Reklama

Słodkie rolady

Delikatne desery będą pysznym dodatkiem na listopadowe popołudnia.

Z kremem i czekoladową polewą

Składniki

  • 12 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki zmielonych wiórków kokosowych
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 10 łyżek cukru

Składniki - krem

  • 2 szklanki śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania Śmietan-fixu
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych

Składniki - polewa

  • tabliczka czekolady mlecznej
  • łyżeczka masła

Sposób przygotowania

1. Z białek i soli ubij pianę, partiami wsyp cukier, dodaj żółtka, mąki i wiórki. Wylej ciasto na blachę, piecz 20 minut w temp. 180°C. 

2. Śmietanę ubij z cukrem, Śmietan-fixem i wiórkami. Ciasto zwiń na ściereczce i ostudź. Rozwiń, wyłóż krem i ponownie zwiń. Czekoladę i masło roztop w kąpieli wodnej. Polej roladę. 

Ślimaczki

Składniki

  • 5 łyżek mąki jaglanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki mleka

Składniki

  • kostka masła
  • puszka masy kajmakowej
  • sól

Składniki

  • tabliczka czekolady
  • cukier puder

Sposób przygotowania

1. Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao, dodaj jajka, miód i mleko. Mieszaj, aż ciasto będzie jednolite. Wylej na dużą blachę i piecz kwadrans w temp. 190°C. Ciasto zwiń na ściereczce i studź. 

2. Ucieraj masło, dodając po łyżce masy kajmakowej, posól. Ciasto rozwiń, posmaruj kremem i ponownie zwiń. Polej stopioną czekoladą, posyp cukrem pudrem. 

Reklama

Serowa z czerwonym serduszkiem

Czas przyrządzenia: około godziny
Składniki dla: 16 porcji

Składniki

  • 2 galaretki malinowe
  • 2 serki homogenizowane

Składniki - masa śmietankowa

  • 2 galaretki winogronowe
  • 2 serki homogenizowane

Składniki - biszkopt

  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru

Składniki - polewa

  • tabliczka mlecznej czekolady
  • małe opakowanie śmietany kremówki

Sposób przygotowania

1. Galaretki malinowe rozpuść w 3 szklankach wrzątku, ostudź. Miksując, dodawaj po łyżce serka, wstaw do lodówki na 30 minut, wyjmij, miksuj jeszcze minutę. W keksówce ułóż papier lub folię, wyłóż masę, uformuj serce, wstaw do lodówki. 

2. Z białek i soli ubij pianę, partiami wsyp cukier, dodaj żółtka i mąki. Wylej ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 25 minut w temp. 180°C. Zwiń na ściereczce i ostudź. 

3. Z galaretek winogronowych i serka przygotuj jasną piankę. Rozsmaruj ją na cieście, ułóż rulon pianki malinowej i ostrożnie zwiń. Schłodź. Czekoladę podgrzej ze śmietaną, polej ciasto. 

Śmietankowo-orzechowa

Składniki dla: 14 porcji

Składniki

  • 4 jajka
  • 8 łyżek brązowego cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka kardamonu
  • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych zmielonych

Składniki - krem

  • 2 szklanki śmietany kremówki
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 opakowania Śmietan-fixu
  • Karmel: 1/2 szklanki brązowego cukru

Sposób przygotowania

1. Białka ubij, dodaj cukier, żółtka, mąkę z przyprawami i orzechami. Wylej ciasto na blachę i piecz 20 minut w temp. 180°C. 

2. Śmietanę ubij z cukrem waniliowym i Śmietan-fixem. Roztop cukier, wlej odrobinę wody. Wylewaj gorący karmel na papier do pieczenia i ostudź. Roladę zwiń i ostudź. Rozwiń i smaruj częścią kremu od wewnątrz i po zrolowaniu na zewnątrz. Dekoruj kawałkami karmelu.


Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy