Śledzie korzenne z Mazowsza
Śledź to obowiązkowa pozycja w świątecznym menu.
Składniki:
- 6 płatów śledzi małosolnych
- 2 czerwone cebule
- 2/3 szkl. oleju
zalewa:
- szkl. wody
- 2/3 szkl. octu
- 3 łyżki cukru
- 6 ziarenek pieprzu
- 6 ziarenek ziela ang.
- 5 goździków
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta imbiru
- 3 liście laurowe
Przygotowanie:
Filety śledziowe dokładnie wypłucz, a następnie pokrój w dzwonka (jeśli śledzie są mocno słone, koniecznie wcześniej wymocz je przez około 2 godziny w wodzie, parę razy ją zmieniając).
Przygotuj zalewę: składniki połącz w garnku, zagotuj, po czym schłodź. Cebulę pokrój w plasterki lub półplasterki i sparz je wrzątkiem. W dużym słoju ułóż warstwami cebulę i kawałki śledzia. Następnie wlej zalewę, a na koniec olej. Wstaw do lodówki. Po dwóch dniach śledzie będą dobre.
Przed podaniem śledzie ułóż na półmisku, obłóż plasterkami czerwonej cebuli i dowolnie udekoruj, np. zieleniną.