Słodkie barany z twarogiem i serkiem wiejskim
Z jagodami!
Składniki:
- serek wiejski z jagodami np. "Piątnica" - 150g
- twaróg tłusty np. "Piątnica" - 200g
- ziemniaki ugotowane tłuczone - 300g
- ziemniaki surowe - 200g
- mąka ziemniaczana - 2 łyżki
- mąką pszenna - 4 łyżki
- jajko - 1 szt.
- żółtko jajko - 1 szt.
- cukier waniliowy - 1 łyżeczka
- cukier - 2 łyżki
- sól do smaku
Przygotowanie:
1. Do ugotowanych, tłuczonych i zimnych ziemniaków dodać surowe ziemniaki, które zostały wcześniej starte na tarce (drobne oczko) i odciśnięte. Dodać również mąkę ziemniaczaną, pszenną i całe jajko. Całość dokładnie wyrobić.
2. Gdyby powstałe ciasto było zbyt rzadkie - dodać mąki pszennej. Twaróg wymieszać z żółtkiem, cukrem zwykłym i waniliowym. Uformować kulki serowe wielkości orzecha włoskiego. Z ciasta ziemniaczanego uformować placki na dłoni. W środku umieścić kulkę serową i szczelnie zamknąć, formując owalne "barany".
3. Ugotować w osolonej wodzie, wrzucając na wrzątek i gotując ok. 4 minuty od wypłynięcia. Podawać gorące, polane serkiem wiejskim z jagodami.
Smacznego!
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy