Ślimaczki z cukrem pudrem
Domowe smakują najlepiej. Przygotujesz je bez trudu!
Sposób przygotowania
1. Mleko podgrzej. Drożdże wymieszaj z 4 łyżkami mleka, łyżeczką cukru i mąki. Odstaw. Mąkę przesiej, dodaj rozczyn z drożdży, jajka, sól, roztopione masło, wyrabiaj ciasto.Odstaw przykryte ściereczką na półtorej godziny w ciepłym miejscu.
2. Wyrośnięte ciasto wyrabiaj ponownie kilka minut. Blat posyp mąką. Z ciasta odrywaj kawałki, formuj z niego wałeczki, zawijaj i sklejaj. Odłóż na 45 minut do wyrośnięcia.
3. Rozgrzej olej. Smaż ślimaczki z obu stron w bardzo gorącym tłuszczu. Wyjmuj łyżką cedzakową i osącz na papierowym ręczniku. Posyp cukrem pudrem.