Smaczne, pożywne i bardzo zdrowe. Nie tylko dla wegetarian!
Ziemniaki wyszoruj, opłucz. Gotuj w mundurkach w lekko posolonej wodzie przez 20 minut. Seler obierz, gotuj ok. 15 minut we wrzątku. Ugotowane do miękkości warzywa odcedź, osącz. Ziemniaki obierz z łupinek. Potem razem z selerem przeciśnij przez praskę. Masę odłóż do wystudzenia. Cebule obierz, drobniutko posiekaj. Zmielone ziemniaki, seler oraz cebulę wymieszaj z jajkiem i mąką pszenną. Domieszaj migdały i orzechy. Całość przypraw do smaku solą i pieprzem. Z masy uformuj klopsiki. Obtocz je w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej masło razem z 3-4 łyżkami oleju. Na gorący tłuszcz wkładaj partiami klopsiki. Smaż je na rumiano ze wszystkich stron (razem 15 minut). Po usmażeniu przełóż na papierowy ręcznik kuchenny złożony kilka razy, by ociekły z tłuszczu. Podawaj np. z sosem grzybowym.