Śliwki zapiekane z kaszą i ziemniakami
Oryginalna zapiekanka.
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz, opłucz, zalej gorącą, osoloną wodą, ugotuj pod przykryciem. Odcedź, odparuj, przeciśnij przez prasę lub zmiel.
2. Kaszę zalej gorącym rosołem, zamieszaj, gotuj do czasu, aż kasza wchłonie cały płyn. Pieczarki pokrój w paseczki, podsmaż, przypraw solą i pieprzem.
3. Wymieszaj z ziemniakami i pokrojonym w paseczki mięsem. Dołóż ugotowaną kaszę. Masę przypraw do smaku solą, pieprzem i curry. Dokładnie wymieszaj.
4. Naczynie żaroodporne nasmaruj tłuszczem. Przełóż do niego masę ziemniaczaną, wyrównaj powierzchnię. Obłóż połówkami wydrylowanych śliwek. Posyp startym serem. Zapiekaj 30 min w temp. 200 st.
Czas przygotowania: 1 i 1/2 godziny.
Wartość kaloryczna:1 porcji: 458 kcal.