Śledzie w winie oraz w ziołach
Lubiane zwłaszcza na Mazurach
Sposób przygotowania
ŚLEDZIE W WINIE Śledzie wymocz, odsącz, pokrój. Pokrój cebulę w piórka, zawiń w kawałki śledzia. Ryby ułóż w słoju, przesypując pokruszonymi listkami, resztą pokrojonej w piórka cebuli, pokrojonym drobno jabłkiem oraz marchewką i ziarnami pieprzu. Przygotuj sos, łącząc gorczycę, olej i wino, przypraw miodem. Zalej śledzie i zakręć. Będą gotowe po 48 godz.; można je przechować 10 dni w lodówce.
ŚLEDZIE W ZIOŁACHŚledzie namocz godz. w wodzie lub mleku. Osącz, pokrój. Cebulę posiekaj w kostkę. W słoiku ułóż warstwami śledzie, cebulę i przyprawy. Zalej olejem połączonym z octem. Wstaw na 2 dni do lodówki.