Reklama

Reklama

Słodkości z okazji Dnia Piekarzy i Cukierników

15 marca obchodzić będziemy Dzień Piekarzy i Cukierników. To niezwykle słodkie święto przypada w rocznicę wspomnienia św. Klemensa, patrona tych profesji. Każdy pretekst do przygotowania dla całej rodziny słodkiego „co nie co” jest dobry, a ten dzień aż prosi się, aby uczcić go domowym ciastem lub babeczkami.

Jabłkowe babeczki

Składniki

  • 100 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • Szklanka mąki
  • Łyżeczka cynamonu
  • Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru
  • Jabłka prażone np. marki Sandra

Sposób przygotowania

Masło łączymy z jajkami i mlekiem. Przesiewamy mąkę i mieszamy z cukrem, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Łączymy składniki suche i mokre. Dodajemy jabłka. Masę przelewamy do 2/3 wysokości kokilek i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 25 minut.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje