Foremki w kształcie łódki (12 cm długości, 5 cm szerokości) natłuścić i wysypać bułką tartą.
Ciasto rozwałkować, wyciąć 5 prostokątów (5x7 cm). Przeciąć je po przekątnej, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pozostałe ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować. Przykładać foremki i docinać ciasto nożem do kształtu foremki. Ciasto umieścić w foremkach, docisnąć. Ponakłuwać widelcem. Foremki ułożyć na blasze. Wstawić do gorącego piekarnika 200 st. C na 17 minut.
Wyjąć, po 5 minutach wybić z foremek.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. 2 Łyżki soku pomarańczowego zmieszać z mąką ziemniaczaną. Pozostały sok zagotować z cukrem i kardamonem. Kardamon wyjąć, wlać rozrobioną mąkę ziemniaczaną. Gotować 1 minutę cały czas mieszając. Żelatynę odcisnąć i wmieszać. Dodać śmietanę, wymieszać. Krem odstawić w chłodne miejsce.
Czekoladę roztopić w gorącej kąpieli i dekorować nią żagle oraz statki. Krem nałożyć do statków. Żagle oprószyć kakao i wstawiać do stateczków.