Słodkie włoskie śniadanie poprawia kreatywność
Słodkie śniadanie poprawia kreatywność i inspiracje - stwierdzili włoscy naukowcy. To według nich zasługa węglowodanów. Wyniki tych badań uznano wręcz za pochwałę włoskich śniadań, których niezbędnym składnikiem są słodkie rogaliki bądź herbatniki.
- Typowe śródziemnomorskie śniadanie, złożone ze zbóż i szybko przyswajalnych cukrów to sekret lepszego funkcjonowania mózgu, a zatem także kreatywności- stwierdził dietetyk i gastrolog Luca Piretta z rzymskiego uniwersytetu La Sapienza podsumowując rezultaty analiz przeprowadzonych przez grupę badawczą Doxa.
Uczestniczący w tych pracach wykładowca z uniwersytetu w Pizie Danilo Gasparini dodał zaś, że już sam rytuał porannego śniadania może stanowić swoiste "paliwo" dla kreatywnego myślenia.
- Zasiadanie z filiżanką cappuccino i zagryzanie kawy herbatnikiem pozwala uporządkować myśli po nocy i zebrać je przygotowując na dzień, który jest przed nami - powiedział.
Naukowcy twierdzą, że mocny zapas energii dają wszystkie podstawowe składniki pierwszego porannego posiłku: chleb, herbatniki, płatki zbożowe. Kreatywność wspomaga zarówno kawa, jak i herbata - zauważają.
Według badaczy dobroczynny wpływ ma też kawałek czekolady, który stymuluje centralny układ nerwowy i poprawia wyobraźnię. Tym samym włoskie śniadanie, tak często krytykowane za to, że jest zbyt małe, ubogie i zjadane w biegu, znalazło wreszcie uznanie.