Smakowite klopsiki bez mięsa

Kuleczki ziemniaczane
Kuleczki ziemniaczane123RF/PICSEL

Ziemniaczane z groszkiem

Składniki

  • 2-3 ziemniaki
  • 1 szkl. zielonego groszku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • bułka tarta do obtoczenia
  • masło klarowane do smażenia
4 porcji

Sposób przygotowania

Klopsy buraczane
Klopsy buraczane123RF/PICSEL

Buraczane z ziołami

Składniki

  • 40 dag ciecierzycy
  • sól 1 czerwony burak
  • 1/2 łyżki sody oczyszczonej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • po 2 łyżki suszonej kolendry, mięty i pietruszki
  • po 1 łyżeczce pieprzu i kuminu
  • po 1/3 łyżeczki cynamonu, imbiru, gałki, ostrej papryki
  • olej

Sposób przygotowania

Klopsy soczewicowe
Klopsy soczewicowe123RF/PICSEL

Soczewicowe w pomidorach

Składniki

  • 1 i 1/2 szkl. czerwonej soczewicy
  • po 1 szkl. kaszy jaglanej i daktyli
  • 4 cebule
  • po 2/3 szkl. mąki ryżowej i ziemniaczanej
  • po 1 puszce pomidorów i kukurydzy
  • 4 ząbki czosnku
  • olej
  • bułka tarta
  • cynamon
  • wędzona papryka
  • tymianek
  • sól
  • bazylia
  • pieprz
  • cukier

Sposób przygotowania

Falafel z posypką
Falafel z posypką123RF/PICSEL

Falafel w chrupiącej posypce

Składniki

  • 2 puszki ciecierzycy (po 40 dag)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 garść kolendry
  • po 1 łyżeczce mielonej kolendry i kuminu
  • po 1/2 łyżeczki soli i proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • ok. 2 szkl. płatków kukurydzianych
  • pieprz
4 osób

Sposób przygotowania

Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?