Śledzie korzenne
W przedświątecznym nastroju.

Składniki na 8 porcji:
- 50 dag filetów śledziowych, - 2 łyżeczki cukru pudru zmielone przyprawy: - cynamon, goździki i pieprz, - 4-5 pokruszonych liści laurowych, - drobno posiekany świeży korzeń imbiru (wielkości orzecha włoskiego), - 4 cebule, - 4 łyżki koncentratu pomidorowego, - 3 łyżki oleju, - sól, pieprz, cukier, - do dekoracji natka
Przygotowanie:
1. Cukier puder utrzeć z cynamonem, goździkami, pieprzem, pokruszonym listkiem laurowym i posiekanym imbirem. Filety śledziowe umyć, osuszyć. Ułożyć w dużym słoiku lub w głębszej misce. Posypać przygotowaną mieszanką korzenną i dokładnie wymieszać. Następnie naczynie szczelnie przykryć folią przezroczystą i na noc zostawić w lodówce. 2. Następnego dnia cebulę pokroić w plasterki, zeszklić na oleju. Wymieszać z koncentratem pomidorowym, przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Ostudzić. Na półmisku układać warstwami śledzie i cebulę. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce, a najlepiej przez noc, aby smaki się dobrze przegryzły. Przed podaniem udekorować zieleniną. Czas przygotowania: 40 minut 1 porcja: 130 kcal
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!