Reklama

Reklama

Słodki prezent

Takim prezentem obdarować można całą rodzinę. Co najważniejsze - babeczki zrobicie wraz z dzieckiem. Smacznego!

Składniki na babeczki:


  • 150 g kostki do pieczenia
  • 300 g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 6 łyżek cappuccino w proszku
  • 2 jajka
  • 120 g cukru pudru
  • 100 ml mleka  

Reklama


Składniki na dekorację:

  • 1 opakowanie Lukru domowego tradycyjnego Dr Oetkera lub 2 opakowania Lukru klasycznego
  • 1 Aromat waniliowy
  • Barwniki spożywcze czerwony i niebieski
  • 1 opakowanie pisaków cukrowych


Przygotowanie babeczek:

Jajka miksujemy z cukrem pudrem i miękką Kasią na puszystą masę. Łączymy z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, cappuccino i solą, dodajemy mleko. Całość dokładnie mieszamy. Foremki do babeczek wykładamy  papierowymi foremkami. Każdą foremkę napełniamy ciastem do 2/3 jej wysokości. Pieczemy je około 35 minut w temperaturze około 180 stopni C.

Przygotowanie dekoracji: Dekorujemy dopiero wystudzone babeczki. Smarujemy je za pomocą noża lukrem. Lukier tradycyjny domowy przygotowujemy wg wytycznych z opakowania. Dodajemy kilka kropel aromatu waniliowego. Lukier musimy mieć cały czas na oku, mieszając co jakiś czas by nie wysychał w miseczce. Możemy także użyć klasycznego lukru zgodnie z przepisem  z opakowania  podgrzewając go  w gorącej wodzie. Opakowanie lukru pozwala nam na to, by bezpośrednio wylać lukier na powierzchnię babeczki.

Dzięki lukrowi masa cukrowa przyklei się do ciasta i wyrówna jego powierzchnię. Masę cukrową w wybranych kolorach farbujemy za pomocą barwników. Do białej masy dodajemy kilka kropel barwnika i zagniatamy jak plastelinę lub ciasto - do osiągnięcia odpowiedniego koloru. Zagniatamy aż kolor będzie jednolity. Masę należy przygotować w dwóch wybranych kolorach - jeden kolor masy będzie potrzebny na tło. Drugi kolor na kokardkę. Masę cukrową rozwałkowujemy na posypanym cukrem pudrem blacie. Masa na tło babeczki powinna mieć ok 3 mm grubości. Za pomocą szklanki lub wycinaczki wycinamy kółko (większe niż średnica babeczki).

Takie tło układamy na babeczce posmarowanej lukrem. Za pomocą dłoni wygładzamy powierzchnie i dociskając masę cukrową do rantu babeczki, usuwamy jej nadmiar. Masa na kokardki powinna być rozwałkowana odrobinę grubiej (np.: 4 mm). Z tej masy wycinamy pasek o długości ok 5 cm i szerokości ok 1-1,5 cm. Boki paska składamy do środka tak by powstały pętelki. Palcami dociskamy miejsce łączenia by powstało ‘wcięcie’. Cienkim paskiem masy tworzymy zakładkę którą przyklejamy w miejscu łączenia. Gotową kokardkę odkładamy na bok by delikatnie przeschła. Po chwili za pomocą noża przenosimy ją na babeczkę. Kokardkę lub tło można udekorować dodatkowo kropeczkami, paskami, wzorkami wykonanymi za pomocą pisaków.

Dowiedz się więcej na temat: babeczki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje