Śledzie na zielono
Pycha!

Składniki
- 3 filety śledzi kiszonych (lub w oleju)
- 18 dag jogurtu greckiego
- 1/2 średniegovselera korzeniowego i łyżka pokrojonych listków
- mała cebula
- mała marchewka
- jabłko
- łyżka słodkiej śmietany
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki ostrego chrzanu tartego
- sól, pieprz
1. Filety osusz, posmaruj łyżką jogurtu, schłodź 60 min.2. Seler i marchewkę obierz,zetrzyj na tarce o małych oczkach.Jabłko obierz, usuń pestki,miąższ zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz,posiekaj. Wszystko wymieszaj z listkami selera, sokiem z cytryny i cukrem. Dopraw pieprzem i solą. Odstaw na 20 min,żeby warzywa puściły sok.3. Filety pokrój na kawałki.Pozostały jogurt wymieszaj z chrzanem.4 Warzywa odciśnij, osącz, wymieszaj ze śmietaną i jogurtem.5 Śledzie ułóż na połowie warzyw,przykryj resztą warzyw.Schłodź 24 godz.