Smaczne potrawy na cały tydzień

Aromatyczne i proste w przygotowaniu. Będziesz do nich wracać!

Szakszuka – jajka w stylu egzotycznym

Składniki

  • 1/2 papryki
  • oliwa
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 40 dag pomidorów krojonych z puszki lub
  • 6 świeżych pomidorów
  • 4 łyżki mleczka kokosowego
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • kumin
  • gałka muszkatołowa
  • 4 jajka
  • podłużna, zielona papryka
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • łyżka posiekanej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Paprykę czerwoną przekrój, wytnij gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj posiekaną drobno cebulę i paprykę. Gdy się zrumienią, wrzuć obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Smaż przez chwilę. 

2. Dodaj pomidory z puszki lub obrane i pokrojone świeże pomidory. Wlej mleczko kokosowe, posyp przyprawami. 

3. Duś, aż sos zgęstnieje. Wbij jajka, przykryj i duś, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną lekko płynne. Posyp papryką pokrojoną w krążki, szczypiorkiem i natką. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje