Reklama

Reklama

Ślimaczki z cukrem pudrem

Domowe smakują najlepiej. Przygotujesz je bez trudu!

Składniki dla: 30 sztuk

Składniki

  • szklanka mleka
  • 5 dag drożdży
  • 2 jajka
  • pół kostki masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • łyżeczka soli
  • olej do smażenia
  • 4 szklanki mąki
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

1. Mleko podgrzej. Drożdże wymieszaj z 4 łyżkami mleka, łyżeczką cukru i mąki. Odstaw. Mąkę przesiej, dodaj rozczyn z drożdży, jajka, sól, roztopione masło, wyrabiaj ciasto.Odstaw przykryte ściereczką na półtorej godziny w ciepłym miejscu. 

2. Wyrośnięte ciasto wyrabiaj ponownie kilka minut. Blat posyp mąką. Z ciasta odrywaj kawałki, formuj z niego wałeczki, zawijaj i sklejaj. Odłóż na 45 minut do wyrośnięcia. 

3. Rozgrzej olej. Smaż ślimaczki z obu stron w bardzo gorącym tłuszczu. Wyjmuj łyżką cedzakową i osącz na papierowym ręczniku. Posyp cukrem pudrem.  


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje