Skrzydełka w chrupiącej panierce
Proste i szybkie danie.
Składniki:
- 1 papryczka chili, tymianek
- 1 kg skrzydełek, sól, pieprz
- 1 łyżka curry
- 500 ml kefiru
- 4 ząbki czosnku
- mąka kukurydziana, olej
- 20 dag kwaśnej śmietany
- 10 dag sera z pleśnią, 2 łyżki majonezu
Przygotowanie:
1. Papryczkę chili umyj i osusz, a potem rozkrój, pozbaw nasionek i drobno posiekaj. Opłucz i otrzyj 3 gałązki tymianku. Skrzydełka opłucz, umyj starannie pod bieżącą wodą, osusz. Natrzyj solą, pieprzem oraz curry w proszku.
2. W większej misce wymieszaj kefir z posiekaną papryczką chili oraz tymiankiem. Dodaj 2 przeciśnięte przez praskę lub obrane i posiekane ząbki czosnku. Do przygotowanej marynaty włóż skrzydełka. Odstaw do lodówki na 12 godzin.
3. Do głębokiego talerza wsyp 1-2 szklanki mąki. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Skrzydełka wyjmuj z marynaty, panieruj w mące i smaż na złoty kolor. Osącz z tłuszczu.
4. Śmietanę utrzyj z pokruszonym serem i majonezem. Dopraw resztą czosnku, solą oraz pieprzem. Dip dowolnie udekoruj, podawaj do smażonych skrzydełek.