Reklama

Reklama

Smakowite klopsiki bez mięsa

Niektórzy nie wierzą, że bezmięsne kotlety czy klopsy mogą być naprawdę smaczne. Wystarczy odpowiednio je przyrządzić, a nie poczujesz, że nie jesz mięsa. Samo zdrowie!

Ziemniaczane z groszkiem

Czas przyrządzenia: 30 minut
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 2-3 ziemniaki
  • 1 szkl. zielonego groszku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • bułka tarta do obtoczenia
  • masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania

Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na duże kawałki. Włóż je do garnka. Zalej lekko posoloną wodą i gotuj do miękkości (ok. 20 minut). Groszek przebierz, opłucz na sitku, gotuj 10 minut we wrzątku. Jeśli używasz mrożonego groszku, wrzuć go do wrzątku bez wcześniejszego rozmrażania. Ugotowane do miękkości warzywa odcedź, osącz, przeciśnij przez praskę. Wystudź. Cebulę oraz czosnek obierz, drobniutko posiekaj, zeszklij na oliwie. 

Dodaj do masy ziemniaczano-groszkowej. Wbij jajko. Dosyp 4 łyżki bułki tartej (ew. dodaj posiekane zioła, np. natkę, koperek, miętę). 

Reklama

Masę przypraw do smaku solą, pieprzem, curry i kurkumą. Wyrób. Z masy warzywnej uformuj małe kuleczki. Klopsiki obtocz w bułce tartej. Smaż partiami na maśle klarowanym (po ok. 5 minut), aż klopsiki zrumienią się ze wszystkich stron.

Buraczane z ziołami

Składniki

  • 40 dag ciecierzycy
  • sól 1 czerwony burak
  • 1/2 łyżki sody oczyszczonej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • po 2 łyżki suszonej kolendry, mięty i pietruszki
  • po 1 łyżeczce pieprzu i kuminu
  • po 1/3 łyżeczki cynamonu, imbiru, gałki, ostrej papryki
  • olej

Sposób przygotowania

Ciecierzycę przebierz, zalej w miseczce wodą tak, by była przykryta (kilka centymetrów ponad poziom ciecierzycy). Dodaj sodę oczyszczoną, a następnie mocz przez noc (ok. 12 godzin). Następnego dnia spęczniałe ziarenka ciecierzycy odcedź i dobrze osącz. Burak oraz cebulę obierz, pokrój na kawałeczki. Wszystkie przygotowane wcześniej warzywa zmiel albo zmiksuj w malakserze. Miksuj, aż masa zacznie się kleić. Przypraw ją do smaku czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą i pieprzem. Wsyp wszystkie pozostałe przyprawy. 

Całość dobrze wymieszaj. Z przygotowanej masy uformuj małe kulki, wyciskając nadmiar wody. Smaż je na rozgrzanym oleju (razem 15-20 minut). Po usmażeniu przełóż na papier kuchenny, by ociekły z tłuszczu. Kulki możesz oprószyć mąką migdałową. 

Soczewicowe w pomidorach

Składniki

  • 1 i 1/2 szkl. czerwonej soczewicy
  • po 1 szkl. kaszy jaglanej i daktyli
  • 4 cebule
  • po 2/3 szkl. mąki ryżowej i ziemniaczanej
  • po 1 puszce pomidorów i kukurydzy
  • 4 ząbki czosnku
  • olej
  • bułka tarta
  • cynamon
  • wędzona papryka
  • tymianek
  • sól
  • bazylia
  • pieprz
  • cukier

Sposób przygotowania

Kaszę jaglaną oraz soczewicę opłucz na osobnych sitkach i osącz. Przełóż do dwóch garnków, zalej wodą i ugotuj według przepisu podanego na opakowaniach. Lekko przestudź. Kukurydzę przełóż na sitko, poczekaj, aż ocieknie. Cebule obierz, posiekaj, połowę wymieszaj z jeszcze ciepłą kaszą. Dodaj soczewicę. Dołóż daktyle i kukurydzę. Całość zmiel. Masę połącz z mąką ziemniaczaną i ryżową. Przypraw do smaku solą, pieprzem, cynamonem i wędzoną papryką. 

Uformuj klopsiki. Obtocz je w bułce tartej i wstaw do lodówki na 30 minut, by masa stężała. Pomidory rozgnieć widelcem albo lekko zmiksuj. Wymieszaj z resztą cebuli oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przypraw tymiankiem, bazylią, solą, cukrem. Klopsiki szybko obsmaż na oleju. Zalej w formie sosem pomidorowym. Zapiekaj 20-25 minut w 180°C. Ew. posyp posiekaną natką. 

Falafel w chrupiącej posypce

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 2 puszki ciecierzycy (po 40 dag)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 garść kolendry
  • po 1 łyżeczce mielonej kolendry i kuminu
  • po 1/2 łyżeczki soli i proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • ok. 2 szkl. płatków kukurydzianych
  • pieprz

Sposób przygotowania

Ciecierzycę opłucz na sitku pod bieżącą wodą i dobrze osącz. Cebule oraz czosnek obierz, pokrój na kawałki. Wrzuć je do malaksera razem z osączoną ciecierzycą. Zmiksuj na gładką masę. Dodaj oliwę, proszek do pieczenia oraz sok z cytryny. Kolendrę posiekaj. Wrzuć do masy z ciecierzycy. Dobrze wymieszaj. Przypraw mieloną kolendrą, kuminem, solą oraz pieprzem. Ponownie całość wymieszaj i wstaw na 1-2 godziny do lodówki. Płatki kukurydziane drobno pokrusz. 

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia albo posmaruj oliwą. Z masy z ciecierzycy formuj kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Kuleczki obtocz ze wszystkich stron w płatkach. Odstaw znowu na 10-15 minut, Potem wstaw do rozgrzanego. piekarnika i piecz przez 20-30 minut. Podawaj z sosem, np. jogurtowo-czosnkowym. 

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy