Reklama

Reklama

Smakowite omlety na obiad

Smaczne, pożywne i sycą na długo!

Brokułowy placek z szynką

Składniki

  • 6 jajek
  • 1 czerwona papryka
  • 2 cebule dymki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 brokuł (ok. 40 dag)
  • 10 dag szynki gotowanej,
  • 5 łyżek startego żółtego sera
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

1. Brokuł opłucz, podziel na różyczki, gotuj 5-6 minut w lekko posolonej wodzie. W tym czasie paprykę rozetnij. Usuń środek z pestkami, strąk oczyść, potnij w kostkę. Obraną cebulę oraz oczyszczone dymki posiekaj. Szynkę potnij na kawałeczki. Brokuły odcedź, osącz. Jajka wbij do miseczki, dodaj śmietanę. Przypraw na pikantnie solą, gałką, pieprzem i ziołami. Całość roztrzep widelcem. 

2. Na patelni rozgrzej oliwę. Włóż warzywa i szynkę. Smaż je chwilę. Potem zalej masą jajeczną. Smaż 5 minut. Wierzch posyp startym serem. Przykryj. Zmniejsz płomień i smaż kolejne 5 minut. 

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje