Słodkie włoskie śniadanie poprawia kreatywność

Słodkie śniadanie poprawia kreatywność i inspiracje - stwierdzili włoscy naukowcy. To według nich zasługa węglowodanów. Wyniki tych badań uznano wręcz za pochwałę włoskich śniadań, których niezbędnym składnikiem są słodkie rogaliki bądź herbatniki.

Naukowcy są zgodni! Włoskie śniadanie budzi i daje energię!
Naukowcy są zgodni! Włoskie śniadanie budzi i daje energię! 123RF/PICSEL

- Typowe śródziemnomorskie śniadanie, złożone ze zbóż i szybko przyswajalnych cukrów to sekret lepszego funkcjonowania mózgu, a zatem także kreatywności- stwierdził dietetyk i gastrolog Luca Piretta z rzymskiego uniwersytetu La Sapienza podsumowując rezultaty analiz przeprowadzonych przez grupę badawczą Doxa.

Uczestniczący w tych pracach wykładowca z uniwersytetu w Pizie Danilo Gasparini dodał zaś, że już sam rytuał porannego śniadania może stanowić swoiste "paliwo" dla kreatywnego myślenia.

- Zasiadanie z filiżanką cappuccino i zagryzanie kawy herbatnikiem pozwala uporządkować myśli po nocy i zebrać je przygotowując na dzień, który jest przed nami - powiedział.

Naukowcy twierdzą, że mocny zapas energii dają wszystkie podstawowe składniki pierwszego porannego posiłku: chleb, herbatniki, płatki zbożowe. Kreatywność wspomaga zarówno kawa, jak i herbata - zauważają.

Według badaczy dobroczynny wpływ ma też kawałek czekolady, który stymuluje centralny układ nerwowy i poprawia wyobraźnię. Tym samym włoskie śniadanie, tak często krytykowane za to, że jest zbyt małe, ubogie i zjadane w biegu, znalazło wreszcie uznanie.

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas