Reklama

Reklama

Smakowitości na każdy dzień

Gdy nie masz pomysłu na obiad, śniadanie czy kolację, podpowiadamy co przygotować, by smakowało wyjątkowo, a nie zajęło zbyt wiele czasu.

Jajko sadzone w grzance

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 4 kromki pieczywa tostowego
  • 4 duże jajka
  • 8 plasterków cienko pokrojonego boczku wędzonego
  • łyżka posiekanego szczypiorku, koperku lub natki pietruszki do posypania
  • sól
  • pieprz
  • ulubione zioła do smaku
  • opcjonalnie: 2 łyżki tartego sera typu parmezan

Sposób przygotowania

1. Chleb tostowy rozłóż na desce do krojenia, a następnie za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj tak, by się spłaszczył. Następnie wciśnij go w zagłębienia w formie na muffinki. 

2. Piekarnik rozgrzej do temp. 200°C. Boczek wrzuć na suchą, rozgrzaną patelnię i smaż przez chwilę, by się zrumienił. Następnie pokrój go na mniejsze kawałki i wrzuć do miseczek z chleba. W każde zagłębienie wbij jajko. Posyp solą, pieprzem, ulubionymi ziołami. Możesz posypać startym serem. Piecz 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp posiekanymi ziołami. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje