Słodkości z okazji Dnia Piekarzy i Cukierników

15 marca obchodzić będziemy Dzień Piekarzy i Cukierników. To niezwykle słodkie święto przypada w rocznicę wspomnienia św. Klemensa, patrona tych profesji. Każdy pretekst do przygotowania dla całej rodziny słodkiego „co nie co” jest dobry, a ten dzień aż prosi się, aby uczcić go domowym ciastem lub babeczkami.

Jabłkowe babeczki
Jabłkowe babeczki123RF/PICSEL

Jabłkowe babeczki

Sposób przygotowania

Masło łączymy z jajkami i mlekiem. Przesiewamy mąkę i mieszamy z cukrem, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Łączymy składniki suche i mokre. Dodajemy jabłka. Masę przelewamy do 2/3 wysokości kokilek i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 25 minut.

Sernik na zimno
Sernik na zimno123RF/PICSEL

Sernik na zimno z brzoskwiniami

Sposób przygotowania

Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie ubijamy na sztywno śmietankę kremówkę i delikatnie łączymy ją z twarogiem. Kiedy galaretka będzie już chłodna łączymy ją z masą serową. Przelewamy do tortownicy i odstawiamy do stężenia. Galaretkę owocową rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody i również odstawiamy do ostygnięcia. Brzoskwinie układamy na stężałej masie serowej i polewamy galaretką owocową. Odstawiamy do lodówki do stężenia.

Brownie z fasoli
Brownie z fasoli123RF/PICSEL

Brownie z fasoli

Sposób przygotowania

Fasolę odcedzamy i dokładnie płuczemy. Wycieramy ręcznikiem papierowym i blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy banana, jajko, masło orzechowe, kakao, proszek do pieczenia i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Wszystkie składniki łączymy i przelewamy do foremki. Pieczemy przez ok. 40 minut.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas