Śledź pod pierzynką - popularna wigilijna sałatka

Słynną sałatkę śledziową - śledź pod pierzynką - trzeba przygotować dzień wcześniej, żeby składniki dobrze się "przegryzły". Samo przygotowanie potrawy nie powinno sprawić trudności.

Nie wszyscy wiedzą, że ten popularny sposób przygotowywania śledzi wywodzi się z kuchni rosyjskiej, i to z okresu radzieckiego. Była to popularna zakąska podawana podczas obchodów Nowego Roku.

Reklama

Do przygotowania śledzia pod pierzynką potrzebujemy: średni słoik majonezu, 6 filetów śledziowych, 3-4 ogórki kiszone, 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach, 3 buraki ugotowane, 3 jajka na twardo, ser żółty starty, np. edamski, świeżo mielony pieprz.

Wcześniej gotujemy buraki i ziemniaki w mundurkach, studzimy je. Opłukane filety śledziowe zalewamy zimną wodą i moczymy przez około 60 minut. Odsączone kroimy w kostkę.

Obieramy cebulę. Cebulę, ogórki i ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Ugotowane buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podobnie jajka - je także ścieramy na tarce.

Na dnie szklanego naczynia układamy kolejno: warstwę śledzi, warstwę majonezu (ok. 2 łyżki), tę warstwę dobrze oprószmy pieprzem. Następnie układamy warstwami: cebulę, ogórki kiszone i ziemniaki, po czym dodajemy kolejną warstwę majonezu (2 łyżki), pieprz, następnie buraki, pozostały majonez, pieprz i jajka.

Na końcu posypujemy całość startym serem żółtym. Naczynie z sałatką przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Podajemy na drugi dzień.

Śledzia pod pierzynką możemy ułożyć również w mniejszych, szklanych pucharkach - tylu, ilu gości przewidujemy przy wigilijnym stole. Pucharki dodatkowo możemy przewiązać świąteczną wstążeczka, będą się wtedy znakomicie prezentowały. (PAP Life)

autorka: Dorota Kieras

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje