Reklama

Reklama

Ślimaczki na sałacie

Czas ok. 30 min; porcja – 210 kcal.

Składniki

  • 2 garści mieszanych sałat z roszponką
  • 4 duże plastry szynki
  • 4 łyżki serka kanapkowego
  • garść owoców (malin lub truskawek)
  • 2 tosty pszenne
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sok z cytryny
  • miód
  • sól
  • pieprz
  • świeże lub suszone zioła

1. Sałaty opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym. Większe listki porwij na małe kawałki. Rozłóż na talerzach.

Reklama

2. Plastry szynki rozłóż, posmaruj serkiem, posyp odrobiną posiekanych lub suszonych ziół. Zwiń szynkę w roladki. Odstaw do lodówki, aby masa lekko zastygła.

3. Przygotuj owoce. Jeśli używasz mrożonych, rozmroź je i pozostaw na sicie do osączenia. Świeże owoce umyj, osusz, ewentualnie odszypułkuj. Rozsyp na porcjach mieszanki sałat.

4. Tosty zrumień w tosterze, na rozgrzanej suchej patelni albo w piekarniku. Foremkami do ciasteczek wytnij wiosenne motylki lub serduszka (albo inne kształty).

5. Przygotuj sos. Utrzyj oliwę z sokiem wyciśniętym z cytryny. Dopraw go do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną miodu. Na koniec do sosu dodaj świeże lub suszone zioła, dokładnie wymieszaj składniki.

6. Sosem skrop porcje sałatki. Schłodzone ruloniki pokrój w plasterki. Szynkowymi ślimaczkami obłóż sałatkę. Podawaj z grzankami.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje