Słodka kolacja
Słodka zapiekanka z ryżu.
- 15 dag ryżu,
- 0,5 lt. mleka,
- 10 dag. rodzynek,
- 3 jajka,
- 3 małe jabłka,
- 6 łyżeczek borówek do mięs,
- 10 dag, cukru,
- 10 dag. masła,
- 0,5 torebki cukru waniliowego
Przygotowanie:
Ryż ugotować w osolonym mleku, przepłukać go w zimnej wodzie i dobrze odsączyć. Rodzynki namoczyć. Żółtka utrzeć na puch z masłem i oboma cukrami. Połączyć masę z ryżem, dodać rodzynki i ubite białka jajek. Wyłożyć do wysmarowanej masłem formy żaroodpornej. Jabłka przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne, włożyć w nie żurawinę. Ułożyć jabłka na ryżu. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 45 minut.
Czas przygotowania 1,15 h. Przepis na 6 osób.