Śledzie po góralsku

Z bryndzą, groszkiem i sosem czosnkowym.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 30 dag filetów śledziowych w oleju,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki zielonego groszku konserwowego,
- 1/2 czerwonej papryki, 2 dymki,
- jeden oscypek,
- sól, pieprz,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- łyżka oliwy.

Przyrządzanie:

Filety śledziowe osączyć z zalewy. Jeśli ktoś lubi śledzie bardzo łagodne w smaku, może je wymoczyć około godziny w wodzie i dopiero osączyć. Filety pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć je na półmisku.
Groszek osączyć. Paprykę umyć i drobno pokroić. Wymieszać groszek z papryką. Czosnek utrzeć z solą i cukrem, dodać oliwę oraz posiekaną dymkę.
Obok śledzi ułożyć bryndzę, groszek z papryką i sos czosnkowy. Porcja - 190 kcal
Czas przygotowania: 35 minut