Słodka Charlotte z musem owocowym
Pyszny deser z musem truskawkowym będzie hitem tego lata. Delikatna i aromatyczna pianka wręcz rozpływa się w ustach, a chrupiące biszkopty są przysłowiową wisienką na torcie. Co więcej, deser przygotujesz w zaledwie pół godziny!
Sposób przygotowania:
1. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie zaciśnij obręcz. Spód w formie wyłóż biszkoptami, docinając je w razie potrzeby, aby pozostało jak najmniej wolnej przestrzeni. Boki formy obłóż biszkoptami obciętymi z jednej strony (ustawiaj je pionowo - biszkopty powinny wystawać poza formę).
2. Żelatynę namocz w 6 łyżkach zimnej wody. Odstaw, by spęczniała. Do garnka włóż 2/3 truskawek i zasyp je cukrem. Zagotuj, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Następnie zmiksuj je na gładko i przetrzyj przez sitko.
3. Mus truskawkowy zagrzej, dodaj spęczniałą żelatynę, mieszaj do jej rozpuszczenia. Masę pozostaw do ostygnięcia. Śmietanę ubij na sztywno. Wymieszaj z zimnym musem i likierem.
4. Krem wlej do tortownicy, pozostaw w lodówce do zastygnięcia. Na wierzchu ułóż pozostałe pokrojone truskawki.
***
#POMAGAMINTERIA
1 czerwca reprezentantka Polski w kolarstwie górskim Rita Malinkiewicz i jej koleżanka Katarzyna Konwa jechały na trening w ramach autorskiego projektu Rity dla pasjonatów kolarstwa #RittRide for all. Z niewyjaśnionych przyczyn w Wilkowicach koło Bielska-Białej wjechał w nie samochód jadący z naprzeciwka. Kasia przeszła wiele operacji w tym zabieg zespolenia połamanego kręgosłupa i połamanej twarzoczaszki oraz częściową rekonstrukcję nosa i języka. Rita nadal pozostaje w śpiączce farmakologicznej, a jej obecny stan zdrowia jest bardzo ciężki. Potrzeba pieniędzy na ich leczenie i rehabilitację. Sprawdź szczegóły >>>