Słodki ślimak bez pieczenia
Na słodki początek dnia!
Sposób przygotowania
1. Ciemna warstwa: herbatniki pokrusz i zmiel w blenderze na pył. W garnku podgrzej masło, kakao, mleczko i syrop, mieszając od czasu do czasu. Gdy składniki rozpuszczą się i połączą, wlej masę do herbatników i dokładnie wymieszaj. Szybko zagnieć (masa powinna mieć elastyczną konsystencję). Ew. dosyp cukru pudru lub wlej 1-2 łyżki mleka. Masę rozwałkuj na pergaminie na kwadrat o boku ok. 27 cm.
2. Jasna warstwa: miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem. Dodaj wiórki i aromat, wymieszaj. Masę rozsmaruj na ciemnej warstwie, rozłóż miejscami konfiturę. Zwiń w roladkę, zawiń w folię spożywczą, włóż do lodówki na całą noc.
3. Roladę oprósz cukrem pudrem, pokrój na plasterki. Udekoruj owocami i melisą. Przechowuj w lodówce.