Słodkie rolady
Delikatne desery będą pysznym dodatkiem na listopadowe popołudnia.

Z kremem i czekoladową polewą
Składniki
- 12 łyżek mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki zmielonych wiórków kokosowych
- 5 jajek
- szczypta soli
- 10 łyżek cukru
- krem
- 2 szklanki śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania Śmietan-fixu
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- polewa
- tabliczka czekolady mlecznej
- łyżeczka masła
Sposób przygotowania
1. Z białek i soli ubij pianę, partiami wsyp cukier, dodaj żółtka, mąki i wiórki. Wylej ciasto na blachę, piecz 20 minut w temp. 180°C. 2. Śmietanę ubij z cukrem, Śmietan-fixem i wiórkami. Ciasto zwiń na ściereczce i ostudź. Rozwiń, wyłóż krem i ponownie zwiń. Czekoladę i masło roztop w kąpieli wodnej. Polej roladę.

Ślimaczki
Składniki
- 5 łyżek mąki jaglanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki mleka
- kostka masła
- puszka masy kajmakowej
- sól
- tabliczka czekolady
- cukier puder
Sposób przygotowania
1. Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao, dodaj jajka, miód i mleko. Mieszaj, aż ciasto będzie jednolite. Wylej na dużą blachę i piecz kwadrans w temp. 190°C. Ciasto zwiń na ściereczce i studź. 2. Ucieraj masło, dodając po łyżce masy kajmakowej, posól. Ciasto rozwiń, posmaruj kremem i ponownie zwiń. Polej stopioną czekoladą, posyp cukrem pudrem.

Serowa z czerwonym serduszkiem
Składniki
- 2 galaretki malinowe
- 2 serki homogenizowane
- masa śmietankowa
- 2 galaretki winogronowe
- 2 serki homogenizowane
- biszkopt
- 10 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
- polewa
- tabliczka mlecznej czekolady
- małe opakowanie śmietany kremówki
Sposób przygotowania
1. Galaretki malinowe rozpuść w 3 szklankach wrzątku, ostudź. Miksując, dodawaj po łyżce serka, wstaw do lodówki na 30 minut, wyjmij, miksuj jeszcze minutę. W keksówce ułóż papier lub folię, wyłóż masę, uformuj serce, wstaw do lodówki. 2. Z białek i soli ubij pianę, partiami wsyp cukier, dodaj żółtka i mąki. Wylej ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 25 minut w temp. 180°C. Zwiń na ściereczce i ostudź. 3. Z galaretek winogronowych i serka przygotuj jasną piankę. Rozsmaruj ją na cieście, ułóż rulon pianki malinowej i ostrożnie zwiń. Schłodź. Czekoladę podgrzej ze śmietaną, polej ciasto.

Śmietankowo-orzechowa
Składniki
- 4 jajka
- 8 łyżek brązowego cukru
- 1/2 szklanki mąki
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka kardamonu
- 1/2 szklanki orzeszków ziemnych zmielonych
- krem
- 2 szklanki śmietany kremówki
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 2 opakowania Śmietan-fixu
- Karmel: 1/2 szklanki brązowego cukru
Sposób przygotowania
1. Białka ubij, dodaj cukier, żółtka, mąkę z przyprawami i orzechami. Wylej ciasto na blachę i piecz 20 minut w temp. 180°C. 2. Śmietanę ubij z cukrem waniliowym i Śmietan-fixem. Roztop cukier, wlej odrobinę wody. Wylewaj gorący karmel na papier do pieczenia i ostudź. Roladę zwiń i ostudź. Rozwiń i smaruj częścią kremu od wewnątrz i po zrolowaniu na zewnątrz. Dekoruj kawałkami karmelu.