Ślimaczki z cukrem pudrem

Domowe smakują najlepiej. Przygotujesz je bez trudu!

Ślimaczki drożdżowe
Ślimaczki drożdżowe123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Mleko podgrzej. Drożdże wymieszaj z 4 łyżkami mleka, łyżeczką cukru i mąki. Odstaw. Mąkę przesiej, dodaj rozczyn z drożdży, jajka, sól, roztopione masło, wyrabiaj ciasto.Odstaw przykryte ściereczką na półtorej godziny w ciepłym miejscu. 

2. Wyrośnięte ciasto wyrabiaj ponownie kilka minut. Blat posyp mąką. Z ciasta odrywaj kawałki, formuj z niego wałeczki, zawijaj i sklejaj. Odłóż na 45 minut do wyrośnięcia. 

3. Rozgrzej olej. Smaż ślimaczki z obu stron w bardzo gorącym tłuszczu. Wyjmuj łyżką cedzakową i osącz na papierowym ręczniku. Posyp cukrem pudrem.  


Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas