Reklama

Reklama

Słodka kolacja

Słodka zapiekanka z ryżu.

Składniki:

Reklama

- 15 dag ryżu,
- 0,5 lt. mleka,
- 10 dag. rodzynek,
- 3 jajka,
- 3 małe jabłka,
- 6 łyżeczek borówek do mięs,
- 10 dag, cukru,
- 10 dag. masła,
- 0,5 torebki cukru waniliowego

Przygotowanie:

Ryż ugotować w osolonym mleku, przepłukać go w zimnej wodzie i dobrze odsączyć. Rodzynki namoczyć. Żółtka utrzeć na puch z masłem i oboma cukrami. Połączyć masę z ryżem, dodać rodzynki i ubite białka jajek. Wyłożyć do wysmarowanej masłem formy żaroodpornej. Jabłka przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne, włożyć w nie żurawinę. Ułożyć jabłka na ryżu. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 45 minut.
Czas przygotowania 1,15 h. Przepis na 6 osób.

Dowiedz się więcej na temat: jabłka | Kolacja | dania na słodko | potrawy wegetariańskie | zapiekanka | ryż

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje