Ślimaczki z dżemem
Pyszne i delikatne

Składniki
- 60 dag mieszanych owoców: borówek, jagód i malin
- 4 szkl. mąki pszennej
- 50 g drożdży
- 2/3 szkl. cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 1 szkl. mleka
- 1/2 szkl. oleju
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 2 łyżki ciemnego miodu
- szczypta soli
12-14 porcji
Składniki
- lukier
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 2-3 łyżki gorącego mleka
Sposób przygotowania
1. Owoce przebierz i umyj. Przełóż je do płaskiego garnka, podlej odrobiną wody. Podgrzewaj na wolnym ogniu, aż zaczną puszczać sok. Wtedy zmniejsz ogień, dodaj miód, cynamon i listki tymianku. Podgrzewa nadal, mieszając, aż powstanie gęsty dżem (około 50 minut). 2. Mleko podgrzej, drożdże utrzyj z cukrem i mlekiem. Odstaw na 15 minut. Dodaj olej i jajko, małymi porcjami dosypuj mąkę z solą, zagniatając ciasto. Zostaw, by wyrosło.Ciasto rozwałkuj na prostokąt, podsypując mąką. Posmaruj dżemem, zwiń w rulon, pokrój na krążki (3 cm). Ułóż je w formie wyłożonej pergaminem. Piecz 25 min w 180 st. C. Cukier puder i mleko utrzyj, lukrem polej ciasto.