Słodko-słony pasztet drobiowy z prażonymi orzechami
W rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy wątróbki drobiowe i dusimy 15 minut.
Składniki na 8-12 porcji:
- 200 g masła
- 350 g wątróbki drobiowej
- 3 łyżki sos sojowego
- 100 g herbatników Jutrzenka Petit Beurre Ekstra kruche (2 opakowania)
- 100 g orzechów laskowych
- 50 g czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
W rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy wątróbki drobiowe i dusimy 15 minut. Zestawiamy z ognia, dodajemy sos sojowy i miksujemy blenderem na jednolitą masę. Niedużą formę keksową wykładamy folią spożywczą, dno i boki wykładamy herbatnikami Jutrzenka Petit Beurre Ekstra kruche. Wlewamy masę z wątróbek, delikatnie pukamy formą o blat, żeby masa wyrównała się i wstawiamy do lodówki. Orzechy laskowe prażymy w piekarniku w temperaturze 200°C około 10 minut, studzimy, obieramy ze spieczonych skórek i drobno kruszymy. Gorzką czekoladę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Stężały pasztet delikatnie wyjmujemy z formy, posypujemy orzechami laskowymi i startą czekoladą.
Czas przygotowania: 2 godziny