Słodko-ostre pałeczki
Dzisiaj przepis na pałeczki z kurczaka. Pamiętajmy, że to danie mogą jeść starsze dzieci. Apetyczną dekoracją potrawy będą grillowane warzywa. W tej roli dobrze sprawdzą się ćwiartki pomidorów i plastry cukinii.
Składniki na 4 porcje:
- 8 niedużych pałek z kurczaka
- 4 łyżeczki francuskiej musztardy
- 3 łyżki klonowego syropu
- łyżka płynnego miodu
- sól i pieprz
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
Sposób przygotowania:
1 Dokładnie umyj każdą pałkę kurczaka, po czym pozostaw je na kilka minut na sitku, żeby mogły dobrze ociec.
2 Wymieszaj syrop klonowy z musztardą francuską, solą i pieprzem. Tak przygotowaną glazurą natrzyj mięso i odstaw je do lodówki na 4 godziny.
3 Dobrze rozgrzej grill ogrodowy lub elektryczny, następnie ułóż na ruszcie pałki namoczone w słodko-ostrej glazurze.
4 Grilluj kurczaka przez około 35 minut. Pamiętaj, by co kilka minut obracać pałki i smarować je pozostałym sosem. Dzięki temu mięso nie wyschnie i jeszcze lepiej przejdzie aromatem glazury. Danie serwuj z gałązkami świeżego rozmarynu.