Śledzie korzenne
W przedświątecznym nastroju.
- 50 dag filetów śledziowych,
- 2 łyżeczki cukru pudru zmielone przyprawy:
- cynamon, goździki i pieprz,
- 4-5 pokruszonych liści laurowych,
- drobno posiekany świeży korzeń imbiru (wielkości orzecha włoskiego),
- 4 cebule,
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 3 łyżki oleju,
- sól, pieprz, cukier,
- do dekoracji natka
Przygotowanie:
1. Cukier puder utrzeć z cynamonem, goździkami, pieprzem, pokruszonym listkiem laurowym i posiekanym imbirem. Filety śledziowe umyć, osuszyć. Ułożyć w dużym słoiku lub w głębszej misce. Posypać przygotowaną mieszanką korzenną i dokładnie wymieszać. Następnie naczynie szczelnie przykryć folią przezroczystą i na noc zostawić w lodówce.
2. Następnego dnia cebulę pokroić w plasterki, zeszklić na oleju. Wymieszać z koncentratem pomidorowym, przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Ostudzić. Na półmisku układać warstwami śledzie i cebulę. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce, a najlepiej przez noc, aby smaki się dobrze przegryzły. Przed podaniem udekorować zieleniną.
Czas przygotowania: 40 minut
1 porcja: 130 kcal
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!