Smakowite omlety na obiad

Smaczne, pożywne i sycą na długo!

Omlet z brokułem
Omlet z brokułem123RF/PICSEL

Brokułowy placek z szynką

Sposób przygotowania

1. Brokuł opłucz, podziel na różyczki, gotuj 5-6 minut w lekko posolonej wodzie. W tym czasie paprykę rozetnij. Usuń środek z pestkami, strąk oczyść, potnij w kostkę. Obraną cebulę oraz oczyszczone dymki posiekaj. Szynkę potnij na kawałeczki. Brokuły odcedź, osącz. Jajka wbij do miseczki, dodaj śmietanę. Przypraw na pikantnie solą, gałką, pieprzem i ziołami. Całość roztrzep widelcem. 

2. Na patelni rozgrzej oliwę. Włóż warzywa i szynkę. Smaż je chwilę. Potem zalej masą jajeczną. Smaż 5 minut. Wierzch posyp startym serem. Przykryj. Zmniejsz płomień i smaż kolejne 5 minut. 

Frittata - włoski omlet z cukiniąInteria Kulinaria
Omlet z kiełbasą
Omlet z kiełbasą123RF/PICSEL

Serowiec z serdelkami

Sposób przygotowania

1. Serdelki potnij w ukośne, grubsze plasterki. Natkę opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek. Jajka wbij do miseczki. Dodaj śmietanę i mąkę. Roztrzep widelcem. Domieszaj połowę sera. Przypraw solą i pieprzem. 

2. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Wrzuć pocięte serdelki, zrumień je i zdejmij. Rozgrzej resztę oleju. Wylej masę jajeczną. Smaż omlet, podważając brzegi łopatką, by masa jajeczna spływała pod spód. Kiedy wierzch się zetnie, na połowę omletu nałóż połowę wędliny. Posyp połową pozostałego sera i połową natki. Złóż na pół. Wyłóż resztę serdelków i sera. Posyp pozostałą natką. Smaż chwilę. Zsuń na talerz. Podziel na pół i podawaj. 

Jak zrobić omlet? Przepis na idealnego omletaInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas