Smakowite ciasta
Idealne na Wielkanoc!
Wiosenne ciasto marchewkowe
Sposób przygotowania
1. Ciasto: posiekaj drobno morele (wybierz te ciemniejsze, niesiarkowane). Wiórki kokosowe podpraż na suchej patelni, będą miały intensywniejszy smak i zapach. W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę (orkiszową możesz ew. zastąpić pszenną) z cukrem, wiórkami, sodą oraz solą.
2. Do drugiej, większej miski, włóż mokre składniki: olej zmiksowany z mlekiem i z octem. Do mokrych składników wmieszaj suche. Na końcu dodaj marchew i morele. Jeżeli chcesz skrócić czas pieczenia, podsmaż marchewkę na 3 łyżkach oleju.
3. Nagrzej piekarnik do 180 st. Foremkę posmaruj olejem i wysyp płatkami owsianymi. Piecz 50 minut. Ostudź w foremce poza piekarnikiem.
4. Lukier utrzyj z gorącym mleczkiem i barwnikiem. Polej kawałki ciasta i udekoruj ozdobami (ew. obłóż ciasto gotowym lukrem plastycznym).
Puszysta zakręcona zebra
Sposób przygotowania
1. Ciasto: podgrzej margarynę do rozpuszczenia. 2 szkl. mąki przesiej przez sitko i wymieszaj z proszkiem (dla mocniejszego koloru ew. dodaj szczyptę kurkumy). Jajka wbij do dużej miski i ubij mocno mikserem na jak najwyższych obrotach. Miksując, wsyp oba rodzaje cukru. Wąskim strumieniem wlej przestudzoną margarynę, a na końcu wodę.
2. Włącz piekarnik, ustaw temp. na 180 st. Foremkę, np. z kominkiem, nasmaruj masłem i oprósz bułką tartą (zwróć uwagę, by posmarować dokładnie jej zagłębienia, dzięki temu po upieczeniu ciasto gładko odejdzie od brzegów).
3. Podziel ciasto na dwie części. Do jednej dosyp kakao, a do drugiej - 2 łyżki mąki (brak mąki spowoduje, że ciemne ciasto zmiesza się jasnym). Wlewaj do formy na zmianę po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta. Delikatnie przemieszaj ciasto łyżką lub widelcem, by powstał marmurek. Piecz przez ok. 50 minut, do suchego patyczka.
4. Zagotuj składniki polewy (gotuj na małym ogniu kilka minut, aż cukier się rozpuści, a polewa lekko zgęstnieje). Zdejmij z gazu, ostudź, np. zanurzając garnek w naczyniu z zimną wodą. Polej przestudzone ciasto. Odstaw do zastygnięcia.