Słodki ślimak bez pieczenia
Na słodki początek dnia!

Składniki
- ciemna warstwa
- 35 dag herbatników typu Petit Beurre
- 1 kopiasta łyżka masła
- 3 łyżki kakao
- 1/2 szkl. mleczka kokosowego
- 3 łyżki syropu klonowego lub miodu
- jasna warstwa
- 10 dag masła
- 10 dag wiórków kokosowych
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 1 łyżeczka aromatu kokosowego
- 2-3 łyżki konfitury malinowej;
- DO DEKORACJI: owoce, melisa i cukier puder
Sposób przygotowania
1. Ciemna warstwa: herbatniki pokrusz i zmiel w blenderze na pył. W garnku podgrzej masło, kakao, mleczko i syrop, mieszając od czasu do czasu. Gdy składniki rozpuszczą się i połączą, wlej masę do herbatników i dokładnie wymieszaj. Szybko zagnieć (masa powinna mieć elastyczną konsystencję). Ew. dosyp cukru pudru lub wlej 1-2 łyżki mleka. Masę rozwałkuj na pergaminie na kwadrat o boku ok. 27 cm. 2. Jasna warstwa: miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem. Dodaj wiórki i aromat, wymieszaj. Masę rozsmaruj na ciemnej warstwie, rozłóż miejscami konfiturę. Zwiń w roladkę, zawiń w folię spożywczą, włóż do lodówki na całą noc. 3. Roladę oprósz cukrem pudrem, pokrój na plasterki. Udekoruj owocami i melisą. Przechowuj w lodówce.