Smaczne potrawy na cały tydzień
Aromatyczne i proste w przygotowaniu. Będziesz do nich wracać!
Szakszuka – jajka w stylu egzotycznym
Sposób przygotowania
1. Paprykę czerwoną przekrój, wytnij gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj posiekaną drobno cebulę i paprykę. Gdy się zrumienią, wrzuć obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Smaż przez chwilę.
2. Dodaj pomidory z puszki lub obrane i pokrojone świeże pomidory. Wlej mleczko kokosowe, posyp przyprawami.
3. Duś, aż sos zgęstnieje. Wbij jajka, przykryj i duś, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną lekko płynne. Posyp papryką pokrojoną w krążki, szczypiorkiem i natką.
Pulpety wegetariańskie
Sposób przygotowania
1. Soczewicę ugotuj. Przypraw pieprzem, słodką papryką, oregano i odparuj. Na maśle usmaż pokrojone pieczarki, cebulę, posyp natką, solą i pieprzem.
2. Wymieszaj pieczarki, soczewicę, jedno jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Uformuj kotlety, obtocz w jajku i bułce tartej. Usmaż. Podawaj na chlebkach pita z sałatą i jogurtem.
Omlet z marchewką i groszkiem
Sposób przygotowania
1. Marchewkę i ziemniaki ugotuj ze skórką w osolonym wrzątku. Wystudź, obierz, pokrój drobno. Wymieszaj z groszkiem konserwowym i posiekaną, sparzoną cebulą. Do miski wbij jajka, dodaj mleko, sól, pieprz, warzywa. Wymieszaj.
2. Na patelni rozgrzej masło i łyżeczkę oleju, wlej masę jajeczną. Smaż na małym ogniu do momentu, aż dół się zetnie, a góra pozostanie lekko płynna. Przełóż do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Piecz 10 minut. Omlet podawaj pokrojony w trójkąty, posypany warzywami i natką pietruszki.
Faszerowana cukinia
Sposób przygotowania
1. Z cukini odetnij czubki, wydrąż środki. Przypraw solą, pieprzem i wysmaruj oliwą. Piecz 15 minut w temp. 180°C. Podpraż kaszę jaglaną. Zalej 1,5 szklanki wody, wsyp sól, ugotuj. Zrumień posiekane cebule i czosnek.
2. Przypraw kurkumą, oregano, słodką papryką w proszku i kolendrą. Dodaj posiekaną drobno papryczkę chilli i połowę miąższu z cukinii. Dopraw solą, duś. Wymieszaj z kaszą jaglaną. Napełnij podpieczone cukinie. Resztę miąższu wymieszaj ze śmietaną, startym na tarce serem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wyłóż na wierzchu. Piecz 20 minut w temp. 180°C.
Szaszłyk z łososia
Sposób przygotowania
1. W rondelku wymieszaj sos Worcester, sos sojowy, cukier trzcinowy, musztardę, ocet ryżowy, ketchup i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj 5 minut. Łososia umyj, osusz i zdejmij skórę. Pokrój w dużą kostkę. Posmaruj wystudzonym sosem i odstaw na godzinę do lodówki. Cukinię i jabłko pokrój w plasterki.
2. Patyczki posmaruj oliwą i nabijaj naprzemiennie łososia, cukinię, jabłka, pomidorki koktajlowe. Posmaruj całość sosem. Zrumień szaszłyki na gorącym oleju ze wszystkich stron lub podlej wodą i duś pod przykryciem około 15 minut.