Słodkie rolady

Delikatne desery będą pysznym dodatkiem na listopadowe popołudnia.

Rolada z kremem
Rolada z kremem123RF/PICSEL

Z kremem i czekoladową polewą

Sposób przygotowania

1. Z białek i soli ubij pianę, partiami wsyp cukier, dodaj żółtka, mąki i wiórki. Wylej ciasto na blachę, piecz 20 minut w temp. 180°C. 

2. Śmietanę ubij z cukrem, Śmietan-fixem i wiórkami. Ciasto zwiń na ściereczce i ostudź. Rozwiń, wyłóż krem i ponownie zwiń. Czekoladę i masło roztop w kąpieli wodnej. Polej roladę. 

Kakaowe ślimaczki
Kakaowe ślimaczki123RF/PICSEL

Ślimaczki

Sposób przygotowania

1. Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao, dodaj jajka, miód i mleko. Mieszaj, aż ciasto będzie jednolite. Wylej na dużą blachę i piecz kwadrans w temp. 190°C. Ciasto zwiń na ściereczce i studź. 

2. Ucieraj masło, dodając po łyżce masy kajmakowej, posól. Ciasto rozwiń, posmaruj kremem i ponownie zwiń. Polej stopioną czekoladą, posyp cukrem pudrem. 

Rolada malinowa
Rolada malinowa123RF/PICSEL

Serowa z czerwonym serduszkiem

Sposób przygotowania

1. Galaretki malinowe rozpuść w 3 szklankach wrzątku, ostudź. Miksując, dodawaj po łyżce serka, wstaw do lodówki na 30 minut, wyjmij, miksuj jeszcze minutę. W keksówce ułóż papier lub folię, wyłóż masę, uformuj serce, wstaw do lodówki. 

2. Z białek i soli ubij pianę, partiami wsyp cukier, dodaj żółtka i mąki. Wylej ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 25 minut w temp. 180°C. Zwiń na ściereczce i ostudź. 

3. Z galaretek winogronowych i serka przygotuj jasną piankę. Rozsmaruj ją na cieście, ułóż rulon pianki malinowej i ostrożnie zwiń. Schłodź. Czekoladę podgrzej ze śmietaną, polej ciasto. 

Rolada z orzechami
Rolada z orzechami123RF/PICSEL

Śmietankowo-orzechowa

Sposób przygotowania

1. Białka ubij, dodaj cukier, żółtka, mąkę z przyprawami i orzechami. Wylej ciasto na blachę i piecz 20 minut w temp. 180°C. 

2. Śmietanę ubij z cukrem waniliowym i Śmietan-fixem. Roztop cukier, wlej odrobinę wody. Wylewaj gorący karmel na papier do pieczenia i ostudź. Roladę zwiń i ostudź. Rozwiń i smaruj częścią kremu od wewnątrz i po zrolowaniu na zewnątrz. Dekoruj kawałkami karmelu.


Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas