Ślimaczki na sałacie

Czas ok. 30 min; porcja – 210 kcal.

Sprawdź przepis!
Sprawdź przepis!123RF/PICSEL

1. Sałaty opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym. Większe listki porwij na małe kawałki. Rozłóż na talerzach.

2. Plastry szynki rozłóż, posmaruj serkiem, posyp odrobiną posiekanych lub suszonych ziół. Zwiń szynkę w roladki. Odstaw do lodówki, aby masa lekko zastygła.

3. Przygotuj owoce. Jeśli używasz mrożonych, rozmroź je i pozostaw na sicie do osączenia. Świeże owoce umyj, osusz, ewentualnie odszypułkuj. Rozsyp na porcjach mieszanki sałat.

4. Tosty zrumień w tosterze, na rozgrzanej suchej patelni albo w piekarniku. Foremkami do ciasteczek wytnij wiosenne motylki lub serduszka (albo inne kształty).

5. Przygotuj sos. Utrzyj oliwę z sokiem wyciśniętym z cytryny. Dopraw go do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną miodu. Na koniec do sosu dodaj świeże lub suszone zioła, dokładnie wymieszaj składniki.

6. Sosem skrop porcje sałatki. Schłodzone ruloniki pokrój w plasterki. Szynkowymi ślimaczkami obłóż sałatkę. Podawaj z grzankami.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas