Reklama

Reklama

Ślimaczki z dżemem

Pyszne i delikatne

Czas przyrządzenia: 160 minut
Składniki dla: 12-14 porcji

Składniki

  • 60 dag mieszanych owoców: borówek, jagód i malin
  • 4 szkl. mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 2/3 szkl. cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 1 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2 łyżki ciemnego miodu
  • szczypta soli

Składniki - lukier

  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącego mleka

Sposób przygotowania

1. Owoce przebierz i umyj. Przełóż je do płaskiego garnka, podlej odrobiną wody. Podgrzewaj na wolnym ogniu, aż zaczną puszczać sok. Wtedy zmniejsz ogień, dodaj miód, cynamon i listki tymianku. Podgrzewa nadal, mieszając, aż powstanie gęsty dżem (około 50 minut). 

2. Mleko podgrzej, drożdże utrzyj z cukrem i mlekiem. Odstaw na 15 minut. Dodaj olej i jajko, małymi porcjami dosypuj mąkę z solą, zagniatając ciasto. Zostaw, by wyrosło.Ciasto rozwałkuj na prostokąt, podsypując mąką. Posmaruj dżemem, zwiń w rulon, pokrój na krążki (3 cm). Ułóż je w formie wyłożonej pergaminem. Piecz 25 min w 180 st. C. Cukier puder i mleko utrzyj, lukrem polej ciasto.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje