Smakowite ciasta

Idealne na Wielkanoc!

Czas przyrządzenia: 30 min + pieczenie
Składniki dla: 10 porcji

Składniki

  • 2 szkl. mąki orkiszowej, drobno mielonej
  • 15 dag brązowego cukru lub 1/2 szkl. syropu klonowego
  • 70 ml oleju rzepakowego lub kokosowego
  • 350 ml mleka kokosowego lub sojowego
  • 2 szkl. drobno startej marchewki
  • 1 szkl. wiórków kokosowych
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki sody
  • 10 dag suszonych moreli
  • szczypta soli

Składniki - lukier

  • 4 łyżki mleczka kokosowego
  • 10 dag cukru pudru
  • pomarańczowy barwnik

Sposób przygotowania

1. Ciasto: posiekaj drobno morele (wybierz te ciemniejsze, niesiarkowane). Wiórki kokosowe podpraż na suchej patelni, będą miały intensywniejszy smak i zapach. W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę (orkiszową możesz ew. zastąpić pszenną) z cukrem, wiórkami, sodą oraz solą. 

2. Do drugiej, większej miski, włóż mokre składniki: olej zmiksowany z mlekiem i z octem. Do mokrych składników wmieszaj suche. Na końcu dodaj marchew i morele. Jeżeli chcesz skrócić czas pieczenia, podsmaż marchewkę na 3 łyżkach oleju. 

3. Nagrzej piekarnik do 180 st. Foremkę posmaruj olejem i wysyp płatkami owsianymi. Piecz 50 minut. Ostudź w foremce poza piekarnikiem. 

4. Lukier utrzyj z gorącym mleczkiem i barwnikiem. Polej kawałki ciasta i udekoruj ozdobami (ew. obłóż ciasto gotowym lukrem plastycznym).

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje