Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku to tradycyjna potrawa, której zasłużona sława dawno już przekroczyła granice regionu. Najlepiej smakuje na drugi dzień po przyrządzeniu.

Potrawa prezentuje się bardzo efektownie
Potrawa prezentuje się bardzo efektownie123RF/PICSEL

1. Filety umieszczamy w misce, zalewamy wodą i moczymy ok. 6 godzin. W tym czasie trzy razy zmieniamy wodę na świeżą.

2. Wymoczone filety kroimy w kawałki. Odstawiamy.

3. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojone cebule, smażymy, aż zmiękną. Dodajemy łyżkę cukru, pokrojone śliwki, ziarenka ziela angielskiego, listki laurowe, majeranek oraz paprykę. Mieszamy, smażymy całość kilka minut. Pod koniec smażenia dokładamy 4 łyżki koncentratu pomidorowego i łyżkę octu, ponownie mieszamy.

4. Na półmisku wykładamy naprzemiennie warstwy ryb i warstwy przestudzonego sosu warzywnego, aż do wyczerpania składników.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas