Smakowitości na każdy dzień

Gdy nie masz pomysłu na obiad, śniadanie czy kolację, podpowiadamy co przygotować, by smakowało wyjątkowo, a nie zajęło zbyt wiele czasu.

Jajko sadzone na grzance
Jajko sadzone na grzance123RF/PICSEL

Jajko sadzone w grzance

Sposób przygotowania

1. Chleb tostowy rozłóż na desce do krojenia, a następnie za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj tak, by się spłaszczył. Następnie wciśnij go w zagłębienia w formie na muffinki. 

2. Piekarnik rozgrzej do temp. 200°C. Boczek wrzuć na suchą, rozgrzaną patelnię i smaż przez chwilę, by się zrumienił. Następnie pokrój go na mniejsze kawałki i wrzuć do miseczek z chleba. W każde zagłębienie wbij jajko. Posyp solą, pieprzem, ulubionymi ziołami. Możesz posypać startym serem. Piecz 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp posiekanymi ziołami. 

Sałatka z gruszką
Sałatka z gruszką123RF/PICSEL

Sałatka z gruszką

Sposób przygotowania

1. Umytą i osuszoną rukolę rozłóż w salaterkach. Gruszkę obierz i pokrój na półplasterki. Rozłóż na półmiskach, skrop sokiem z cytryny. Ser pokrój w kostkę i także rozłóż. 

2. Składniki na sos wymieszaj w słoiczku. Wylej na sałatkę , posyp orzechami. Podawaj zaraz po przygotowaniu. 

Mięsne kulki
Mięsne kulki123RF/PICSEL

Kulki mięsne z grilla

Sposób przygotowania

1. Cebulę i czosnek zeszklij krótko na rozgrzanym oleju. Dodaj do mielonego mięsa razem  jajkiem, 1 łyżką bułki tartej, łyżeczką soli, pieprzem, posiekaną natką, ziołami oraz pokrojoną w kostkę marchewką. Składniki połącz, a następnie wilgotnymi dłońmi formuj małe kulki. Wstaw je do lodówki na 30 minut. 

2. Mięso nadziewaj na patyczki do szaszłyków na przemian z ananasem i papryką (lub innymi warzywami). Pędzelkiem posmaruj olejem. Piecz na grillu (lub w piekarniku) przez kilka minut, często obracając. 

Chłodnik z buraka
Chłodnik z buraka123RF/PICSEL

Chłodnik z buraka

Sposób przygotowania

1. Botwinkę posiekaj, buraki obierz i zetrzyj na tarce. Zagotuj bulion. Dodaj buraczki i gotuj 7-8 minut. Następnie wrzuć botwinkę i gotuj kolejne 5 minut. Wlej sok z cytryny i ocet. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj jeszcze przez 1 minutę. Wywar pozostaw do całkowitego ostygnięcia. 

2. Do zupy dodaj kefir lub maślankę. Wymieszaj. Podawaj z koperkiem i warzywami.  

Makaron ze szpinakiem
Makaron ze szpinakiem123RF/PICSEL

Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą

Sposób przygotowania

1. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Pod koniec dodaj do wody łyżkę oliwy, by się nie sklejał. 

2. Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij na nim drobno pokrojoną cebulę, następnie dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, a po 2 minutach szpinak. Przykryj i duś około 7-10 minut. 

3. Po upływie tego czasu dodaj śmietankę oraz ser gorgonzola. Mieszaj, dopóki ser się nie rozpuści. Wrzuć makaron i wszystko dobrze wymieszaj. Posyp posiekanymi orzechami włoskimi. 

#POMAGAMINTERIA

1 czerwca reprezentantka Polski w kolarstwie górskim Rita Malinkiewicz i jej koleżanka Katarzyna Konwa jechały na trening w ramach autorskiego projektu Rity dla pasjonatów kolarstwa #RittRide for all. Z niewyjaśnionych przyczyn w Wilkowicach koło Bielska-Białej wjechał w nie samochód jadący z naprzeciwka. Kasia przeszła wiele operacji w tym zabieg zespolenia połamanego kręgosłupa i połamanej twarzoczaszki oraz częściową rekonstrukcję nosa i języka. Rita nadal pozostaje w śpiączce farmakologicznej, a jej obecny stan zdrowia jest bardzo ciężki. Potrzeba pieniędzy na ich leczenie i rehabilitację. Sprawdź szczegóły >>>

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas