Smakowite klopsiki bez mięsa

Pulpety ziemniaczane
Pulpety ziemniaczane123RF/PICSEL

Ziemniaczane frykadelki

Składniki

  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • 20 dag selera korzeniowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • po 1/4 szkl. mielonych migdałów i orzechów laskowych
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • do obtoczenia 2 łyżki masła i olej do smażenia
6 porcji

Sposób przygotowania

Falafele z buraków
Falafele z buraków123RF/PICSEL

Buraczkowe falafele

Składniki

  • 50 dag suchej ciecierzycy
  • 1 duży czerwony burak
  • 2 szczypty sody oczyszczonej
  • 1 cebula
  • po 2 łyżki suszonej kolendry, mięty i pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 łyżki kuminu
  • po 1 łyżeczce mielonej ostrej papryki i cynamonu
  • sól
  • olej
4 porcji

Sposób przygotowania

Klopsiki w sosie pomidorowym
Klopsiki w sosie pomidorowym123RF/PICSEL

Kąski w sosie pomidorowym

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • po 1 szklance kaszy jaglanej, daktyli, kukurydzy z puszki oraz mąki ryżowej
  • 4 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 10 pomidorów cynamon
  • olej
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • sól
  • oregano
  • bazylia
  • pieprz
  • cukier
6 porcji

Sposób przygotowania

Kulki jaglane
Kulki jaglane 123RF/PICSEL

Kule jaglane z oliwkami

Składniki

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 3 kawałki suszonych pomidorów
  • 2 szalotki
  • 4 łyżki orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • po 1/3 łyżeczki kurkumy i kozieradki
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • po 1 łyżeczce suszonego oregano i mielonej słodkiej papryki
  • pieprz
  • sól
  • 20 zielonych oliwek
20 sztuk

Sposób przygotowania

Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?