Ślimaczki z dżemem

Pyszne i delikatne

Ślimaczki z jagodami
Ślimaczki z jagodami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Owoce przebierz i umyj. Przełóż je do płaskiego garnka, podlej odrobiną wody. Podgrzewaj na wolnym ogniu, aż zaczną puszczać sok. Wtedy zmniejsz ogień, dodaj miód, cynamon i listki tymianku. Podgrzewa nadal, mieszając, aż powstanie gęsty dżem (około 50 minut). 

2. Mleko podgrzej, drożdże utrzyj z cukrem i mlekiem. Odstaw na 15 minut. Dodaj olej i jajko, małymi porcjami dosypuj mąkę z solą, zagniatając ciasto. Zostaw, by wyrosło.Ciasto rozwałkuj na prostokąt, podsypując mąką. Posmaruj dżemem, zwiń w rulon, pokrój na krążki (3 cm). Ułóż je w formie wyłożonej pergaminem. Piecz 25 min w 180 st. C. Cukier puder i mleko utrzyj, lukrem polej ciasto.

Bułeczki cynamonowe - szwedzkie kanelbulle - cinnamon rollsInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas