Reklama

Reklama

Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku to tradycyjna potrawa, której zasłużona sława dawno już przekroczyła granice regionu. Najlepiej smakuje na drugi dzień po przyrządzeniu.

Składniki

  • 0,5 kg filetów śledziowych
  • garść suszonych śliwek
  • 3 cebule
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżka octu winnego (lub spirytusowego)
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • pieprz, majeranek
  • mielona papryka słodka/ostra

1. Filety umieszczamy w misce, zalewamy wodą i moczymy ok. 6 godzin. W tym czasie trzy razy zmieniamy wodę na świeżą.

2. Wymoczone filety kroimy w kawałki. Odstawiamy.

3. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojone cebule, smażymy, aż zmiękną. Dodajemy łyżkę cukru, pokrojone śliwki, ziarenka ziela angielskiego, listki laurowe, majeranek oraz paprykę. Mieszamy, smażymy całość kilka minut. Pod koniec smażenia dokładamy 4 łyżki koncentratu pomidorowego i łyżkę octu, ponownie mieszamy.

4. Na półmisku wykładamy naprzemiennie warstwy ryb i warstwy przestudzonego sosu warzywnego, aż do wyczerpania składników.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje