Reklama

Reklama

Smakowite klopsiki bez mięsa

Smaczne, pożywne i bardzo zdrowe. Nie tylko dla wegetarian!

 

Ziemniaczane frykadelki

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • 20 dag selera korzeniowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • po 1/4 szkl. mielonych migdałów i orzechów laskowych
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • do obtoczenia 2 łyżki masła i olej do smażenia

Sposób przygotowania

Ziemniaki wyszoruj, opłucz. Gotuj w mundurkach w lekko posolonej wodzie przez 20 minut. Seler obierz, gotuj ok. 15 minut we wrzątku. Ugotowane do miękkości warzywa odcedź, osącz. Ziemniaki obierz z łupinek. Potem razem z selerem przeciśnij przez praskę. Masę odłóż do wystudzenia. Cebule obierz, drobniutko posiekaj. Zmielone ziemniaki, seler oraz cebulę wymieszaj z jajkiem i mąką pszenną. Domieszaj migdały i orzechy. Całość przypraw do smaku solą i pieprzem. Z masy uformuj klopsiki. Obtocz je w bułce tartej. 

Na patelni rozgrzej masło razem z 3-4 łyżkami oleju. Na gorący tłuszcz wkładaj partiami klopsiki. Smaż je na rumiano ze wszystkich stron (razem 15 minut). Po usmażeniu przełóż na papierowy ręcznik kuchenny złożony kilka razy, by ociekły z tłuszczu. Podawaj np. z sosem grzybowym.

Reklama

Buraczkowe falafele

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 50 dag suchej ciecierzycy
  • 1 duży czerwony burak
  • 2 szczypty sody oczyszczonej
  • 1 cebula
  • po 2 łyżki suszonej kolendry, mięty i pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 łyżki kuminu
  • po 1 łyżeczce mielonej ostrej papryki i cynamonu
  • sól
  • olej

Sposób przygotowania

Ciecierzycę zalej przegotowaną zimną wodą tak, by było jej dwa razy więcej niż ziaren. Dosyp sodę oczyszczoną. Mocz przez noc (około 12 godzin). Następnego dnia spęczniałe ziarna ciecierzycy odcedź i osącz. Burak oraz cebulę obierz, pokrój na kawałeczki. Rozdrobnione warzywa oraz spęczniałą ciecierzycę grubo zmiel albo zmiksuj w malakserze. Masa powinna być grudkowata.

Przypraw ją do smaku czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, cynamonem, ostrą papryką, kuminem i suszonymi ziołami. Z masy uformuj kulki wielkości dużych orzechów włoskich, wyciskając przy tym nadmiar wody. Na patelni rozgrzej olej (do temp. 160˚C). Porcjami wkładaj klopsiki. Smaż je po 3-4 minuty (razem ok. 10 min). Podawaj w chlebku pita z warzywami. Dobrym dodatkiem do tak przyrządzonych klopsików będzie też sos czosnkowy.

Kąski w sosie pomidorowym

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • po 1 szklance kaszy jaglanej, daktyli, kukurydzy z puszki oraz mąki ryżowej
  • 4 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 10 pomidorów cynamon
  • olej
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • sól
  • oregano
  • bazylia
  • pieprz
  • cukier

Sposób przygotowania

Kaszę jaglaną przelej na sitku kilka razy gorącą wodą. Soczewicę przebierz, opłucz, osącz. Kaszę oraz soczewicę ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Dobrze odcedź, odłóż, by kasza oraz soczewica lekko przestygły. W tym czasie cebule obierz, drobno posiekaj, połowę wymieszaj z jeszcze ciepłą kaszą i soczewicą. Dodaj daktyle oraz kukurydzę. 

Całość zmiel. Masę połącz z mąką ziemniaczaną i ryżową. Przypraw do smaku solą, pieprzem, cynamonem oraz wędzoną papryką. Uformuj klopsiki. Ułóż je na deseczce i wstaw do lodówki na 30 minut, by masa stężała. Pomidory sparz, obierz, pokrój. Wymieszaj z resztą cebuli oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przypraw solą, cukrem, oregano i bazylią. Klopsiki obsmaż na oleju. Zalej w formie sosem pomidorowym. Zapiekaj 25 minut w 180˚C. Ew. posyp posiekaną natką. 

Kule jaglane z oliwkami

Składniki dla: 20 sztuk

Składniki

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 3 kawałki suszonych pomidorów
  • 2 szalotki
  • 4 łyżki orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • po 1/3 łyżeczki kurkumy i kozieradki
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • po 1 łyżeczce suszonego oregano i mielonej słodkiej papryki
  • pieprz
  • sól
  • 20 zielonych oliwek

Sposób przygotowania

Kaszę jaglaną przelej wrzątkiem, osącz. W garnku zagotuj 1 szkl. wody z 1/3 łyżeczki soli. Wrzuć do niej kaszę oraz kurkumę. Ponownie doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj dalej, aż kasza wchłonie cały płyn (około 15 minut). Pomidory posiekaj i dodaj do kaszy mniej więcej w połowie czasu jej gotowania. Potem całość dobrze wystudź. Czosnek i szalotki obierz, posiekaj. Orzechy zmiksuj z 1 łyżką oleju oraz 3 łyżkami kaszy. Dodaj pozostałą kaszę, zioła, czosnek, szalotki i przyprawy. Wyrób starannie dłonią, aż do uzyskania zwartej masy. 

Piekarnik rozgrzej do temp. 160˚C. Blachę z piekarnika wyłóż pergaminem. Nabieraj porcje masy. Formuj z nich placuszki. Na środku każdego połóż oliwkę. Zlep, formując klopsiki. Ułóż je na blasze. Wstaw do piekarnika. Piecz 12 minut. Przewróć na drugą stronę. Piecz dalej jeszcze 8-10 minut.


Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy