Reklama

Reklama

Słodki ślimak bez pieczenia

Na słodki początkiem dnia!

Czas przyrządzenia: 25 min

Składniki - ciemna warstwa

  • 35 dag herbatników typu Petit Beurre
  • 1 kopiasta łyżka masła
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szkl. mleczka kokosowego
  • 3 łyżki syropu klonowego lub miodu

Składniki - jasna warstwa

  • 10 dag masła
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka aromatu kokosowego
  • 2-3 łyżki konfitury malinowej;
  • DO DEKORACJI: owoce, melisa i cukier puder

Sposób przygotowania

1. Ciemna warstwa: herbatniki pokrusz i zmiel w blenderze na pył. W garnku podgrzej masło, kakao, mleczko i syrop, mieszając od czasu do czasu. Gdy składniki rozpuszczą się i połączą, wlej masę do herbatników i dokładnie wymieszaj. Szybko zagnieć (masa powinna mieć elastyczną konsystencję). Ew. dosyp cukru pudru lub wlej 1-2 łyżki mleka. Masę rozwałkuj na pergaminie na kwadrat o boku ok. 27 cm. 

2. Jasna warstwa: miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem. Dodaj wiórki i aromat, wymieszaj. Masę rozsmaruj na ciemnej warstwie, rozłóż miejscami konfiturę. Zwiń w roladkę, zawiń w folię spożywczą, włóż do lodówki na całą noc. 

3. Roladę oprósz cukrem pudrem, pokrój na plasterki. Udekoruj owocami i melisą. Przechowuj w lodówce.

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje