Słodka jesień, gdy są gruszki...
Proste w wykonaniu, łatwe ciasto można upiec z dodatkiem gruszek. Wystarczy gotowe ciasto francuskie, gruszki i garść orzechów.
Gruszki pomogą w obniżeniu ciśnienia krwi, dzięki sporej zawartości potasu oraz zapobiegają udarom. Mają sporo witamin: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, ryboflawinę i niacynę. Z dobroczynnych minerałów można wymienić: wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, sód i cynk.
Do przygotowania deseru potrzebujemy: rolkę ciasta francuskiego, 80 g orzecha nerkowca, 6 łyżek zmieszanych nasion (dynia, słonecznik, sezam, itp.).
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 st. C. Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia. Rozwijamy ciasto francuskie bardzo zimne, a następnie kroimy je na 7 pasków.
Obieramy gruszki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Na każdym pasku ciasta układamy: plasterki gruszek, posypujemy orzechami nerkowca. Zwijamy paski ciasta w "ślimaki" i układamy obok siebie w formie, tak, by stały bokiem, ciastem do góry (stykały się rozcięciem). Dociskamy rulony niezbyt mocno.
Po wierzchu ciasto posypujemy cukrem i nasionami, dodajemy odrobinę masła (można je zetrzeć na tarce) i pieczemy ok. 45-50 minut. Deser podajemy na gorąco lub na ciepło.
Oczywiście, orzechy nerkowca można zastąpić orzechami włoskimi lub pekan. Dobrze jest wcześniej podpiec nasiona w piekarniku przed ich zmieszaniem, aby uzyskać lepszy aromat. (PAP Life)