Śledź z rzodkiewką i porem
Chrzan jest symbolem siły fizycznej i witalności. Nie może zabraknąć go w święconce, jest także nieodłącznym elementem wielkanocnego stołu.

Składniki
- 4 płaty śledzia solonego
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżka majonezu np. Kieleckiego
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- sól
- 1/2 łyżeczki Chrzanu np. Luksusowego (nagrodzonego znakiem jakości „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT)
- por (biała część)
- 1 jabłko
- pęczek rzodkiewki
- szczypiorek (do dekoracji)
Sposób przygotowania
Śledzie moczymy w wodzie, a następnie kroimy i skrapiamy sokiem z cytryny, po czym odstawiamy na godzinę. Jogurt naturalny, Majonez Kielecki i Chrzan Luksusowy mieszamy z cukrem i szczyptą soli, dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Jabłko obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Rzodkiewkę także ścieramy na tarce, pora drobno kroimy (1/3 rzodkiewki i pora odkładamy do dekoracji), dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Tak przygotowane składniki łączymy z sosem i dodajemy śledzie. Przekładamy wszystko do naczynia, wierzch ozdabiamy rzodkiewką, porem i ewentualnie szczypiorkiem.