Smakowite tortille na obiad
Zachwycą się smakiem!

Kwadraty z mięsem mielonym
Składniki
- 4 tortille (śr. ok. 25 cm),
- 1/2 szkl. ryżu
- 50 dag mielonego mięsa drobiowego,
- 1 cebula
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mała (ok. 200 ml)
- puszka kukurydzy
- 2 duże kulki mozzarelli
- 2 ząbki czosnku
- 2/3 szkl. przecieru pomidorowego
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
- kumin, suszone oregano
- chili w proszku
Sposób przygotowania
1. Ryż ugotuj na sypko w posolonej wodzie (ok. 20 minut). Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Paprykę oczyść, pokrój w kosteczkę. Kukurydzę osącz. Mozzarellę grubo zetrzyj. Rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę oraz czosnek. Dołóż mięso, paprykę, kukurydzę i ryż. Dolej przecier. Przypraw solą, pieprzem, chili, kuminem i oregano. Duś przez 10 minut. 2. W 2 formach (śr. 26 cm) ułóż po tortilii. Na każdej rozłóż po 1/2 sosu i sera. Przykryj resztą placków. Piecz 20 minut w 180 st. Pokrój na kawałki. Udekoruj.

Łódki z kurczakiem
Składniki
- 12 tortilli w kształcie muszli (do tacos)
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 2 czerwone cebule
- 2 kolorowe papryki
- 6-8 pomidorków
- 2 ząbki
- czosnku, 2 łyżki oleju
- 1 pęczek liści niedźwiedziego czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 puszka pomidorów
- 1 główka sałaty
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Mięso opłucz, osusz. Cebule i ząbki czosnku obierz. Cebule pokrój na cząstki, czosnek posiekaj i natrzyj nim mięso. Posyp je solą i pieprzem. Potnij w paseczki. Sałatę opłucz, osusz, porwij na kawałeczki. Pomidorki podziel na połówki. Papryki oczyść, potnij w paski. 2. Na patelni rozgrzej olej. Smaż na nim mięso 6-8 minut. Zdejmij. Na tym samym tłuszczu podsmaż cebule, papryki i pomidorki. Czosnek niedźwiedzi zmiksuj z oliwą. Dodaj pomidory z puszki. Duś 10 minut. Zmiksuj. Przypraw. Tortille napełnij mięsem i warzywami. Polej sosem.

Miseczki z kebabem
Składniki
- 70 dag wołowiny na gulasz
- 4 ząbki czosnku
- 1 op. przyprawy do kebaba
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- po 1/4 łyżeczki mielonego imbiru i suszonej mięty
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- szczypta kolendry,
- sól, pieprz, skórka starta
- z 1/4 cytryny
- 4 tortille,
- 1 sałata lodowa
- 2 łyżki sezamu
Sposób przygotowania
1. Czosnek obierz, posiekaj, wymieszaj go ze skórką cytrynową i resztą przypraw. Posyp tym wołowinę, wymieszaj i odstaw na 1 godzinę. Żaroodporne miseczki wyłóż tortillami. Piecz 10 minut w 180 st. Wystudź. Wyjmij. 2. Z wołowiny uformuj stożek, ugniatając, by mięso dobrze się zbiło. Owiń folią aluminiową. Piecz 30 minut w 180°C. Zdejmij folię i ścinając nożem, pokrój stożek na kawałki. Piecz je 15 minut w 180°C. Sałatę porwij. Miseczki z tortilli napełnij sałatą i mięsem. Posyp sezamem.