Śliwki i ich działanie przeciwko otyłości
Najnowsze badania wskazują, że owoce pestkowe posiadają składniki bioaktywne, które potencjalnie mogą zwalczać choroby powiązane z otyłością, takie jak cukrzyca czy choroby układu krążenia. Ciśnienie krwi, praca serca, funkcjonowanie i struktura wątroby, zmiany hormonalne, nadwaga, wszystkie one wracają do normy nawet pomimo tłustej diety, jeśli tylko włączysz do niej śliwki. Cztery czynniki zawarte w tych owocach - między innymi antocyjany, kwasy klonogenne oraz pochodne kwercetyny - działają pobudzająco na różne komórki. Zawierają one komórki tłuszczowe, makrofagi, które trawią odpadki komórkowe i bakterie, komórki naczyniowe śródbłonka, które wyścielają ściany naczyń krwionośnych, filtrując płyny i regulując hormony.
Korzyści prozdrowotne
1. Jedna średniej wielkości śliwka zawiera 113 mg potasu, który pomaga zwalczać wysokie ciśnienie krwi i redukuje ryzyko udaru.
2. Suszone śliwki są wypróbowanym sposobem wspomagającym pracę jelit. Każda suszona śliwka zawiera 1 g błonnika. Jedz je same albo przygotuj porcję namoczonych owoców (możesz je trzymać w lodówce) i zjedz je z granolą i jogurtem.
(Najlepiej namoczyć kilka garści śliwek w świeżo przegotowanej wodzie, ostudzić i przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce.
3. Według kanadyjskich dietetyków śliwki posiadają niski indeks glikemiczny, co oznacza, że ich jedzenie, może pomóc ci w regulacji poziomu cukru we krwi i obniży ryzyko cukrzycy typu 2.
4. Naukowcy z Florydy i Oklahomy przetestowali dwie grupy kobiet po menopauzie w trakcie dwunastu miesięcy pod kątem gęstości kości. Jedna grupa jadła 100 g suszonych śliwek dziennie (około 10 sztuk). Druga grupa jadła 100 g suszonych jabłek. Obie grupy dostawały suplementy wapnia i witaminy D. Wyniki wskazywały, że grupa jedząca śliwki suszone miała znacząco wyższą mineralną gęstość kości w kręgosłupie i kościach przedramienia.
Korzyści prozdrowotne
5. Jedzenie 3-4 bogatych w antyoksydanty suszonych śliwek na dzień może pomóc w neutralizacji uszkadzających komórki-wolnych rodników, które mogą wpływać na twoją pamięć.
6. Dzięki antocyjanom, czerwono-niebieskim pigmentom obecnym w śliwkach, można zapewnić ochronę przed rakiem i uszkodzeniami komórek poprzez usuwanie wolnych rodników.
7. Świeże śliwki, a zwłaszcza żółte mirabelki, są źródłem witaminy A i beta-karotenu. Witamina A jest kluczowa dla dobrego wzroku oraz utrzymania w dobrej kondycji błon śluzowych i skóry. Konsumpcja naturalnych owoców bogatych w witaminę A chroni przed rakiem płuc i jamy ustnej.
8. Dodatkowo jagody są źródłem witamin z grupy B, takich jak niacyna, witamina B6 i kwas pantotenowy. Te witaminy działają jako współczynniki pomagające ciału metabolizować cukry, proteiny i tłuszcze.
Sposoby podawania śliwek:
- Kawałki śliwek są świetnym dodatkiem do sałatek.
- Owoców używa się do przygotowania ciast, deserów, dżemów i galaretek.
- Mogą być również używane w wielu przepisach, w których są pieczone lub duszone.
- Suszone śliwki można dodawać do muffinów, ciast, lodów itp. Podobnie jak rodzynki, suszone morele i figi.