Śledź z rzodkiewką i porem

Chrzan jest symbolem siły fizycznej i witalności. Nie może zabraknąć go w święconce, jest także nieodłącznym elementem wielkanocnego stołu.

Propozycja podania
Propozycja podaniamateriały prasowe

Sposób przygotowania

Śledzie moczymy w wodzie, a następnie kroimy i skrapiamy sokiem z cytryny, po czym odstawiamy na godzinę. Jogurt naturalny, Majonez Kielecki i Chrzan Luksusowy mieszamy z cukrem i szczyptą soli, dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Jabłko obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Rzodkiewkę także ścieramy na tarce, pora drobno kroimy (1/3 rzodkiewki i pora odkładamy do dekoracji), dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Tak przygotowane składniki łączymy z sosem i dodajemy śledzie. Przekładamy wszystko do naczynia, wierzch ozdabiamy rzodkiewką, porem i ewentualnie szczypiorkiem.

Zmysłowe smaki: Śledzie zielone w zalewieInteria.tv
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas