Śledzie korzenne z Mazowsza

Śledź to obowiązkowa pozycja w świątecznym menu.

Śledzie
Śledzie123RF/PICSEL

Składniki:

  • 6 płatów śledzi małosolnych
  • 2 czerwone cebule
  • 2/3 szkl. oleju

zalewa:

  • szkl. wody
  • 2/3 szkl. octu
  • 3 łyżki cukru
  • 6 ziarenek pieprzu
  • 6 ziarenek ziela ang.
  • 5 goździków
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta imbiru
  • 3 liście laurowe

Przygotowanie:

Filety śledziowe dokładnie wypłucz, a następnie pokrój w dzwonka (jeśli śledzie są mocno słone, koniecznie wcześniej wymocz je przez około 2 godziny w wodzie, parę razy ją zmieniając).

Przygotuj zalewę: składniki połącz w garnku, zagotuj, po czym schłodź. Cebulę pokrój w plasterki lub półplasterki i sparz je wrzątkiem. W dużym słoju ułóż warstwami cebulę i kawałki śledzia. Następnie wlej zalewę, a na koniec olej. Wstaw do lodówki. Po dwóch dniach śledzie będą dobre.

Przed podaniem śledzie ułóż na półmisku, obłóż plasterkami czerwonej cebuli i dowolnie udekoruj, np. zieleniną.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas