Reklama

Reklama

Smakowite pasty kanapkowe z bakaliami

Po wakacyjnym odpoczynku, kiedy wracamy do codziennych obowiązków poszukujemy pomysłów na szybki i smaczny lunch, który z łatwością zabierzemy ze sobą np. do pracy. W pierwszych dniach października warto sięgać po sezonowe warzywa, które dobrze będą smakować.

Pikantna pasta z orzechami

Składniki

  • 1 kg marchwi
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki curry
  • Szczypta chili
  • 100 g Mieszanki orzechów np. Bakalland
  • Sól i pieprz do smaku

Marchewkę ścieramy na tarce o dużych okach (lub za pomocą robota kuchennego). Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z dodatkiem przypraw. Dodajemy marchewkę. Całość podsmażamy aż marchewka zmięknie. Zdejmujemy z palnika i dodajemy do całości orzechy. Czekamy aż wszystko trochę wystygnie, a następnie blendujemy za pomocą pulsacyjnych ruchów. Całość doprawiamy w zależności od naszych upodobań. 


Słodko – kwaśna pasta z cukinii z suszoną żurawiną

Składniki

  • 2 duże cukinie
  • 2 kwaśne jabłka
  • 1 czerwona cebula
  • 100 g żurawiny np. Całe Owoce Bakalland
  • 60 g Złotych Owoców (miechunki peruwiańskiej) np. Bakalland
  • Szczypta cynamonu
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Na patelni podsmażamy cebulę oraz pokrojone jabłka. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i smażymy przez 5 minut. Następnie dodajemy bakalie (żurawinę i złote owoce) oraz przyprawy. Całość smażymy jeszcze przez ok. 15 minut, aż wszystkie smaki doskonale się połączą. Gotową pastę po wystudzeniu blendujemy.

Reklama


Pasta słonecznikowa z zielonymi warzywami i migdałami


Składniki

  • 100 g Słonecznika łuskanego np. Bakalland
  • 2 duże cukinie
  • Szklanka zielonego groszku
  • Garść rukoli
  • 100 g migdałów np. Bakalland
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Ziarna słonecznika zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 30 minut do nasiąknięcia. Cukinię kroimy w drobne kawałki i podsmażamy na patelni, dodajemy groszek. Miękkie warzywa blendujemy. Następnie dodajemy odcedzone ziarna słonecznika i rukolę, które blendujemy z warzywami. Gotową pastę przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dobrze smakuje jako dodatek do pokrojonych w słupki warzyw np. zielonego ogórka, papryki lub marchewki.    

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje