Śledzie na zielono

Pycha!

Składniki

  • 3 filety śledzi kiszonych (lub w oleju)
  • 18 dag jogurtu greckiego
  • 1/2 średniegovselera korzeniowego i łyżka pokrojonych listków
  • mała cebula
  • mała marchewka
  • jabłko
  • łyżka słodkiej śmietany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki ostrego chrzanu tartego
  • sól, pieprz

1. Filety osusz, posmaruj łyżką jogurtu, schłodź 60 min.

2. Seler i marchewkę obierz,zetrzyj na tarce o małych oczkach.Jabłko obierz, usuń pestki,miąższ zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz,posiekaj. Wszystko wymieszaj z listkami selera, sokiem z cytryny i cukrem. Dopraw pieprzem i solą. Odstaw na 20 min,żeby warzywa puściły sok.

3. Filety pokrój na kawałki.Pozostały jogurt wymieszaj z chrzanem.

4 Warzywa odciśnij, osącz, wymieszaj ze śmietaną i jogurtem.

5 Śledzie ułóż na połowie warzyw,przykryj resztą warzyw.Schłodź 24 godz.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje