Smaczne potrawy na cały tydzień

Aromatyczne i proste w przygotowaniu. Będziesz do nich wracać!

Szakszuka
Szakszuka123RF/PICSEL

Szakszuka – jajka w stylu egzotycznym

Sposób przygotowania

1. Paprykę czerwoną przekrój, wytnij gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj posiekaną drobno cebulę i paprykę. Gdy się zrumienią, wrzuć obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Smaż przez chwilę. 

2. Dodaj pomidory z puszki lub obrane i pokrojone świeże pomidory. Wlej mleczko kokosowe, posyp przyprawami. 

3. Duś, aż sos zgęstnieje. Wbij jajka, przykryj i duś, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną lekko płynne. Posyp papryką pokrojoną w krążki, szczypiorkiem i natką. 

Przepis na tunezyjską szakszukęInteria Kulinaria
Pulpety w picie
Pulpety w picie123RF/PICSEL

Pulpety wegetariańskie

Sposób przygotowania

1. Soczewicę ugotuj. Przypraw pieprzem, słodką papryką, oregano i odparuj. Na maśle usmaż pokrojone pieczarki, cebulę, posyp natką, solą i pieprzem. 

2. Wymieszaj pieczarki, soczewicę, jedno jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Uformuj kotlety, obtocz w jajku i bułce tartej. Usmaż. Podawaj na chlebkach pita z sałatą i jogurtem. 

Wegetariańskie burgery z czerwonych burakówInteria Kulinaria
Omlet z groszkiem
Omlet z groszkiem123RF/PICSEL

Omlet z marchewką i groszkiem

Sposób przygotowania

1. Marchewkę i ziemniaki ugotuj ze skórką w osolonym wrzątku. Wystudź, obierz, pokrój drobno. Wymieszaj z groszkiem konserwowym i posiekaną, sparzoną cebulą. Do miski wbij jajka, dodaj mleko, sól, pieprz, warzywa. Wymieszaj. 

2. Na patelni rozgrzej masło i łyżeczkę oleju, wlej masę jajeczną. Smaż na małym ogniu do momentu, aż dół się zetnie, a góra pozostanie lekko płynna. Przełóż do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Piecz 10 minut. Omlet podawaj pokrojony w trójkąty, posypany warzywami i natką pietruszki. 

Jak zrobić omlet? Przepis na idealnego omletaInteria Kulinaria
Cukinia faszerowana
Cukinia faszerowana123RF/PICSEL

Faszerowana cukinia

Sposób przygotowania

1. Z cukini odetnij czubki, wydrąż środki. Przypraw solą, pieprzem i wysmaruj oliwą. Piecz 15 minut w temp. 180°C. Podpraż kaszę jaglaną. Zalej 1,5 szklanki wody, wsyp sól, ugotuj. Zrumień posiekane cebule i czosnek. 

2. Przypraw kurkumą, oregano, słodką papryką w proszku i kolendrą. Dodaj posiekaną drobno papryczkę chilli i połowę miąższu z cukinii. Dopraw solą, duś. Wymieszaj z kaszą jaglaną. Napełnij podpieczone cukinie. Resztę miąższu wymieszaj ze śmietaną, startym na tarce serem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wyłóż na wierzchu. Piecz 20 minut w temp. 180°C.

Prosty przepis na faszerowaną cukinięInteria Kulinaria
Szaszłyki z łososia
Szaszłyki z łososia123RF/PICSEL

Szaszłyk z łososia

Sposób przygotowania

1. W rondelku wymieszaj sos Worcester, sos sojowy, cukier trzcinowy, musztardę, ocet ryżowy, ketchup i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj 5 minut. Łososia umyj, osusz i zdejmij skórę. Pokrój w dużą kostkę. Posmaruj wystudzonym sosem i odstaw na godzinę do lodówki. Cukinię i jabłko pokrój w plasterki. 

2. Patyczki posmaruj oliwą i nabijaj naprzemiennie łososia, cukinię, jabłka, pomidorki koktajlowe. Posmaruj całość sosem. Zrumień szaszłyki na gorącym oleju ze wszystkich stron lub podlej wodą i duś pod przykryciem około 15 minut.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas