Reklama

Reklama

Słodkie barany z twarogiem i serkiem wiejskim

Z jagodami!

Składniki:

  • serek wiejski z jagodami np. "Piątnica" - 150g
  • twaróg tłusty np. "Piątnica" - 200g
  • ziemniaki ugotowane tłuczone - 300g
  • ziemniaki surowe - 200g
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • mąką pszenna - 4 łyżki
  • jajko - 1 szt. 
  • żółtko jajko - 1 szt.
  • cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • cukier - 2 łyżki
  • sól do smaku


Przygotowanie:

Reklama

1. Do ugotowanych, tłuczonych i zimnych ziemniaków dodać surowe ziemniaki, które zostały wcześniej starte na tarce (drobne oczko) i odciśnięte. Dodać również mąkę ziemniaczaną, pszenną i całe jajko. Całość dokładnie wyrobić.

2. Gdyby powstałe ciasto było zbyt rzadkie - dodać mąki pszennej. Twaróg wymieszać z żółtkiem, cukrem zwykłym i waniliowym. Uformować kulki serowe wielkości orzecha włoskiego. Z ciasta ziemniaczanego uformować placki na dłoni. W środku umieścić kulkę serową i szczelnie zamknąć, formując owalne "barany".

3. Ugotować w osolonej wodzie, wrzucając na wrzątek i gotując ok. 4 minuty od wypłynięcia. Podawać gorące, polane serkiem wiejskim z jagodami.

Smacznego!       

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

   

   

 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje