Reklama

Reklama

Słodycze dla najmłodszych

Jedzone w niewielkich ilościach i nie za często nie powinny zaszkodzić dziecku po 2. roku. Kiedy jednak słodycze stają się codzienną przekąską, warto zadbać, by były wartościowe.

Najmniej spośród słodyczy polecane są żelki, landrynki i lizaki, bo poza cukrem smyk znajdzie w nich tylko sztuczne dodatki. Niechętnie widziane przez dietetyków są też wafle, herbatniki i markizy – bogate w szkodliwe tłuszcze nasycone.

Najwięcej zalet ma gorzka czekolada. Ilością cukru niemal dorównuje mlecznej, a zawiera znacznie więcej magnezu i innych wartościowych składników. Można też poczęstować dziecko suszonymi owocami, batonem zbożowym, budyniem na mleku czy galaretką z owocami.

Reklama

Z ciast warto upiec mu szarlotkę lub drożdżowe, a w święta zaproponować kawałeczek makowca.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje