Smaki Hiszpanii: Gazpacho
Wszystkie warzywa kroimy i blendujemy na gładką masę (ok. 7-10 minut).
Składniki:
- 1 łyżka octu balsamicznego, np. marki Kuhne
- 6 dojrzałych pomidorów
- 3 czerwone papryki
- 1 kiszony ogórek
- 1 cebula
- garść pietruszki
- 1 kromka chleba pszennego (namoczona w wodzie)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy: pieprz i sól
- 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa kroimy i blendujemy na gładką masę (ok. 7-10 minut). Dodajemy namoczony chleb, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Ponownie blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy na zimno posypaną pietruszką.