ArtykułyWideoPij regularnie te trzy mikstury. Do świąt zmniejszysz oponkę Do świąt wielkanocnych został już tylko miesiąc - większość z nas tradycyjnie wykorzystuje ten czas na wiosenny detoks i zmianę nawyków żywieniowych na zdrowsze i pomagające zrzucić zimową oponkę na brzuchu. Nie każdy ma jednak tyle zaparcia, by drastycznie zmienić swoje nawyki, ale mamy dobrą wiadomość - wystarczy wprowadzić do diety trzy proste, naturalne mikstury, by do świąt znacznie ją zmniejszyć! sok z selera naciowego, cynamon, chlorella, domowe napoje odchudzająceObowiązkowy w każdym domu. Pomocny przy przeziębieniu i w czasie inwazji szkodnikówCynamon to jedna z tych przypraw, która często gości w naszej kuchni szczególnie zimą. Idealnie nadaje się do przygotowania gorących napojów, jej smak może rekompensować niedogodności związane z panującym na zewnątrz chłodem. Jeśli nie jesteśmy sympatykami tej przyprawy, to czas się do niej przekonać, bo można ją wykorzystać w wielu sytuacjach i nie trzeba ograniczać się wyłącznie do celów kulinarnych. Co warto wiedzieć o cynamonie? Sprawdźmy.cynamon, cynamon nietypowe zastosowania, nawożenie cynamon, cynamon na odchudzanieTym sposobem ukorzenisz każdą roślinę. Trzy sztuczki, które mogą zaskoczyćJak ukorzenić najbardziej wymagające rośliny? Okazuje się, że to bardzo proste. Dzięki tym wskazówkom zaoszczędzisz na zakupie nowych roślin i ukorzenisz te, które są najbardziej wymagające. To naprawdę proste triki!jak ukorzenić rośliny, rozmnażanie roślin doniczkowych, drożdże, cynamon, wierzbaMaseczka z cynamonu: Jak zrobić? Na co pomaga?Cynamon to popularna, aromatyczna przyprawa, którą często wykorzystuje się w kuchni. Jednak warto wiedzieć, że produkt ten może mieć również zastosowanie w kosmetyce. Maseczka z cynamonu to jeden z domowych zabiegów na twarz, który skutecznie radzi sobie z wieloma problemami skórnymi. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym i antybakteryjnym doskonale oczyszcza skórę i pomaga w walce z trądzikiem, zaskórnikami i wągrami. Maseczka z cynamonu może także zredukować przebarwienia i wyrównać koloryt skóry. Dlaczego jeszcze warto ją stosować? Jak ją zrobić?cynamon, cynamon kosmetykiŚlimaczki cynamonoweŚlimaczki cynamonowe są przepysznym deserem. Mięciutkie ciasto drożdżowe przeplatane cynamonem z pewnością przypadnie ci do gustu. Ślimaczki cynamonowe przygotowuje się szybko, piecze się jedynie 30 minut. ciastka, drożdże, desery, cynamonCynamon w ogrodzie: Jak wykorzystać?Cynamon to znana i aromatyczna przyprawa, która jest wykorzystywana do wielu potraw. Jednak nie wszyscy wiedzą, że cynamon znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w ogrodzie! Jest to naturalny środek o działaniu antybakteryjnym, przeciwgrzybiczym i przeciwwirusowym. Pomaga zwalczać pleśń oraz chroni rośliny przed gniciem i chorobami grzybowymi, a także świetnie się sprawdza jako ukorzeniacz do sadzonek. Cynamon odstraszy również komary, mrówki i ślimaki w ogrodzie oraz zwalczy przędziorki – uciążliwe szkodniki roślin. Na co jeszcze pomoże cynamon? Jak go stosować?cynamon, pleśń w doniczce, jak pozbyć się ślimaków, ślimaki zwalczanie, przędziorki, sposoby na przędziorki, przędziorki zwalczanie w domu, mrówki ogród, sposoby na ślimakiCynamonowe kopytkaSposób na przełamanie klasycznego dania polskiej kuchni. Kopytka, doskonale smakujące zarówno w wytrawnej wersji, jak i na słodko, uwielbia każdy! Przygotowanie ich, wbrew pozorom, jest bardzo proste i nie zajmuje wiele czasu. Tym razem mamy dla was przepis w nowej, ciekawej formie - z dodatkiem cynamonu zyskują nie tylko pięknego wyglądu, ale i przepysznego smaku i aromatu.kopytka, cynamonFrancuskie tosty cynamonoweTo jeden z najprostszych, a jednocześnie najsmaczniejszych sposobów na przygotowywanie śniadania. Delikatne pieczywo, smażone z obu stron, z pysznymi dodatkami - znakomicie sprawdza się na każdym stole, choć dietetyczność tego przysmaku jest dyskusyjna. Jedno jest pewne - cynamonowe tosty są pyszne i nie warto z nich rezygnować! francuskie tosty, cynamon, pomysł na śniadanieŚlimak drożdżowy pachnący cynamonemGdy piecze się ślimak, drożdżowy zapach cynamonu rozchodzi się po całej kuchni. Można je już kupić w wielu kawiarniach pod nazwą "rollsy", ale nic się nie równa z domowymi wypiekami. Ślimak drożdżowy jest pyszny i każdy polubi to ciasto! ciasto drożdżowe, cynamonCynamon ma działanie bakteriobójcze? To fakt! Aldehyd cynamonowy, główny składnik olejku cynamonowego, skutecznie walczy z bakteriami mogącymi powodować ciężkie infekcje – dowodzą badania dr Sanjidy Topy z Swinburne University of Technology.cynamonCynamon: Więcej niż przyprawa Jabłko z cynamonem to chyba pierwsze, co przychodzi nam do głowy, gdy mowa o cejlońskiej przyprawie. Kiedy i w jakich połączeniach warto ją zastosować i jakie to będzie miało korzyści dla zdrowia, nie pomijając smakowych?cynamonCynamon na zdrowie Nasz babcie dodawały go zawsze do szarlotki. Ma wyjątkowy smak i aromat. Cynamon znany był nawet w starożytnym Egipcie. cynamonNiezwykłe właściwości cynamonuKonsumpcja cynamonu zmniejsza ryzyko powstawania uszkodzeń spowodowanych spożywaniem produktów o dużej zawartości tłuszczu – zawiadamiają naukowcy.cynamonCynamon. Groźny czy przydatny?Cynamon redukuje ilość dwutlenku węgla wydzielającego się podczas trawienia.cynamonCynamon chroni mózgKto by pomyślał, że ten aromatyczny, brązowy proszek, którym posypujemy naleśniki czy doprawiamy kawę, może mieć korzystny wpływ na nasz układ nerwowy... A jednak!cynamon, mózgCynamon na cenzurowanymCynamon - popularna przyprawa do potraw, ciast i napojów może wkrótce zniknąć z naszych stołów. Specjaliści z Unii Europejskiej uznali, że zawiera ona szkodliwy składnik, czyli kumarynę.cynamonCynamon – stabilizuje poziom cukru we krwiW korze cynamonowca jest bardzo dużo chromu i katechin. Chrom to pierwiastek przyspieszający metabolizm glukozy. Katechiny są zaś substancjami, które zwiększają wrażliwość insulinową i spowalniają wchłanianie węglowodanów w jelicie cienkim.cynamon, herbatka, poziom cukru, poziom wodyEgzotyczne przyprawy i ich oryginalne zastosowanieGoździki: Całe albo zmielone dodawaj do kawy, deserów. Kilka goździków wrzuconych do czerwonego barszczyku zaostrzy jego smak.papryka, cynamonOdżywcze kosmetyki z miodem i cynamonemSprawdzą się w pielęgnacji cery suchej i dojrzałej, a także trądzikowej. Miód jest znakomitym dodatkiem niemal do każdej maseczki lub peelingu, cynamon dodaj do olejku lub masła.przepis, maski, olejek, kosmetyki, miód, Miód, cynamon, piciePrzyprawy, które lecząNie tylko wzbogacają smak i aromat wielu potraw, ale i korzystnie wpływają na zdrowie.cynamon, pieprz, majeranek, CandidaKrem cappuccino w słodkiej cynamonowej czapeczcePyszny deser.desery, kawa, słodycze, cynamonRacuszki cynamonowe z miodemPolecamy rewelacyjny przepis na bezglutenowe racuszki z cynamonem i miodem nie tylko dla tych najmłodszych.racuchy, Miód, cynamonZarazki: Jak odeprzeć ich atakDieta bogata w witaminy, leki z natury oraz szczepionki – to twoja cenna broń w walce z mikrobami!dieta, bakterie, odporność, grzyby, cynamon, Wirusy, ochrona, buraki, atak, diety, chorobyNiezwykły balsam pachnący świętamiZapach cynamonu niezmiennie oznacza, że Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. ORIENTANA BALSAM W KOSTCE CYNAMON I PACZULA to kosmetyk pachnący Gwiazdką, który wprawi nas w doskonały, świąteczny nastrój.cynamonMaślano-cynamonowe marchewkiDoskonały dodatek do dań.marchewka, cynamonMoc świątecznych przyprawGoździki, cynamon i gałka muszkatołowa to przyprawy, które nierozerwalnie łączą się atmosferą świątecznych przygotowań.zdrowie, apetyt, przyprawy, cynamon, kuchniaRozkosz z bitą śmietanąPropozycje pysznych deserów z bitą śmietaną. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia.rodzynki, cukier, cynamon, tort, deseryPrzyprawy ziołowe i nie tylkoZioła w kuchni stosowane były zawsze, ale tradycje kulinarne danego kraju czy narodu decydowały, jakie do czego dodawano.gorczyca, kwiat, szczypiorek, potrawy, czarny, cynamon, papryka, Koper, liść, czosnek, przyprawy, cebula, zioła, Maria WiniarskaSzarlotka - nitka12Składniki: 1 kostka margaryny, 3 żółtka, 1 białko, 1 szklanka cukru, 0,5 kg mąki, 1 kg jabłek, cynamon, 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia, cukier waniliowy.cukier, cynamon, białko, ciasta z owocami, szarlotka, ciastaZupa migdałowa - Katarzynagarśc migdałów(bez skórki), mleko - ok.1 litr, przyprawy (na oko tak mówi babcia gdy pytam o proporcje), wanilia, cynamon, małe kluseczki,zacierki,gwiazdeczki-obecnie kupne,kiedyś ręcznie robione)lub jak kto woli ryż.cynamon, zupaPoprzednia12Następna„Ewa gotuje”: Fińskie bułeczki cynamonoweMleko przelać do rondelka i podgrzać, ale nie gotować. Wkruszyć drożdże. Posłodzić szczyptą cukru. Doprawić mielonym kardamonem. Dodać masło. Mąkę przesiać do miski. Dosypać cukier. Zrobić dołeczek i przelać do niego gorące mleko. Dodać żółtko (białko odłożyć). Posolić i wymieszać. Gdy zrobią się kluchy wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na 40-45 minut. Po tym czasie zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 60 x 40 cm. Posmarować roztopionym masłem. Cukier wymieszać z cynamonem i posypać ciasto. Ciasno zwinąć rulon i wyciąć trapezy. Ułożyć na blasze. Środek każdego ciasteczka delikatnie docisnąć palcem. Posmarować roztrzepanym białkiem. Wstawić na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 30 st. C. Następnie podnieść temperaturę do 200 st. i piec na złoty kolor (przez 15-20 minut).<br><br> SKŁADNIKI<br> • 500 g - mąki<br> • 250 ml - mleka<br> • 25 g - świeżych drożdży<br> • 100 g - cukru<br> • 1 łyżeczka - mielonego kardamonu<br> • 100 g - masła<br> • 1 - jajko<br> • ½ łyżeczki - soli<br><br> NADZIENIE<br> • 80 g - masła<br> • 3 łyżki - cukru trzcinowego<br> • 1 łyżeczka - mielonego cynamonu Ewa gotuje, Ewa Wachowicz, drożdżówki, deser, cynamonPozostałe tagiABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ0-9
Pij regularnie te trzy mikstury. Do świąt zmniejszysz oponkę Do świąt wielkanocnych został już tylko miesiąc - większość z nas tradycyjnie wykorzystuje ten czas na wiosenny detoks i zmianę nawyków żywieniowych na zdrowsze i pomagające zrzucić zimową oponkę na brzuchu. Nie każdy ma jednak tyle zaparcia, by drastycznie zmienić swoje nawyki, ale mamy dobrą wiadomość - wystarczy wprowadzić do diety trzy proste, naturalne mikstury, by do świąt znacznie ją zmniejszyć!
Obowiązkowy w każdym domu. Pomocny przy przeziębieniu i w czasie inwazji szkodnikówCynamon to jedna z tych przypraw, która często gości w naszej kuchni szczególnie zimą. Idealnie nadaje się do przygotowania gorących napojów, jej smak może rekompensować niedogodności związane z panującym na zewnątrz chłodem. Jeśli nie jesteśmy sympatykami tej przyprawy, to czas się do niej przekonać, bo można ją wykorzystać w wielu sytuacjach i nie trzeba ograniczać się wyłącznie do celów kulinarnych. Co warto wiedzieć o cynamonie? Sprawdźmy.
Tym sposobem ukorzenisz każdą roślinę. Trzy sztuczki, które mogą zaskoczyćJak ukorzenić najbardziej wymagające rośliny? Okazuje się, że to bardzo proste. Dzięki tym wskazówkom zaoszczędzisz na zakupie nowych roślin i ukorzenisz te, które są najbardziej wymagające. To naprawdę proste triki!
Maseczka z cynamonu: Jak zrobić? Na co pomaga?Cynamon to popularna, aromatyczna przyprawa, którą często wykorzystuje się w kuchni. Jednak warto wiedzieć, że produkt ten może mieć również zastosowanie w kosmetyce. Maseczka z cynamonu to jeden z domowych zabiegów na twarz, który skutecznie radzi sobie z wieloma problemami skórnymi. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym i antybakteryjnym doskonale oczyszcza skórę i pomaga w walce z trądzikiem, zaskórnikami i wągrami. Maseczka z cynamonu może także zredukować przebarwienia i wyrównać koloryt skóry. Dlaczego jeszcze warto ją stosować? Jak ją zrobić?
Ślimaczki cynamonoweŚlimaczki cynamonowe są przepysznym deserem. Mięciutkie ciasto drożdżowe przeplatane cynamonem z pewnością przypadnie ci do gustu. Ślimaczki cynamonowe przygotowuje się szybko, piecze się jedynie 30 minut.
Cynamon w ogrodzie: Jak wykorzystać?Cynamon to znana i aromatyczna przyprawa, która jest wykorzystywana do wielu potraw. Jednak nie wszyscy wiedzą, że cynamon znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w ogrodzie! Jest to naturalny środek o działaniu antybakteryjnym, przeciwgrzybiczym i przeciwwirusowym. Pomaga zwalczać pleśń oraz chroni rośliny przed gniciem i chorobami grzybowymi, a także świetnie się sprawdza jako ukorzeniacz do sadzonek. Cynamon odstraszy również komary, mrówki i ślimaki w ogrodzie oraz zwalczy przędziorki – uciążliwe szkodniki roślin. Na co jeszcze pomoże cynamon? Jak go stosować?
Cynamonowe kopytkaSposób na przełamanie klasycznego dania polskiej kuchni. Kopytka, doskonale smakujące zarówno w wytrawnej wersji, jak i na słodko, uwielbia każdy! Przygotowanie ich, wbrew pozorom, jest bardzo proste i nie zajmuje wiele czasu. Tym razem mamy dla was przepis w nowej, ciekawej formie - z dodatkiem cynamonu zyskują nie tylko pięknego wyglądu, ale i przepysznego smaku i aromatu.
Francuskie tosty cynamonoweTo jeden z najprostszych, a jednocześnie najsmaczniejszych sposobów na przygotowywanie śniadania. Delikatne pieczywo, smażone z obu stron, z pysznymi dodatkami - znakomicie sprawdza się na każdym stole, choć dietetyczność tego przysmaku jest dyskusyjna. Jedno jest pewne - cynamonowe tosty są pyszne i nie warto z nich rezygnować!
Ślimak drożdżowy pachnący cynamonemGdy piecze się ślimak, drożdżowy zapach cynamonu rozchodzi się po całej kuchni. Można je już kupić w wielu kawiarniach pod nazwą "rollsy", ale nic się nie równa z domowymi wypiekami. Ślimak drożdżowy jest pyszny i każdy polubi to ciasto!
Cynamon ma działanie bakteriobójcze? To fakt! Aldehyd cynamonowy, główny składnik olejku cynamonowego, skutecznie walczy z bakteriami mogącymi powodować ciężkie infekcje – dowodzą badania dr Sanjidy Topy z Swinburne University of Technology.
Cynamon: Więcej niż przyprawa Jabłko z cynamonem to chyba pierwsze, co przychodzi nam do głowy, gdy mowa o cejlońskiej przyprawie. Kiedy i w jakich połączeniach warto ją zastosować i jakie to będzie miało korzyści dla zdrowia, nie pomijając smakowych?
Cynamon na zdrowie Nasz babcie dodawały go zawsze do szarlotki. Ma wyjątkowy smak i aromat. Cynamon znany był nawet w starożytnym Egipcie.
Niezwykłe właściwości cynamonuKonsumpcja cynamonu zmniejsza ryzyko powstawania uszkodzeń spowodowanych spożywaniem produktów o dużej zawartości tłuszczu – zawiadamiają naukowcy.
Cynamon. Groźny czy przydatny?Cynamon redukuje ilość dwutlenku węgla wydzielającego się podczas trawienia.
Cynamon chroni mózgKto by pomyślał, że ten aromatyczny, brązowy proszek, którym posypujemy naleśniki czy doprawiamy kawę, może mieć korzystny wpływ na nasz układ nerwowy... A jednak!
Cynamon na cenzurowanymCynamon - popularna przyprawa do potraw, ciast i napojów może wkrótce zniknąć z naszych stołów. Specjaliści z Unii Europejskiej uznali, że zawiera ona szkodliwy składnik, czyli kumarynę.
Cynamon – stabilizuje poziom cukru we krwiW korze cynamonowca jest bardzo dużo chromu i katechin. Chrom to pierwiastek przyspieszający metabolizm glukozy. Katechiny są zaś substancjami, które zwiększają wrażliwość insulinową i spowalniają wchłanianie węglowodanów w jelicie cienkim.
Egzotyczne przyprawy i ich oryginalne zastosowanieGoździki: Całe albo zmielone dodawaj do kawy, deserów. Kilka goździków wrzuconych do czerwonego barszczyku zaostrzy jego smak.
Odżywcze kosmetyki z miodem i cynamonemSprawdzą się w pielęgnacji cery suchej i dojrzałej, a także trądzikowej. Miód jest znakomitym dodatkiem niemal do każdej maseczki lub peelingu, cynamon dodaj do olejku lub masła.
Przyprawy, które lecząNie tylko wzbogacają smak i aromat wielu potraw, ale i korzystnie wpływają na zdrowie.
Racuszki cynamonowe z miodemPolecamy rewelacyjny przepis na bezglutenowe racuszki z cynamonem i miodem nie tylko dla tych najmłodszych.
Zarazki: Jak odeprzeć ich atakDieta bogata w witaminy, leki z natury oraz szczepionki – to twoja cenna broń w walce z mikrobami!
Niezwykły balsam pachnący świętamiZapach cynamonu niezmiennie oznacza, że Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. ORIENTANA BALSAM W KOSTCE CYNAMON I PACZULA to kosmetyk pachnący Gwiazdką, który wprawi nas w doskonały, świąteczny nastrój.
Moc świątecznych przyprawGoździki, cynamon i gałka muszkatołowa to przyprawy, które nierozerwalnie łączą się atmosferą świątecznych przygotowań.
Rozkosz z bitą śmietanąPropozycje pysznych deserów z bitą śmietaną. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia.
Przyprawy ziołowe i nie tylkoZioła w kuchni stosowane były zawsze, ale tradycje kulinarne danego kraju czy narodu decydowały, jakie do czego dodawano.
Szarlotka - nitka12Składniki: 1 kostka margaryny, 3 żółtka, 1 białko, 1 szklanka cukru, 0,5 kg mąki, 1 kg jabłek, cynamon, 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia, cukier waniliowy.
Zupa migdałowa - Katarzynagarśc migdałów(bez skórki), mleko - ok.1 litr, przyprawy (na oko tak mówi babcia gdy pytam o proporcje), wanilia, cynamon, małe kluseczki,zacierki,gwiazdeczki-obecnie kupne,kiedyś ręcznie robione)lub jak kto woli ryż.
„Ewa gotuje”: Fińskie bułeczki cynamonoweMleko przelać do rondelka i podgrzać, ale nie gotować. Wkruszyć drożdże. Posłodzić szczyptą cukru. Doprawić mielonym kardamonem. Dodać masło. Mąkę przesiać do miski. Dosypać cukier. Zrobić dołeczek i przelać do niego gorące mleko. Dodać żółtko (białko odłożyć). Posolić i wymieszać. Gdy zrobią się kluchy wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na 40-45 minut. Po tym czasie zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 60 x 40 cm. Posmarować roztopionym masłem. Cukier wymieszać z cynamonem i posypać ciasto. Ciasno zwinąć rulon i wyciąć trapezy. Ułożyć na blasze. Środek każdego ciasteczka delikatnie docisnąć palcem. Posmarować roztrzepanym białkiem. Wstawić na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 30 st. C. Następnie podnieść temperaturę do 200 st. i piec na złoty kolor (przez 15-20 minut).<br><br> SKŁADNIKI<br> • 500 g - mąki<br> • 250 ml - mleka<br> • 25 g - świeżych drożdży<br> • 100 g - cukru<br> • 1 łyżeczka - mielonego kardamonu<br> • 100 g - masła<br> • 1 - jajko<br> • ½ łyżeczki - soli<br><br> NADZIENIE<br> • 80 g - masła<br> • 3 łyżki - cukru trzcinowego<br> • 1 łyżeczka - mielonego cynamonu