Reklama

Reklama

Śląska zupa krem

Rozgrzewająca zupa z włoską nutą.

Składniki

  • 1 paczka klasycznie wyrabianych śląskich kiełbas (np. firmy Berger – Frankfurterki lub Ślązaczki)
  • 1 litr gęstego rosołu (najlepiej z mieszanych mięs: kurczaka, wołowiny i rurkowych kości wołowych)
  • wszystko co zostaje po ugotowaniu rosołu: warzywa ze śląskiego rosołu (tylko bez kości), czyli pietruszka, seler, por, marchewka, cebula, kapusta i mięso
  • 500 g pokrojonej w kostkę dyni
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 średniej wielkości cebuli
  • 200 g śmietany min. 18%
  • 1 łyżka masła
  • 2 gałązki koperku
  • 2 gałązki bazylii
  • 1 gałązka lubczyku
  • świeżo mielony pieprz, sól

Sposób przygotowania

Odmierzyć około 0,5 l rosołu, dodać warzywa z rosołu i mięso, pokrojoną w kostkę dynię, bazylię, lubczyk, czosnek, pieprz i miksować to całe towarzystwo, aż do uzyskania szorstkiej konsystencji. Następnie przelać do garnka, dodać resztę rosołu, zamieszać i gotować kilka minut ciągle mieszając. Pod koniec dodać do tego jeszcze śmietany i krótko zagotować. W międzyczasie pokroić kiełbaski na małe kawałki oraz pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć razem na maśle. Zupę przelać na talerze, do misek albo zostawić w garze. Na koniec dodać na środek smażoną kiełbasę i posypać koperkiem.

Reklama

Smacznego!

 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje