Śledzie po góralsku
Z bryndzą, groszkiem i sosem czosnkowym.

Składniki na 8 porcji:
- 30 dag filetów śledziowych w oleju, - 2 ząbki czosnku, - 2 łyżki zielonego groszku konserwowego, - 1/2 czerwonej papryki, 2 dymki, - jeden oscypek, - sól, pieprz, - 1/2 łyżeczki cukru, - łyżka oliwy.
Przyrządzanie:
Filety śledziowe osączyć z zalewy. Jeśli ktoś lubi śledzie bardzo łagodne w smaku, może je wymoczyć około godziny w wodzie i dopiero osączyć. Filety pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć je na półmisku. Groszek osączyć. Paprykę umyć i drobno pokroić. Wymieszać groszek z papryką. Czosnek utrzeć z solą i cukrem, dodać oliwę oraz posiekaną dymkę. Obok śledzi ułożyć bryndzę, groszek z papryką i sos czosnkowy. Porcja - 190 kcal Czas przygotowania: 35 minut