Smakowite pasty kanapkowe z bakaliami

Po wakacyjnym odpoczynku, kiedy wracamy do codziennych obowiązków poszukujemy pomysłów na szybki i smaczny lunch, który z łatwością zabierzemy ze sobą np. do pracy. W pierwszych dniach października warto sięgać po sezonowe warzywa, które dobrze będą smakować.

Pikantna pasta do pieczywa
Pikantna pasta do pieczywamateriały prasowe

Pikantna pasta z orzechami

Marchewkę ścieramy na tarce o dużych okach (lub za pomocą robota kuchennego). Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z dodatkiem przypraw. Dodajemy marchewkę. Całość podsmażamy aż marchewka zmięknie. Zdejmujemy z palnika i dodajemy do całości orzechy. Czekamy aż wszystko trochę wystygnie, a następnie blendujemy za pomocą pulsacyjnych ruchów. Całość doprawiamy w zależności od naszych upodobań.

Pasta z pieczonego bakłażanaInteria Kulinaria

Słodko – kwaśna pasta z cukinii z suszoną żurawiną

Pasta do chleba
Pasta do chlebamateriały prasowe

Sposób przygotowania

Na patelni podsmażamy cebulę oraz pokrojone jabłka. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i smażymy przez 5 minut. Następnie dodajemy bakalie (żurawinę i złote owoce) oraz przyprawy. Całość smażymy jeszcze przez ok. 15 minut, aż wszystkie smaki doskonale się połączą. Gotową pastę po wystudzeniu blendujemy.

Kanapkowa pasta z makreli - jak ją zrobić?Interia Kulinaria

Pasta słonecznikowa z zielonymi warzywami i migdałami

Pasta słonecznikowa
Pasta słonecznikowamateriały prasowe

Sposób przygotowania

Ziarna słonecznika zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 30 minut do nasiąknięcia. Cukinię kroimy w drobne kawałki i podsmażamy na patelni, dodajemy groszek. Miękkie warzywa blendujemy. Następnie dodajemy odcedzone ziarna słonecznika i rukolę, które blendujemy z warzywami. Gotową pastę przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dobrze smakuje jako dodatek do pokrojonych w słupki warzyw np. zielonego ogórka, papryki lub marchewki.

Pasta z pieczonego bakłażanaInteria Kulinaria
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas