Słodkości na czas kryzysu

Deser bez pieczenia, zwany czekoladą kryzysową z PRL, podbija serca dorosłych i dzieci
Deser bez pieczenia, zwany czekoladą kryzysową z PRL, podbija serca dorosłych i dzieciINTERIA.PL

Składniki

  • kostka margaryny
  • garść rodzynek
  • 400 g herbatników
  • opakowanie mleka w proszku
  • 5 łyżek kakao
  • 1 niepełna szklanka cukru (może być trzcinowy)
  • pół szklanki wody
Wypiek bez mąki, za to z praktycznie niewyczuwalną fasolą
Wypiek bez mąki, za to z praktycznie niewyczuwalną fasolą123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 puszka czerwonej fasoli (400 g)
  • 3 czubate łyżki kakao (ew. karobu)
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 jajka
  • 1 banan
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 4-5 łyżek słodu (może być ksylitol, stewia lub cukier trzcinowy)
Stanowi alternatywę dla sklepowych ciast w proszku przygotowywanych w mikrofalówce
Stanowi alternatywę dla sklepowych ciast w proszku przygotowywanych w mikrofalówce 123RF/PICSEL

Składniki

  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki mleka
Wspaniale wyrasta. Najlepiej smakuje z masłem
Wspaniale wyrasta. Najlepiej smakuje z masłemINTERIA.PL

Składniki

  • 50 g drożdży
  • 4 jajka + ew. 1 do wysmarowania wierzchu ciasta
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka (może być owsiane)
  • 3/4 szklanki oleju
  • 5 szklanek mąki tortowej + do podsypywania
Domowe bajaderki w niczym nie ustępują tym kupowanym w cukierni
Domowe bajaderki w niczym nie ustępują tym kupowanym w cukierni 123RF/PICSEL

Składniki

  • 500 g resztek suchych ciast typu murzynek, zebra (bez kremu)
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka konfitury (np. wiśniowej)
  • 5 herbatników
  • garść orzechów, rodzynki
  • wiórki kokosowe do obtoczenia
  • 4 łyżki kakao
  • aromat do ciast, np. rumowy
  • 1 czekolada
Ciasteczka powstają "tanim kosztem" z najprostszych składników
Ciasteczka powstają "tanim kosztem" z najprostszych składników123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kostka margaryny
  • 1 kostka twarogu (250 g)
  • 250 g mąki pszennej + do podsypania
  • 1 białko
  • cukier
Od roweru do limuzyny
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?