Reklama

Śliwkowiec pachnący wanilią

Sezon na śliwki trwa w najlepsze i grzechem byłoby z niego nie skorzystać, Przedstawiamy prosty przepis na ciasto śliwkowe z dodatkiem wanilii. Pachnie cudownie, a smakuje jeszcze lepiej!

Czas przyrządzenia: 65 min
Składniki dla: 16 porcji

Składniki - spód:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 4 łyżki mielonych migdałów
  • 5 łyżek oleju kokosowego z lodówki
  • 3 łyżki ksylitolu
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki zimnej wody

Składniki - obłożenie:

  • 50 dag śliwek
  • 2 szkl. gęstej kwaśnej śmietany
  • 4 jajka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 torebka budyniu waniliowego bez cukru (porcja na 2 szkl. mleka)
  • 3 łyżki ksylitolu (lub erytrolu)

Składniki - dodatkowe:

  • masło do formy

Sposób przygotowania:

1. Spód: mąkę przesiej przez sitko na stolnicę. Dodaj migdały, szczyptę soli, ksylitol i zimny olej kokosowy. Składniki energicznie i dość krótko posiekaj nożem. Gdy powstaną grudki, wbij jajko, wlej zimną wodę. Szybko zagnieć dłońmi gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą. Schładzaj 30 minut. 

2. Formę do tarty (o średnicy 24-26 cm) posmaruj masłem (lub olejem kokosowym). Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Plackiem wylep spód i brzeg foremki. Ciasto gęsto ponakłuwaj widelcem. Piecz na złoto, ok. 15 minut w 200 st. 

3. W tym czasie jajka na masę budyniową wbij do miseczki. Dodaj do nich ksylitol, śmietanę, proszek budyniowy oraz skórkę otartą z cytryny. 

Reklama

4. Całość dobrze wymieszaj trzepaczką, by powstał gęsty, gładki i jasny krem. 

5. Śliwki umyj, rozetnij, usuń pestki. Miąższ pokrój na cząstki. Wyjmij z piekarnika podpieczony spód. Na jeszcze ciepłe ciasto wylej krem śmietanowo-jajeczny. Na wierzchu ułóż pokrojone śliwki. Tartę piecz 35 minut w 175 st. Ostudź i schłodź przed podaniem. 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: ciasto | Śliwkowiec pachnący wanilią

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy