Smaczne potrawy na cały tydzień
Aromatyczne i proste w przygotowaniu. Będziesz do nich wracać!

Szakszuka – jajka w stylu egzotycznym
Składniki
- 1/2 papryki
- oliwa
- mała cebula
- ząbek czosnku
- 40 dag pomidorów krojonych z puszki lub
- 6 świeżych pomidorów
- 4 łyżki mleczka kokosowego
- słodka i ostra papryka w proszku
- kumin
- gałka muszkatołowa
- 4 jajka
- podłużna, zielona papryka
- 1/2 pęczka szczypiorku
- łyżka posiekanej pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Paprykę czerwoną przekrój, wytnij gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj posiekaną drobno cebulę i paprykę. Gdy się zrumienią, wrzuć obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Smaż przez chwilę. 2. Dodaj pomidory z puszki lub obrane i pokrojone świeże pomidory. Wlej mleczko kokosowe, posyp przyprawami. 3. Duś, aż sos zgęstnieje. Wbij jajka, przykryj i duś, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną lekko płynne. Posyp papryką pokrojoną w krążki, szczypiorkiem i natką.

Pulpety wegetariańskie
Składniki
- 1/2 szklanki soczewicy
- słodka papryka w proszku
- oregano
- łyżka masła
- 40 dag pieczarek
- cebula
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 jajka
- szklanka bułki tartej
- 4 chlebki pita
- 5 łyżek jogurtu
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Soczewicę ugotuj. Przypraw pieprzem, słodką papryką, oregano i odparuj. Na maśle usmaż pokrojone pieczarki, cebulę, posyp natką, solą i pieprzem. 2. Wymieszaj pieczarki, soczewicę, jedno jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Uformuj kotlety, obtocz w jajku i bułce tartej. Usmaż. Podawaj na chlebkach pita z sałatą i jogurtem.

Omlet z marchewką i groszkiem
Składniki
- marchewka
- 4 ziemniaki
- puszka groszku konserwowego
- 1/2 cebuli
- 4 jajka
- łyżeczka oleju
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżki masła
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Marchewkę i ziemniaki ugotuj ze skórką w osolonym wrzątku. Wystudź, obierz, pokrój drobno. Wymieszaj z groszkiem konserwowym i posiekaną, sparzoną cebulą. Do miski wbij jajka, dodaj mleko, sól, pieprz, warzywa. Wymieszaj. 2. Na patelni rozgrzej masło i łyżeczkę oleju, wlej masę jajeczną. Smaż na małym ogniu do momentu, aż dół się zetnie, a góra pozostanie lekko płynna. Przełóż do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Piecz 10 minut. Omlet podawaj pokrojony w trójkąty, posypany warzywami i natką pietruszki.

Faszerowana cukinia
Składniki
- 4 okrągłe cukinie
- oliwa
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- kurkuma
- oregano
- słodka papryka w proszku
- kolendra
- papryczka chilli
- szklanka śmietany 18 proc.
- 15 dag sera żółtego
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Z cukini odetnij czubki, wydrąż środki. Przypraw solą, pieprzem i wysmaruj oliwą. Piecz 15 minut w temp. 180°C. Podpraż kaszę jaglaną. Zalej 1,5 szklanki wody, wsyp sól, ugotuj. Zrumień posiekane cebule i czosnek. 2. Przypraw kurkumą, oregano, słodką papryką w proszku i kolendrą. Dodaj posiekaną drobno papryczkę chilli i połowę miąższu z cukinii. Dopraw solą, duś. Wymieszaj z kaszą jaglaną. Napełnij podpieczone cukinie. Resztę miąższu wymieszaj ze śmietaną, startym na tarce serem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wyłóż na wierzchu. Piecz 20 minut w temp. 180°C.

Szaszłyk z łososia
Składniki
- 5 łyżek sosu Worcester
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki musztardy
- łyżka octu ryżowego
- 3 łyżki ketchupu
- ząbek czosnku
- 70 dag filetu z łososia
- cukinia
- jabłko
- pomidorki koktajlowe
- oliwa
- olej
Sposób przygotowania
1. W rondelku wymieszaj sos Worcester, sos sojowy, cukier trzcinowy, musztardę, ocet ryżowy, ketchup i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj 5 minut. Łososia umyj, osusz i zdejmij skórę. Pokrój w dużą kostkę. Posmaruj wystudzonym sosem i odstaw na godzinę do lodówki. Cukinię i jabłko pokrój w plasterki. 2. Patyczki posmaruj oliwą i nabijaj naprzemiennie łososia, cukinię, jabłka, pomidorki koktajlowe. Posmaruj całość sosem. Zrumień szaszłyki na gorącym oleju ze wszystkich stron lub podlej wodą i duś pod przykryciem około 15 minut.