Śliwkowiec pachnący wanilią
Sezon na śliwki trwa w najlepsze i grzechem byłoby z niego nie skorzystać, Przedstawiamy prosty przepis na ciasto śliwkowe z dodatkiem wanilii. Pachnie cudownie, a smakuje jeszcze lepiej!
Sposób przygotowania:
1. Spód: mąkę przesiej przez sitko na stolnicę. Dodaj migdały, szczyptę soli, ksylitol i zimny olej kokosowy. Składniki energicznie i dość krótko posiekaj nożem. Gdy powstaną grudki, wbij jajko, wlej zimną wodę. Szybko zagnieć dłońmi gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą. Schładzaj 30 minut.
2. Formę do tarty (o średnicy 24-26 cm) posmaruj masłem (lub olejem kokosowym). Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Plackiem wylep spód i brzeg foremki. Ciasto gęsto ponakłuwaj widelcem. Piecz na złoto, ok. 15 minut w 200 st.
3. W tym czasie jajka na masę budyniową wbij do miseczki. Dodaj do nich ksylitol, śmietanę, proszek budyniowy oraz skórkę otartą z cytryny.
4. Całość dobrze wymieszaj trzepaczką, by powstał gęsty, gładki i jasny krem.
5. Śliwki umyj, rozetnij, usuń pestki. Miąższ pokrój na cząstki. Wyjmij z piekarnika podpieczony spód. Na jeszcze ciepłe ciasto wylej krem śmietanowo-jajeczny. Na wierzchu ułóż pokrojone śliwki. Tartę piecz 35 minut w 175 st. Ostudź i schłodź przed podaniem.