Słodko-ostre pałeczki

Dzisiaj przepis na pałeczki z kurczaka. Pamiętajmy, że to danie mogą jeść starsze dzieci. Apetyczną dekoracją potrawy będą grillowane warzywa. W tej roli dobrze sprawdzą się ćwiartki pomidorów i plastry cukinii.

Zrób mięso według nowego przepisu.
Zrób mięso według nowego przepisu. 123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 8 niedużych pałek z kurczaka
  • 4 łyżeczki francuskiej musztardy
  • 3 łyżki klonowego syropu
  • łyżka płynnego miodu
  • sól i pieprz
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu

Sposób przygotowania:

1 Dokładnie umyj każdą pałkę kurczaka, po czym pozostaw je na kilka minut na sitku, żeby mogły dobrze ociec.

2 Wymieszaj syrop klonowy z musztardą francuską, solą i pieprzem. Tak przygotowaną glazurą natrzyj mięso i odstaw je do lodówki na 4 godziny.

3 Dobrze rozgrzej grill ogrodowy lub elektryczny, następnie ułóż na ruszcie pałki namoczone w słodko-ostrej glazurze.

4 Grilluj kurczaka przez około 35 minut. Pamiętaj, by co kilka minut obracać pałki i smarować je pozostałym sosem. Dzięki temu mięso nie wyschnie i jeszcze lepiej przejdzie aromatem glazury. Danie serwuj z gałązkami świeżego rozmarynu.

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas