Smakowite ciasta

Idealne na Wielkanoc!

Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe123RF/PICSEL

Wiosenne ciasto marchewkowe

Sposób przygotowania

1. Ciasto: posiekaj drobno morele (wybierz te ciemniejsze, niesiarkowane). Wiórki kokosowe podpraż na suchej patelni, będą miały intensywniejszy smak i zapach. W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę (orkiszową możesz ew. zastąpić pszenną) z cukrem, wiórkami, sodą oraz solą. 

2. Do drugiej, większej miski, włóż mokre składniki: olej zmiksowany z mlekiem i z octem. Do mokrych składników wmieszaj suche. Na końcu dodaj marchew i morele. Jeżeli chcesz skrócić czas pieczenia, podsmaż marchewkę na 3 łyżkach oleju. 

3. Nagrzej piekarnik do 180 st. Foremkę posmaruj olejem i wysyp płatkami owsianymi. Piecz 50 minut. Ostudź w foremce poza piekarnikiem. 

4. Lukier utrzyj z gorącym mleczkiem i barwnikiem. Polej kawałki ciasta i udekoruj ozdobami (ew. obłóż ciasto gotowym lukrem plastycznym).

Zmysłowe smaki: Ciasto marchewkoweInteria.tv
Ciasto zebra
Ciasto zebra123RF/PICSEL

Puszysta zakręcona zebra

Sposób przygotowania

1. Ciasto: podgrzej margarynę do rozpuszczenia. 2 szkl. mąki przesiej przez sitko i wymieszaj z proszkiem (dla mocniejszego koloru ew. dodaj szczyptę kurkumy). Jajka wbij do dużej miski i ubij mocno mikserem na jak najwyższych obrotach. Miksując, wsyp oba rodzaje cukru. Wąskim strumieniem wlej przestudzoną margarynę, a na końcu wodę. 

2. Włącz piekarnik, ustaw temp. na 180 st. Foremkę, np. z kominkiem, nasmaruj masłem i oprósz bułką tartą (zwróć uwagę, by posmarować dokładnie jej zagłębienia, dzięki temu po upieczeniu ciasto gładko odejdzie od brzegów).

3. Podziel ciasto na dwie części. Do jednej dosyp kakao, a do drugiej - 2 łyżki mąki (brak mąki spowoduje, że ciemne ciasto zmiesza się jasnym). Wlewaj do formy na zmianę po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta. Delikatnie przemieszaj ciasto łyżką lub widelcem, by powstał marmurek. Piecz przez ok. 50 minut, do suchego patyczka. 

4. Zagotuj składniki polewy (gotuj na małym ogniu kilka minut, aż cukier się rozpuści, a polewa lekko zgęstnieje). Zdejmij z gazu, ostudź, np. zanurzając garnek w naczyniu z zimną wodą. Polej przestudzone ciasto. Odstaw do zastygnięcia. 

Ciasto zebra - prosty przepis, który zawsze się udajeInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas