Reklama

Reklama

Smakowite klopsiki bez mięsa

Smaczne, pożywne i bardzo zdrowe. Nie tylko dla wegetarian!

 

Ziemniaczane frykadelki

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • 20 dag selera korzeniowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • po 1/4 szkl. mielonych migdałów i orzechów laskowych
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • do obtoczenia 2 łyżki masła i olej do smażenia

Sposób przygotowania

Reklama

Ziemniaki wyszoruj, opłucz. Gotuj w mundurkach w lekko posolonej wodzie przez 20 minut. Seler obierz, gotuj ok. 15 minut we wrzątku. Ugotowane do miękkości warzywa odcedź, osącz. Ziemniaki obierz z łupinek. Potem razem z selerem przeciśnij przez praskę. Masę odłóż do wystudzenia. Cebule obierz, drobniutko posiekaj. Zmielone ziemniaki, seler oraz cebulę wymieszaj z jajkiem i mąką pszenną. Domieszaj migdały i orzechy. Całość przypraw do smaku solą i pieprzem. Z masy uformuj klopsiki. Obtocz je w bułce tartej. 

Na patelni rozgrzej masło razem z 3-4 łyżkami oleju. Na gorący tłuszcz wkładaj partiami klopsiki. Smaż je na rumiano ze wszystkich stron (razem 15 minut). Po usmażeniu przełóż na papierowy ręcznik kuchenny złożony kilka razy, by ociekły z tłuszczu. Podawaj np. z sosem grzybowym.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje