Słodkie pomadki
Potrawa jest świetnym pomysłem na obiad. Przeznaczona jest jednak dla dzieci powyżej 12 miesiąca życia. Koniecznie wypróbuj nasz przepis!
Składniki:
Ciasto:
- 2 płaskie łyżki mąki ryżowej
- 5 płaskich łyżek Nestlé Sinlac
- łyżka oleju
- 60 ml wody
- szczypta soli
- duże jabłko
- 2,5 łyżeczki Nestlé Sinlac
- cukier do smaku
- kawałek banana
- duże jabłko
- 2,5 łyżeczki Nestlé Sinlac
- cukier do smaku
- kawałek banana
Nadzienie:
- duże jabłko
- 2,5 łyżeczki Nestlé Sinlac
- cukier do smaku
- kawałek banana
Sposób przygotowania:
Połącz Nestlé Sinlac z wodą.
Dodaj olej, mąkę ryżową, sól i starannie wszystko wymieszaj.
Rozgrzej patelnię (powinna być bardzo gorąca). Olej do smażenia dodaj tylko do pierwszego naleśnika.
Kolejne placuszki smaż po obu stronach nie dodając tłuszczu.
Jabłko obierz ze skórki, pokrój na kawałki, a następnie podduś na małym ogniu w niewielkiej ilości wody.
Kiedy zamieni się w papkę, wsyp Nestlé Sinlac i zamieszaj.
Do smaku możesz dosypać trochę cukru.
Jeśli konsystencja będzie zbyt rzadka, dodaj kawałek rozgniecionego banana.
Placuszki posmaruj masą jabłkowo-bananową, zwiń w ruloniki i pokrój w poprzek.
Naleśnikowe ślimaczki ułóż na talerzyku. Może je posypać odrobiną cukru pudru.
Smacznego!
Ten i więcej przepisów dla maluchów znajdziesz na www.zdrowystartwprzyszlosc.pl