Słodki symbol zakończenia wielkiego postu. Jak upiec mazurek doskonały?
Tureckie ciasto udekorowane obficie rodzynkami, migdałami oraz figami bardzo szybko znalazło swoje miejsce w polskiej kulturze. Z czasem pierwotny przepis zaczęto modyfikować, sięgając po dostępne w kraju produkty i tak narodził się mazurek – wypiek, bez którego współcześnie nie wyobrażamy sobie celebrowania Wielkanocy. Jak przygotować ten słodki deser? Sprawdź teraz.
Spis treści:
Skąd wziął się mazurek?
W Polsce tradycja wypiekania mazurka w okresie Wielkanocy sięga XVII wieku. Nie stawiano go na stole wyłącznie ze względy na walory smakowe. Ciasto miało bowiem przypisaną konkretną symbolikę. Traktowano je przede wszystkim jako swego rodzaju nagrodę za wytrwałe poszczenie oraz powstrzymywanie się od jedzenia mięs i słodyczy.
Według wielu osób mazurek jest ściśle powiązany z polskimi zwyczajami. Pewnym zaskoczeniem może być pochodzenie ciasta. Okazuje się, że oryginalny przepis przywędrował na nasze tereny z Turcji. Skąd zatem wzięła się tak dobrze znana nam nazwa? Najprawdopodobniej zawdzięcza ją "mazurowi", czyli dawnemu określeniu mieszkańca Mazowsza, gdyż to właśnie tam wypiek cieszył się ogromną popularnością.
Wielkanocne ciasto - niezbędne produkty
Świątecznie udekorowane stoły pysznią się różnorodnością mięs, sałatek oraz dań wytrawnych. Po obfitym ucztowaniu nie może zabraknąć także odrobiny słodkości. Jednym z popularniejszych oraz chętniej przygotowywanych ciast wielkanocnych jest mazurek. Wypiek na bazie ciasta kruchego przyciąga wzrok fantazyjną dekoracją, kusi zapachem i zaspokaja potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego.
Składniki na ciasto kruche:
- 400 g mąki pszennej typ 500
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 2 żółtka jajek
Składniki na masę:
- 460 g masy kajmakowej
- 350 g Nutelli lub innego kremu czekoladowego
- 100 g gorzkiej czekolady 70%
- 100 g prażonych orzechów laskowych
Dodatki do ozdoby:
- kandyzowane owoce
- płatki kwiatów
- czekoladowe lub cukrowe jajeczka
- płatki migdałów
- mini beziki
Świąteczny mazurek - przepis
- Zaczynamy od przygotowania ciasta kruchego, które posłuży za spód do mazurka. Do dużej miski wsypujemy mąkę i cukier puder, a następnie dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę, śmietanę wyciągniętą prosto z lodówki oraz chłodne żółtka jajek.
- Składniki dokładnie wyrabiamy dłońmi lub za pomocą specjalnego haka do ciasta kruchego. Początkowo może wydawać się, że wyjdzie zbyt sypkie, jednak z czasem nabierze bardziej zwartej konsystencji. Elastyczne ciasto włóż do lodówki na godzinę.
- Po tym czasie schłodzony placek rozwałkuj na grubość ok. 5-7 mm, nadając mu podłużny kształt. Do upieczenia mazurka nie jest wymagana specjalna foremka. Świetnie sprawdzi się zwykła forma do ciasta z odpinanymi rantami.
- Formę z ciastem umieszczamy na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 200 st. C i podpiekamy przez 15-20 minut.
- W trakcie pieczenia spodu zabieramy się za przygotowanie kremu, którym napełnimy środek mazurka. Tabliczkę gorzkiej czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, a następnie dodajemy do niej całą puszkę masy kajmakowej oraz słoiczek ulubionego kremu czekoladowego. Całość podgrzewamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Przestudzony krem wykładamy na upieczone ciasto kruche i dokładnie go rozsmarowujemy. Zanim stężeje, układamy na nim przygotowane dekoracje.
- Mazurka odkładamy do lodówki, by całkowicie stężał. Ciasto jest gotowe do jedzenia po ok. 2 godzinach. Przechowywane w chłodzie zachowa świeżość przez 4-5 dni.
Sprawdź również: