Ślimaczki z cukrem pudrem
Domowe smakują najlepiej. Przygotujesz je bez trudu!

Składniki
- szklanka mleka
- 5 dag drożdży
- 2 jajka
- pół kostki masła
- 1/4 szklanki cukru
- łyżeczka soli
- olej do smażenia
- 4 szklanki mąki
- cukier puder do posypania
30 sztuk
Sposób przygotowania
1. Mleko podgrzej. Drożdże wymieszaj z 4 łyżkami mleka, łyżeczką cukru i mąki. Odstaw. Mąkę przesiej, dodaj rozczyn z drożdży, jajka, sól, roztopione masło, wyrabiaj ciasto.Odstaw przykryte ściereczką na półtorej godziny w ciepłym miejscu. 2. Wyrośnięte ciasto wyrabiaj ponownie kilka minut. Blat posyp mąką. Z ciasta odrywaj kawałki, formuj z niego wałeczki, zawijaj i sklejaj. Odłóż na 45 minut do wyrośnięcia. 3. Rozgrzej olej. Smaż ślimaczki z obu stron w bardzo gorącym tłuszczu. Wyjmuj łyżką cedzakową i osącz na papierowym ręczniku. Posyp cukrem pudrem.