Śledzie w winie oraz w ziołach

Lubiane zwłaszcza na Mazurach

Czas przyrządzenia: 30 minut
Składniki dla: 6 porcji

Składniki śledzie w winie

  • 6-8 śledzi matias
  • 3 cebule
  • łyżka gorczycy
  • 1/3 szkl. oleju
  • 2 małe jabłka
  • 1,5 szkl. białego wytrawnego wina
  • 2 liście laurowe pokruszone
  • pieprz
  • miód do smaku
  • marchewka
  • ew. inne warzywa do dekoracji

Składniki na śledzie w ziołach

  • 4 filety śledzi
  • 2 łyżeczki majeranku suszonego
  • 2 liście laur. pokruszone
  • 4 ziarenka ziela ang.
  • po 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego i tymianku
  • łyżeczka kulek kolorowego pieprzu
  • cebula
  • 250 ml oleju
  • 3 łyżki białego winnego octu

Sposób przygotowania

ŚLEDZIE W WINIE Śledzie wymocz, odsącz, pokrój. Pokrój cebulę w piórka, zawiń w kawałki śledzia. Ryby ułóż w słoju, przesypując pokruszonymi listkami, resztą pokrojonej w piórka cebuli, pokrojonym drobno jabłkiem oraz marchewką i ziarnami pieprzu. Przygotuj sos, łącząc gorczycę, olej i wino, przypraw miodem. Zalej śledzie i zakręć. Będą gotowe po 48 godz.; można je przechować 10 dni w lodówce.
ŚLEDZIE W ZIOŁACHŚledzie namocz godz. w wodzie lub mleku. Osącz, pokrój. Cebulę posiekaj w kostkę. W słoiku ułóż warstwami śledzie, cebulę i przyprawy. Zalej olejem połączonym z octem. Wstaw na 2 dni do lodówki.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje