Słodkie kulki daktylowe
Dzieci je pokochają!

Składniki:
- 1 szklanka daktyli bez pestek
- sok z 1/2 limonki
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca
- 1 i 1/2 łyżeczki skórki z cytryny
- ziarnka z 1 laski wanilii lub 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- sól morska
- 1 i 1/2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Daktyle zalej wodą z sokiem z połowy limonki. Wymieszaj i odstaw na około 2 godziny. Odcedź i przełóż do miski. Dodaj pozostałe składniki i zblenduj je na gładką masę. Odstaw ją w chłodne miejsce na około godzinę. Potem formuj z niej kuleczki i obtaczaj je w sezamie lub wiórkach kokosowych.