Słodkości z okazji Dnia Piekarzy i Cukierników
15 marca obchodzić będziemy Dzień Piekarzy i Cukierników. To niezwykle słodkie święto przypada w rocznicę wspomnienia św. Klemensa, patrona tych profesji. Każdy pretekst do przygotowania dla całej rodziny słodkiego „co nie co” jest dobry, a ten dzień aż prosi się, aby uczcić go domowym ciastem lub babeczkami.

Jabłkowe babeczki
Składniki
- 100 g roztopionego masła
- 2 jajka
- ½ szklanki mleka
- Szklanka mąki
- Łyżeczka cynamonu
- Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru
- Jabłka prażone np. marki Sandra
Sposób przygotowania
Masło łączymy z jajkami i mlekiem. Przesiewamy mąkę i mieszamy z cukrem, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Łączymy składniki suche i mokre. Dodajemy jabłka. Masę przelewamy do 2/3 wysokości kokilek i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 25 minut.

Sernik na zimno z brzoskwiniami
Składniki
- 500 g twarogu na sernik
- 200 ml śmietanki kremówki
- Opakowanie przezroczystej galaretki
- Opakowanie galaretki brzoskwiniowej
- Brzoskwinie z puszki np. marki Sandra
Sposób przygotowania
Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie ubijamy na sztywno śmietankę kremówkę i delikatnie łączymy ją z twarogiem. Kiedy galaretka będzie już chłodna łączymy ją z masą serową. Przelewamy do tortownicy i odstawiamy do stężenia. Galaretkę owocową rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody i również odstawiamy do ostygnięcia. Brzoskwinie układamy na stężałej masie serowej i polewamy galaretką owocową. Odstawiamy do lodówki do stężenia.

Brownie z fasoli
Składniki
- Puszka czerwonej fasoli np. marki Sandra
- Dojrzały banan
- Jajko
- Łyżka masła orzechowego
- Łyżka niesłodzonego kakao
- Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
Fasolę odcedzamy i dokładnie płuczemy. Wycieramy ręcznikiem papierowym i blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy banana, jajko, masło orzechowe, kakao, proszek do pieczenia i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Wszystkie składniki łączymy i przelewamy do foremki. Pieczemy przez ok. 40 minut.