Reklama

Reklama

Smakowitości na każdy dzień

Gdy nie masz pomysłu na obiad, śniadanie czy kolację, podpowiadamy co przygotować, by smakowało wyjątkowo, a nie zajęło zbyt wiele czasu.

Jajko sadzone w grzance

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 4 kromki pieczywa tostowego
  • 4 duże jajka
  • 8 plasterków cienko pokrojonego boczku wędzonego
  • łyżka posiekanego szczypiorku, koperku lub natki pietruszki do posypania
  • sól
  • pieprz
  • ulubione zioła do smaku
  • opcjonalnie: 2 łyżki tartego sera typu parmezan

Sposób przygotowania

1. Chleb tostowy rozłóż na desce do krojenia, a następnie za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj tak, by się spłaszczył. Następnie wciśnij go w zagłębienia w formie na muffinki. 

2. Piekarnik rozgrzej do temp. 200°C. Boczek wrzuć na suchą, rozgrzaną patelnię i smaż przez chwilę, by się zrumienił. Następnie pokrój go na mniejsze kawałki i wrzuć do miseczek z chleba. W każde zagłębienie wbij jajko. Posyp solą, pieprzem, ulubionymi ziołami. Możesz posypać startym serem. Piecz 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp posiekanymi ziołami. 

Reklama

Sałatka z gruszką

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 1 op. rukoli
  • 2 dojrzałe i miękkie gruszki
  • 10 dag sera z niebieską pleśnią (lub brie, camembert)
  • 1/2 szklanki orzechów (pistacji, włoskich, pekan)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Składniki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka syropu klonowego lub płynnego miodu
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Sposób przygotowania

1. Umytą i osuszoną rukolę rozłóż w salaterkach. Gruszkę obierz i pokrój na półplasterki. Rozłóż na półmiskach, skrop sokiem z cytryny. Ser pokrój w kostkę i także rozłóż. 

2. Składniki na sos wymieszaj w słoiczku. Wylej na sałatkę , posyp orzechami. Podawaj zaraz po przygotowaniu. 

Kulki mięsne z grilla

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 50 dag mielonego mięsa
  • kilka gałązek oregano
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 ugotowane marchewki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka bułki tartej
  • słodka papryka
  • zioła prowansalskie
  • olej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • po 1 czerwonej i żółtej papryki
  • pół puszki ananasa

Sposób przygotowania

1. Cebulę i czosnek zeszklij krótko na rozgrzanym oleju. Dodaj do mielonego mięsa razem  jajkiem, 1 łyżką bułki tartej, łyżeczką soli, pieprzem, posiekaną natką, ziołami oraz pokrojoną w kostkę marchewką. Składniki połącz, a następnie wilgotnymi dłońmi formuj małe kulki. Wstaw je do lodówki na 30 minut. 

2. Mięso nadziewaj na patyczki do szaszłyków na przemian z ananasem i papryką (lub innymi warzywami). Pędzelkiem posmaruj olejem. Piecz na grillu (lub w piekarniku) przez kilka minut, często obracając. 

Chłodnik z buraka

Składniki

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 pęczek botwinki i kilka buraczków
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • sól
  • pieprz
  • 2 szkl. maślanki
  • pęczek koperku
  • 2 ogórki

Sposób przygotowania

1. Botwinkę posiekaj, buraki obierz i zetrzyj na tarce. Zagotuj bulion. Dodaj buraczki i gotuj 7-8 minut. Następnie wrzuć botwinkę i gotuj kolejne 5 minut. Wlej sok z cytryny i ocet. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj jeszcze przez 1 minutę. Wywar pozostaw do całkowitego ostygnięcia. 

2. Do zupy dodaj kefir lub maślankę. Wymieszaj. Podawaj z koperkiem i warzywami.  

Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 30 dag makaronu penne
  • 30 dag szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • pół szklanki śmietanki 30 proc.
  • 25 dag sera gorgonzola
  • sól
  • pieprz
  • garść orzechów włoskich do posypania

Sposób przygotowania

1. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Pod koniec dodaj do wody łyżkę oliwy, by się nie sklejał. 

2. Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij na nim drobno pokrojoną cebulę, następnie dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, a po 2 minutach szpinak. Przykryj i duś około 7-10 minut. 

3. Po upływie tego czasu dodaj śmietankę oraz ser gorgonzola. Mieszaj, dopóki ser się nie rozpuści. Wrzuć makaron i wszystko dobrze wymieszaj. Posyp posiekanymi orzechami włoskimi. 

#POMAGAMINTERIA

1 czerwca reprezentantka Polski w kolarstwie górskim Rita Malinkiewicz i jej koleżanka Katarzyna Konwa jechały na trening w ramach autorskiego projektu Rity dla pasjonatów kolarstwa #RittRide for all. Z niewyjaśnionych przyczyn w Wilkowicach koło Bielska-Białej wjechał w nie samochód jadący z naprzeciwka. Kasia przeszła wiele operacji w tym zabieg zespolenia połamanego kręgosłupa i połamanej twarzoczaszki oraz częściową rekonstrukcję nosa i języka. Rita nadal pozostaje w śpiączce farmakologicznej, a jej obecny stan zdrowia jest bardzo ciężki. Potrzeba pieniędzy na ich leczenie i rehabilitację. Sprawdź szczegóły >>>


Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama