Śledzie z chrzanem
Na ostro.
- 6 solonych filetów śledziowych,
- 1 por (ok. 20 dag),
- 3 czerwone cebule (ok. 30 dag),
- 2 marchewki (ok. 20 dag),
- 10-12 cienkich plasterków chrzanu,
- 2 liście laurowe,
- 1 łyżeczka żółtej gorczycy,
- po 1 łyżeczce ziaren białego i czarnego pieprzu,
Marynata:
- szklanka octu winnego,
- 40 dag cukru
Przygotowanie:
1. Przygotować marynatę: do garnuszka wlać ocet, 1,5 szklanki wody, wsypać cukier. Ustawić na małym ogniu. Ciągle mieszając podgrzewać, aż się cukier rozpuści. Zdjąć z ognia, ostudzić.
2. Warzywa oczyścić, umyć i pokroić na plasterki. Filety śledziowe moczyć 2-3 godziny w wodzie (często zmieniając wodę). Następnie wyjąć, osuszyć, pokroić na duże kawałki. Przełożyć do miseczki, wymieszać z warzywami, chrzanem oraz przyprawami. Zalać przygotowaną zalewą i wstawić na przynajmniej 12 godzin do lodówki.
Czas przygotowania: 25 minut
1 porcja: 250 kcal