Smakowite pasty kanapkowe z bakaliami
Po wakacyjnym odpoczynku, kiedy wracamy do codziennych obowiązków poszukujemy pomysłów na szybki i smaczny lunch, który z łatwością zabierzemy ze sobą np. do pracy. W pierwszych dniach października warto sięgać po sezonowe warzywa, które dobrze będą smakować.

Pikantna pasta z orzechami
Składniki
- 1 kg marchwi
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki curry
- Szczypta chili
- 100 g Mieszanki orzechów np. Bakalland
- Sól i pieprz do smaku
Marchewkę ścieramy na tarce o dużych okach (lub za pomocą robota kuchennego). Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z dodatkiem przypraw. Dodajemy marchewkę. Całość podsmażamy aż marchewka zmięknie. Zdejmujemy z palnika i dodajemy do całości orzechy. Czekamy aż wszystko trochę wystygnie, a następnie blendujemy za pomocą pulsacyjnych ruchów. Całość doprawiamy w zależności od naszych upodobań.
Słodko – kwaśna pasta z cukinii z suszoną żurawiną

Składniki
- 2 duże cukinie
- 2 kwaśne jabłka
- 1 czerwona cebula
- 100 g żurawiny np. Całe Owoce Bakalland
- 60 g Złotych Owoców (miechunki peruwiańskiej) np. Bakalland
- Szczypta cynamonu
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Na patelni podsmażamy cebulę oraz pokrojone jabłka. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i smażymy przez 5 minut. Następnie dodajemy bakalie (żurawinę i złote owoce) oraz przyprawy. Całość smażymy jeszcze przez ok. 15 minut, aż wszystkie smaki doskonale się połączą. Gotową pastę po wystudzeniu blendujemy.
Pasta słonecznikowa z zielonymi warzywami i migdałami

Składniki
- 100 g Słonecznika łuskanego np. Bakalland
- 2 duże cukinie
- Szklanka zielonego groszku
- Garść rukoli
- 100 g migdałów np. Bakalland
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Ziarna słonecznika zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 30 minut do nasiąknięcia. Cukinię kroimy w drobne kawałki i podsmażamy na patelni, dodajemy groszek. Miękkie warzywa blendujemy. Następnie dodajemy odcedzone ziarna słonecznika i rukolę, które blendujemy z warzywami. Gotową pastę przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dobrze smakuje jako dodatek do pokrojonych w słupki warzyw np. zielonego ogórka, papryki lub marchewki.