Śliwkowa delicja
Ciasto: mąkę przesiej do dużej miski.
Składniki na 8-10 porcji:
Ciasto:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 5 łyżek cukru pudru
- 5 łyżek zimnego masła
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- szczypta soli;
Nadzienie:
- 20 dag dużych śliwek
- 10 dag masła
- 1/2 szkl. drobnego cukru
- 3 jajka
- 10 dag białej czekolady
- 2/3 szkl. wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: mąkę przesiej do dużej miski. Wsyp 4 łyżki cukru pudru i sól. Masło posiekaj. Wraz z esencją dodaj do mąki. Zagnieć ciasto. Wyłóż nim foremkę do tarty lub tortownicę. Wstaw do lodówki na 30 minut.
2. Nadzienie: masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Ucierając, dodawaj po jednym jajku. Czekoladę zetrzyj na tarce. Dodaj do masy. Wsyp wiórki. Przemieszaj. Śliwki wypestkuj, pokrój na połówki.
3. Ciasto piecz w 180ºC przez 7 minut. Gdy lekko przestygnie, wylej masę czekoladową, tak by równo pokryła dno. Na wierzchu ułóż połówki śliwek, skórką do dołu. Piecz 30-40 minut w 180ºC. Posyp resztą cukru pudru.
Za suche ciasto? Jeśli składniki nie chcą się połączyć, dodaj do ciasta łyżkę gęstej, kwaśnej śmietany lub bardzo zimnej wody.
Czas przygotowania: 60 minut